Търсене

"Севлиево 21 век": политическият актив да си свърши работата

"Севлиево 21 век": политическият актив да си свърши ра

Жандармерия пази реда и спокойствието в Габрово

Вчера стана ясно, че тримата мъже, които на 7 април т.г. нанесоха побой на продавач в денонощен магазин в Габрово, остават постоянно в ареста, реши Районният съд в града, по искане на прокуратурата. Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок, а междувременно към Габрово вчера следобед пътуваше още жандармерия, след като снощи за втора поредна вечер напрежението в града ескалира.

Както е известно след първоначалното задържане за срок от 24 часа, тримата нападатели на продавача бяха освободени, което стана повод за негодувание, намерило израз най-напред в социалните мрежи, а по-късно и в протести на площада пред Община Габрово и пред сградата на следствието, където се бяха събрали граждани, които крещяха „мафия“. Снощи виковете преминаха в искане на оставка, след като пред събралите се излязоха вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на Габрово Таня Христова.

Двамата почти не успяха да вземат думата заради неспиращите скандирания от страна на протестиращите, но стана ясно, че недоволството на хората не е само от конкретния случай с бития продавач, а е резултат на дълго трупан гняв от всичко, случващо се в държавата. 

Във връзка с напрежението в Габрово, вчера от сдружението на бизнеса "Севлиево 21 век", в което членува собственикът на магазина, в който е станал побоя в Габрово, разпространиха позиция, с която заявяват, "че ако и този път съдебната практика покаже своите дефекти, това ще доведе след себе си насаждане на още страх и раздвоение в обществото. А у нас, като хора, отговорни за хиляди работни места, несигурност и съмнение". Представителите на бизнеса апелират "политическият елит на България да не трупа актив от създалата се ситуация, а да си свърши съвестно работата. Само така българският бизнес може да работи спокойно и да носи своята социална отговорност".

Ето пълният текст на позицията:

Уважаеми  севлиевци, граждани  на  гр. Габрово, представители на бизнеса в общините Севлиево и Габрово

С настоящата позиция изразяваме силната си тревога от създаденото обществено напрежение след побоя в търговски обект на територията на град Габрово. Безпокойството  ни  е провокирано  от факта, че магазинът, в който роми пребиха един от продавачите, е собственост на  нашият колега и член на Управителният  съвет на бизнес сдружение „Севлиево 21 век”        г-н Ивайло Филев. През годините  г-н Филев е доказал, че спазва правилата на коректен работодател, а с членството си в нашата организация и на обществено отговорен бизнесмен.

С тази своя позиция декларираме пълната си подкрепа към него и екипа, който ръководи,  категорично осъждаме всяка форма на насилие, независимо от коя страна  идва тя. Все още вярваме в българското правораздаване, което е и трябва да бъде единствено в ръцете на държавата. Затова се надяваме, че виновните за тази ескалация ще бъдат справедливо наказани.

Държим да заявим обаче, че ако и този път съдебната практика покаже своите дефекти, това ще доведе след себе си насаждане на още страх и раздвоение в обществото. А у нас, като хора, отговорни за хиляди работни места, несигурност и съмнение.

Апелираме политическия елит на България да не трупа актив от създалата се ситуация, а да си свърши съвестно работата. Само така българският бизнес може да работи спокойно и да носи своята социална отговорност.

Позицията е приета от Управителния съвет на БС „Севлиево 21 век” на

 10 април 2019 г.

 В бизнес сдружение „Севлиево 21 век” членуват 59 фирми от Севлиево и Габрово.

 "Севлиево онлайн"

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!