„Севлиево 21 век“ откри кампанията за годишните ученически стипендии
За първа година при откриване на кампанията бяха поканени ученици

от Емилия Димитрова

В последния ден на септември беше открита тазгодишната кампания за ученически стипендии, които от  бизнес сдружение „Севлиево 21 век“ ще връчат за осма поредна година.

Импровизираното начало бе дадено в присъствието на членовете на Управителния съвет на бизнессдружение „Севлиево 21 век“, заместник-кмета Красимира Йорданова, директорите на СУ „Васил Левски“ Тома Томев и ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ Ани Андреева. За първа година при старта на кампанията бяха поканени ученици – по двама представители на Ученическите съвети в гимназиите „Васил Левски“ и „Ген. Иван Бъчваров“.

Две промени

са направени в Наредбата за отпускане на ученическите стипендии спрямо досегашния й вариант. По единодушно решение на Управителния съвет на сдружението един кандидат не може да получава стипендията две последователни години. Втората промяна касае изискването кандидатите освен да имат отличен успех, да са класирани на първо, второ или трето място в областни, национални или международни конкурси, олимпиади и състезания в областта на дисциплините, с които кандидатстват за стипендията. Последното е от една страна заради пандемията с Ковид-19, заради която голяма част от планираните конкурси и олимпиади не се проведоха във всички нива, други изобщо не се проведоха, но и за да се даде възможност на повече кандидати да се преборят за финансовата подкрепа на местния бизнес. За да се прецени дали определено класиране има достатъчно тежест, от Управителния съвет ще ползват експертизата на зам.-кмета Красимира Йорданова, уточниха оттам.

Три стипендии по 1200 лв. 

ще предостави за учебната 2020-2021 г. бизнес сдружение „Севлиево 21 век“. Парите ще се изплащат на равни месечни вноски в продължение на десетте учебни месеца от септември до юни.

Кандидатите за стипендиите трябва да са ученици от 8 до 12 клас, да учат в училища на територията на община Севлиево, имат отличен успех и както по-горе бе уточнено, са се представили добре на форуми със състезателен характер в областтите, в които кандидатстват.

Учебните дисциплини,

допустими за кандидатстване са български език и литература, математика, физика и астрономия, химия, биология, информатика и информационни технологии, езикознание, история, география, икономика и предмети от учебните планове за професионална подготовка по професии, изучаващи се в професионалните гимназии.

Документите,

с които се кандидатства са искане по образец, което може да се получи на място в офиса на сдружението, но и да се свали от интернет страницата му, копие от удостоверението за раждане или личната карта на кандидата, справка за успеха му за последните три учебни години, документи, доказващи успехите му от областни, национални и международни конкурси, олимпиади и състезания през предходната учебна година, автобиография, две препоръки – от преподавателя на кандидата по съответната учебна дисциплина и от класния ръководител, с включени коментари за поведението на ученика в училището и извън него. За втора година от сдружението искат кандидатите да представят план за кариерно развитие и да попълнят анкета за бизнес сдружение Севлиево 21 век.

Документи се приемат до 21 октомври 2020 г. в офиса на сдружението - Севлиево, ул."Ст. Пешев" 20 (на гърба на читалище „Развитие“), всеки работен ден от 15 до 17 ч.

Тазгодишните стипендианти ще бъдат обявени в дните около 1 ноември – Деня на народните будители.

Още за стипендиите и възможностите за кандидатстване, вижте  тук. 

 

 

Уред за наказание, използван в килийното училище, получи НМО
Образование
Над 70% от децата се върнаха в детската градина от тази година
Образование
В смесена форма на обучение започва идната седмица за СУ "В. Левски"
Образование
18 учители в СУ "Васил Левски" са извън клас
Образование
Днес, преди 186 години, е открито Габровското училище
Образование
В ПГМЕТ ще се изгради STEM център за 300 хил. лв.
Образование
Четири учителки от Севлиево са отличени в "Учител на годината 2020"
Образование
РУО Габрово създава база данни за заместващи учители
Образование
Променят се част от противоепидемичните мерки за учениците
Образование
Евгени Генов е национален победител в конкурс за STEM науки в България
Образование
"Севлиево 21 век" обяви носителите на ученически стипендии 2020/2021
Образование
Леко се отпуска режима за ученици и студенти, онлайн уроците продължават
Образование
Държавата ще заплаща таксите на студенти, които имат договор с работодател
Образование
Още два дни (засега) онлайн обучение за гимназистите
Образование
В ПГМЕТ учат присъствено, но са готови за комбинирано обучение
Образование
"Музейните ресурси в онлайн обучението" се надпреварват за награда
Образование