"Севлиево 21 век": политическият актив да си свърши работата
Жандармерия пази реда и спокойствието в Габрово

Вчера стана ясно, че тримата мъже, които на 7 април т.г. нанесоха побой на продавач в денонощен магазин в Габрово, остават постоянно в ареста, реши Районният съд в града, по искане на прокуратурата. Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок, а междувременно към Габрово вчера следобед пътуваше още жандармерия, след като снощи за втора поредна вечер напрежението в града ескалира.

Както е известно след първоначалното задържане за срок от 24 часа, тримата нападатели на продавача бяха освободени, което стана повод за негодувание, намерило израз най-напред в социалните мрежи, а по-късно и в протести на площада пред Община Габрово и пред сградата на следствието, където се бяха събрали граждани, които крещяха „мафия“. Снощи виковете преминаха в искане на оставка, след като пред събралите се излязоха вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на Габрово Таня Христова.

Двамата почти не успяха да вземат думата заради неспиращите скандирания от страна на протестиращите, но стана ясно, че недоволството на хората не е само от конкретния случай с бития продавач, а е резултат на дълго трупан гняв от всичко, случващо се в държавата. 

Във връзка с напрежението в Габрово, вчера от сдружението на бизнеса "Севлиево 21 век", в което членува собственикът на магазина, в който е станал побоя в Габрово, разпространиха позиция, с която заявяват, "че ако и този път съдебната практика покаже своите дефекти, това ще доведе след себе си насаждане на още страх и раздвоение в обществото. А у нас, като хора, отговорни за хиляди работни места, несигурност и съмнение". Представителите на бизнеса апелират "политическият елит на България да не трупа актив от създалата се ситуация, а да си свърши съвестно работата. Само така българският бизнес може да работи спокойно и да носи своята социална отговорност".

Ето пълният текст на позицията:

Уважаеми  севлиевци, граждани  на  гр. Габрово, представители на бизнеса в общините Севлиево и Габрово

С настоящата позиция изразяваме силната си тревога от създаденото обществено напрежение след побоя в търговски обект на територията на град Габрово. Безпокойството  ни  е провокирано  от факта, че магазинът, в който роми пребиха един от продавачите, е собственост на  нашият колега и член на Управителният  съвет на бизнес сдружение „Севлиево 21 век”        г-н Ивайло Филев. През годините  г-н Филев е доказал, че спазва правилата на коректен работодател, а с членството си в нашата организация и на обществено отговорен бизнесмен.

С тази своя позиция декларираме пълната си подкрепа към него и екипа, който ръководи,  категорично осъждаме всяка форма на насилие, независимо от коя страна  идва тя. Все още вярваме в българското правораздаване, което е и трябва да бъде единствено в ръцете на държавата. Затова се надяваме, че виновните за тази ескалация ще бъдат справедливо наказани.

Държим да заявим обаче, че ако и този път съдебната практика покаже своите дефекти, това ще доведе след себе си насаждане на още страх и раздвоение в обществото. А у нас, като хора, отговорни за хиляди работни места, несигурност и съмнение.

Апелираме политическия елит на България да не трупа актив от създалата се ситуация, а да си свърши съвестно работата. Само така българският бизнес може да работи спокойно и да носи своята социална отговорност.

Позицията е приета от Управителния съвет на БС „Севлиево 21 век” на

 10 април 2019 г.

 В бизнес сдружение „Севлиево 21 век” членуват 59 фирми от Севлиево и Габрово.

 "Севлиево онлайн"

 

Четиринайсет НПО срещу подмяната на управлението в приюта за кучета
Общество
Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Общество
Приказки от габровски автор подари на децата от областта Кристина Сидорова
Общество
Гражданите да не се поддават на тормоз от колекторските фирми
Общество
Председателят на НЧ "Развитие-1870" за 150 г. Читалище в Севлиево
Общество
Защо отсякоха здрав орех и къде е дървесината? Общината мълчи
Общество
"Бон-Бон" и известни изпълнители поздравяват децата за 1 юни
Общество
Габровец отишъл да си вади паспорт, докато е под карантина
Общество
Отварят галерии, музеи и библиотеки, в Севлиево - стъпка по стъпка
Общество
Честит празник на буквите, словото и творчеството!
Общество
Денислав Богданов завоюва първо място в конкурс за рецитатори
Общество
Играчки за Детско отделение дариха днес от "Граждани за Севлиево"
Общество
Област Габрово е втора в страната по застаряващо население след Видин
Общество
Община Севлиево става малко по-прозрачна, за разлика от Габрово
Общество
Библиотеката отваря, върнатите книги под карантина за 72 часа
Общество
Поставена под карантина в Перущица, се прибрала в Габрово
Общество