"Севлиево 21 век" обяви три годишни ученически стипендии
отляво: Момчил Кънев, Богомил Петков, Мирослав Марков и Иван Томев

За трета година безнессдружение „Севлиево 21 век“ ще отпусне годишни стипендии на ученици, обявиха снощи от Управителния съвет на организацията. Стипендиите ще бъдат три, всяка от по 1200 лв., като парите ще се изплащат на 10 равни месечни вноски от по 120 лв. за времето от септември 2016 г. до юни 2017 г.

Съгласно наредбата за отпускане на годишните ученически стипендии на сдружението право да кандидатстват за отпускането им имат ученици от 8 до 12 клас, които учат в училище на територията на община Севлиево и са класирани в предходната учебна година на първо, второ или трето място в национален или международен конкурс, олимпиада или състезание в областта на следните дисциплини: български език и литература, математика, физика и астрономия, химия, биология, информатика и информационни технологии, езикознание, история, география, икономика или професионални дисциплини от учебните планове на професионалните гимназии, като водещи са състезанията и олимпиадите от годишния календар на МОН.

Кандидатите за стипендията подават задължителни документи, сред които искане за отпускане на стипендията, което е по образец и може да бъде изтеглено от сайта на сдружението www.sevlievo21vek.com, копие от личната карта или удостоверението за раждане на кандидата, справка за успеха на ученика през предходната година, документ, удостоверяващ участието в национални и международни форуми и състезания, автобиография, препоръка от преподавателя по съответната дисциплина и от класния ръководител, както и план за кариерно развитие.

Комисията, която ще оцени кандидатурите, се определя от Управителния съвет на сдружението и е от петима души – трима представители на „Севлиево 21 век“, един представител на Община Севлиево, по всяка вероятност ресорният зам-кмет и един учител.

Самото класиране става на два етапа: разглеждане и оценяване на кандидатите по документи и събеседване с тях, както до вторият етап биват допускани най-малко четрима ученици.

Документи се подават до 12 октомври 2016 година в офиса на сдружението на ул. „Стефан Пешев“ 20, на гърба на Читалище „Развитие-1870“, в часовете между 15.00 и 17.00 часа. А обявяването на тазгодишните носители на стипендиите ще стане по време на честването на Деня на народните будители на 1 ноември.

Равнопоставеност и безпристрастност характеризират годишните стипендии на сдружение „Севлиево 21 век“, каза по време на срещата между Управителния съвет на организацията, директори на училища и медии председателят на комисията по отпускане на стипендиите Мирослав Марков, който уточни, че водещи за комисията и тази година ще бъдат оценките на кандидатите и представянето им на олимпиади и състезания, като ще се следи и за тежестта на получените отличия. Що се отнася до ограничението кандидатите да бъдат само ученици в училищата на територията на община Севлиево, председателят на „Севлиево 21 век“ Момчил Кънев подчерта, че това е изричното желание на членовете на сдружението.

Годишните стипендии на „Севлиево 21 век“ са изключително признание за учениците от Севлиево, а с всяка година конкуренцията за тях става все по-сериозна. През миналата година между кандидатите е имало 6 пълни отличници, които са се борили за три стипендии. Всички те са имали първи места от национални конкурси и олимпиади и изборът само на трима от тях е бил изключително труден. Налагало се е дори да се прави запитване до Министерството на образованието за степента на тежест на всеки от конкурсите, от които кандидатите са представили удостоверения за класиране. Което превръща присъждането на стипендиите на сдружението и в най-безпристрастната оценка за нивото на учениците. А наборът от документи, с които младите хора презентират себе си, може да конкурира и кандидатстването за работа в най-престижните фирми, ако се съди по архивът на надпреварата. „Това как се представят е изключително важно и ние се радваме, че можем да им дадем възможност да презентират себе си по най-добрия начин“, каза Момчил Кънев за това.

Статутът на стипедиите не изключва възможността за поощрително стимулиране. Миналата година ученици извън обявените три стипендии от по 1200 лв. бяха връчени и две допълнителни стипендии от по 200 лв. Това обаче става при желание на определена фирма да предостави стипендията.  

Шест севлиевски фирми са отличени с приз „Дързостта да бъдеш първи“
Бизнес
Богомил Петков е избран в Управителния съвет на Камарата на строителите
Бизнес
История за амбиция в името на хората, която се пише 85 г.
Бизнес
Позлатен смесител лимитирана серия получи в Севлиево Бойко Борисов
Бизнес
85 години да гледаш напред с благодарност
Бизнес
АББ представи модернизирана производствена база в Севлиево
Бизнес
Покана за заключителна пресконференция по проект
Бизнес
Роберто Паломба e председател на журито на "Баня на годината 2019"
Бизнес
Ford Focus подарява "Хелиос" на клиент, закупи стока или услуга
Бизнес
АББ изгради втори завод в Петрич
Бизнес
Над 300 млн. лв. са инвестирали "Идеал Стандарт-Видима" за 27 г.
Бизнес
Десетото издание на "Дни на кариерата" е на 22 октомври в Габрово
Бизнес
Журито в „Баня на годината“: "Създавайте проекти с мисъл за хората"
Бизнес
Богомил Петков поиска експертиза за решаване проблема с водата
Бизнес
На заключителна пресконференция БАРТЕР ЕООД отчете изпълнението на проект
Бизнес
Огнено лято "отчетоха" стажантите на "Идеал Стандарт-Видима"
Бизнес