„Севлиево 21 век“ влезе в 25-та си година

Бизнессдружение „Севлиево 21 век“ навлезе в своята 25-та годишнина. Под знака на предстоящия празник премина годишното събрание на организацията, което се проведе снощи. В отчетния доклад на председателя Емил Гатев бе направена своеобразна ретроспекция на свършеното от създаването на сдружението.

Качествени и авангардно мислещи хора

Три основни фактора за оцеляването и успехите на сдружението очерта Гатев: качествени и авангардно мислещи хора, безвъзмездно отдаващи ума и труда си за доброто на севлиевци, ясна цел, непроменена през годините - да създава условия за по-високо качеството на живот на гражданите като подпомага образованието, културата, спорта, здравеопазването и бита чрез доброволно набиране на средства или пряко участие в осъществяването им и доброволчеството като водещ принцип в работата, без политическа ангажираност и контрол на контактите.

Отляво на дясно: Йовко Йовков, Димитър Маринов, Милка Евтимова, Васил Кънев, Кънчо Цветков, Матьо Матев, снимка: архив, "Севлиево 21 век", 1995 г.

Началото е едно писмо

По-скоро покана до директорите и управителите на фирмите и финансови институции да помогнат на общината, която по това време е в незавидно финансово положение. Историята дори казва, че когато Данчев събрал първите 17 работодатели, откликнали на писмото му, просто им казал: „Помагайте! Без вас няма да се справим!“. Дали е било така днес не  е важно. Важно е, че на 18 февруари 1993 г., е създаден Съюз на работодателите в Севлиево, в който членуват 17 представители на бизнеса. Само месец по-късно броят им вече е 43.

Първият управителен съвет

Председател на първия Управителен съвет е инж. Васил Кънев, секретар - Иван Михов, членове Цоньо Събев, Иван Йонков, Мариян Хаджийски и Милка Евтимова /б.ред. по-късно Милка Евтимова става секретар на сдружението. Днес тя е покойница, а снощи всички присъстващи на общото събрание отдадоха почит на паметта й с едноминутно мълчание/.

Кметът Данчо Данчев връчва удостоверение за дарение на Христо Йонков - член на УС на Съюза на работодателите, снимка: архив, 1996 г.

Само за първите две години – помощ за половин милион лева

Още в първата година от съществуването си младата организация успява да подпомогне общината с 133 хил. лв., на следващата, 1994 г., помощта вече е 350 хил. лв. , насочени към болните проблеми - водоснабдяване, здравеопазване, охрана на обществения ред. С 200 хил. лв. е подпомогната Общинската болница. С парите е купена скъпо струваща и жизнено-необходима апаратура, създава се микробиологична лаборатория и се осигурява отоплението на лечебното заведение през зимата. За над 80 хил. лв. сдружението купува горива за колите на Полицията и Пожарната.

През 1995 г. Съюзът на работодателите се включва в националната инициатива за издигането във В. Търново на паметник на Стефан Стамболов. Сумите, които членовете внасят в Инициативен комитет, им осигуряват място на благотворителния търг, от който Севлиево се сдобива с голям маслен портрет на Стамболов. /б.ред. портретът години наред бе на стената пред кметския кабинет в Общината, днес е част от постоянната експозиция на художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“/.

2002 г., кметът Йовко Йовков представя на президента Георги Първанов председателя на сдружението Елица Цанева, снимка: архив бизнесдружение   

Във визитката на сружението е и реставрацията на храм „Св. Пророк Илия”, чийто стенописи и иконостас са с висока художествена стойност.   Близо пет години  група реставратори сантиметър по сантиметър почистват, укрепват и възстановяват стенописите на проф. Илия Петров, канделабрите, свещниците. Строителните работници от фирмите, членуващи в съюза, поставят хидроизолация на покрива, а в последствие, отново с пари на работодателите, църквата е газифицирана.

През десетилетията сдружението поема  издръжката на археологическия обект ”Хоталич”, оборудва  кабинет за компютърно обучение в Професионалната гимназия по механоелектротехника“Ген. Иван Бъчваров“, подпомага изграждането на мотополигон „Горна Росица„ и обновяването на стадион „Раковски”.

От Съюз на работодателите до сдружение „Севлиево 21 век“

Съюзът на работодателите съществува под това име до 1 декември 1997 г. За да продължи благотворителната и обществено-полезната си дейност общото събрание на организацията взема решение за съдебна регистрация. Съдебното решение излиза на 18 декември 1997 г., когато е регистрирано сдружение с нестопанска цел „Севлиево 21 век”, което има свой самостоятелен статут.  

Премиерът Симеон Сакскобурготски и президентът на БФМ Богдан Николов преди старта на първото световно първенство по мотоциклетизъм, чийто домакин бе Севлиево 

Емил Гатев: „С годините се убеждавахме , че философията ни е правилна - в училищата учат нашите деца и децата на нашите работници, следователно сме длъжни да им помагаме. В болницата се лекуват родителите ни и нашите работници, техните деца и близки, трябва да сме съпричастни. Полицията пази живота и имуществото на нас и нашите работници, следователно и доколкото тези дейности са вменени в дълг на общинската управа, ние сме длъжни не само да се допитваме до нея, а да работим в тясно сътрудничество, защото целите ни са общи. Всички ние живеем в този град, затова трябва да помагаме“.

С дарения от членовете

са закупени и монтирани първите ограничители на скоростта,  оборудван е киносалон, трасирана и изградена е екопътека и велоалея край парк “Черничките“, направен е фитнес на открито в ж. к. „Юг“, закупена е модерна подвижна сцена, подарена по-късно на Общината, събрани са средства за направа на фасадата на новият православен храм „Света Петка“ и е подпомогнато участието на танцов ансамбъл „Развитие“ във  фолклориадата в Мексико през 2016 г. Вече четири години сдружението подпомага амбициозни млади хора като им осигурява стипендиите „21 век“ и подкрепя завършващите с отличен успех абитуриенти.

Емил Гатев: „Гордеем се с нашият проект „Ден на Обществена ангажираност“,  изпреварил времето на националната кампания „Да почистим България за един ден“. Повече от 7 години се организирахме доброволно и финансово подпомагахме с нашите съмишленици от други организации и училища дейности за облагородяване на околната среда. Ремонтирахме, реновирахме, почиствахме  местата  и обектите  с обществено предназначение, озеленявахме спортните площадки и паркове, дворовете на училищата и детските градини, подновявахме асфалтови настилки, купувахме нови пейки, люлки, пързалки, пребоядисвахме съоръженията за игра. Вярвахме и продължаваме да вярваме, че сме посяли зрънцето за грижа към общото, за един по-красив и по-добър град за живеене.

Признанието

Сдружение „Севлиево 21 век” е удостоявано два пъти с „Почетен знак Севлиево“. През  2006 г. е удостоено  и с почетна грамота „Партньор на общините“ по случай Деня на българската община – за значима подкрепа за реализиране на общински проекти на Община Севлиево. Десетки са благодарствените адреси и грамоти постъпили в офиса на бизнес сдружение „Севлиево 21век“.

На първото общо събрание за годината присъства кметът на община Севлиево Иван Иванов, който приветства членовете на сдружението с навлизането в 25-та годишнина на организацията и им блгодари за подкрепата, която дават на Общината. „Благодаря ви, че отделяте средства и време, за да бъдете обществено полезни и ангажирани“, каза Иванов.

Поздравителен адрес бе получен и Ротари клуб Севлиево, с който сдружението си партнира в не една инициатива.

автор: Емилия Димитрова

 

 

 

      

 

 

Няма кандидати за изпълнител на компостиращата инсталация
Бизнес
„Идеал Стандарт - Видима“ бе представена в кариерен панаир
Бизнес
Книжарница "Детски свят" посреща клиенти в нов дом
Бизнес
Подаването на данъчните декларации започва на 10 януари
Бизнес
Идеал Стандарт Интернешънъл създава център на дизайна в Милано
Бизнес
Данъчна кампания 2019 г. започва на 10 януари
Бизнес
От Нова година обявите за продажба на домашно вино са забранени
Бизнес
НАП В. Търново: "До месец новите касови апарати ще са на пазара"
Бизнес
25 години "Севлиево 21 век": обединени за Севлиево
Бизнес
Ротари Севлиево посрещна дистрикт гуверньора на България
Бизнес
На какви цени продава „Севлиевогаз 2000“ от 1 януари 2019 г.
Бизнес
"Паралел" инвестира 27 млн. лв. в сгради, разположени върху 50 дка
Бизнес
20 г. заводът за санитарна керамика налага стандарти
Бизнес
Община Севлиево търси изпълнител на велоалеята, цената е 142 хил. лв.
Бизнес
С 10 стотинки по-скъпо ще возят такситата в Севлиево
Бизнес
Отдава се под наем на ВиК Габрово част от имуществото на ВиК „Бяла“
Бизнес