Търсене

Севлиевец е обвиняем за незаконно държане на антики

Севлиевец е обвиняем за незаконно държане на антики

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 53-годишен мъж от Севлиево за незаконно държане на 91 броя археологически предмети - монети и накити.

Обвинението срещу Тони К. е за това, че към 16.01.2017 г., в жилището си в гр. Севлиево държал повече от три броя археологически обекти, по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред по Закона за културното наследство и Наредбата за реда за извършване на идентификация и за водене на регистъра на движими културни ценности.

Алхеологическите предмети са монети – Латинска имитация, Македония, Римска империя,  Антична епоха, Византия,  Солунска империя и предмети - фрагменти  от гривна, копчета, висулки, рами на тока, апликации, плочка от пръстен,  фрагменти от обеца, коланен край, тока, апликация за колан или сбруя, елемент от конска сбруя, пръстени, част от фибула от антична и средновековна епоха. Стойността на предметите е 3863 лв. Престъпление по чл. 278 от НК.

Държаните антики, предмет на престъплението следва да бъдат отнети в полза на държавата. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда, съобщават от прокуратурата в Габрово. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!