„Севлиево 21 век“ влезе в 25-та си година

Бизнессдружение „Севлиево 21 век“ навлезе в своята 25-та годишнина. Под знака на предстоящия празник премина годишното събрание на организацията, което се проведе снощи. В отчетния доклад на председателя Емил Гатев бе направена своеобразна ретроспекция на свършеното от създаването на сдружението.

Качествени и авангардно мислещи хора

Три основни фактора за оцеляването и успехите на сдружението очерта Гатев: качествени и авангардно мислещи хора, безвъзмездно отдаващи ума и труда си за доброто на севлиевци, ясна цел, непроменена през годините - да създава условия за по-високо качеството на живот на гражданите като подпомага образованието, културата, спорта, здравеопазването и бита чрез доброволно набиране на средства или пряко участие в осъществяването им и доброволчеството като водещ принцип в работата, без политическа ангажираност и контрол на контактите.

Отляво на дясно: Йовко Йовков, Димитър Маринов, Милка Евтимова, Васил Кънев, Кънчо Цветков, Матьо Матев, снимка: архив, "Севлиево 21 век", 1995 г.

Началото е едно писмо

По-скоро покана до директорите и управителите на фирмите и финансови институции да помогнат на общината, която по това време е в незавидно финансово положение. Историята дори казва, че когато Данчев събрал първите 17 работодатели, откликнали на писмото му, просто им казал: „Помагайте! Без вас няма да се справим!“. Дали е било така днес не  е важно. Важно е, че на 18 февруари 1993 г., е създаден Съюз на работодателите в Севлиево, в който членуват 17 представители на бизнеса. Само месец по-късно броят им вече е 43.

Първият управителен съвет

Председател на първия Управителен съвет е инж. Васил Кънев, секретар - Иван Михов, членове Цоньо Събев, Иван Йонков, Мариян Хаджийски и Милка Евтимова /б.ред. по-късно Милка Евтимова става секретар на сдружението. Днес тя е покойница, а снощи всички присъстващи на общото събрание отдадоха почит на паметта й с едноминутно мълчание/.

Кметът Данчо Данчев връчва удостоверение за дарение на Христо Йонков - член на УС на Съюза на работодателите, снимка: архив, 1996 г.

Само за първите две години – помощ за половин милион лева

Още в първата година от съществуването си младата организация успява да подпомогне общината с 133 хил. лв., на следващата, 1994 г., помощта вече е 350 хил. лв. , насочени към болните проблеми - водоснабдяване, здравеопазване, охрана на обществения ред. С 200 хил. лв. е подпомогната Общинската болница. С парите е купена скъпо струваща и жизнено-необходима апаратура, създава се микробиологична лаборатория и се осигурява отоплението на лечебното заведение през зимата. За над 80 хил. лв. сдружението купува горива за колите на Полицията и Пожарната.

През 1995 г. Съюзът на работодателите се включва в националната инициатива за издигането във В. Търново на паметник на Стефан Стамболов. Сумите, които членовете внасят в Инициативен комитет, им осигуряват място на благотворителния търг, от който Севлиево се сдобива с голям маслен портрет на Стамболов. /б.ред. портретът години наред бе на стената пред кметския кабинет в Общината, днес е част от постоянната експозиция на художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“/.

2002 г., кметът Йовко Йовков представя на президента Георги Първанов председателя на сдружението Елица Цанева, снимка: архив бизнесдружение   

Във визитката на сружението е и реставрацията на храм „Св. Пророк Илия”, чийто стенописи и иконостас са с висока художествена стойност.   Близо пет години  група реставратори сантиметър по сантиметър почистват, укрепват и възстановяват стенописите на проф. Илия Петров, канделабрите, свещниците. Строителните работници от фирмите, членуващи в съюза, поставят хидроизолация на покрива, а в последствие, отново с пари на работодателите, църквата е газифицирана.

През десетилетията сдружението поема  издръжката на археологическия обект ”Хоталич”, оборудва  кабинет за компютърно обучение в Професионалната гимназия по механоелектротехника“Ген. Иван Бъчваров“, подпомага изграждането на мотополигон „Горна Росица„ и обновяването на стадион „Раковски”.

От Съюз на работодателите до сдружение „Севлиево 21 век“

Съюзът на работодателите съществува под това име до 1 декември 1997 г. За да продължи благотворителната и обществено-полезната си дейност общото събрание на организацията взема решение за съдебна регистрация. Съдебното решение излиза на 18 декември 1997 г., когато е регистрирано сдружение с нестопанска цел „Севлиево 21 век”, което има свой самостоятелен статут.  

Премиерът Симеон Сакскобурготски и президентът на БФМ Богдан Николов преди старта на първото световно първенство по мотоциклетизъм, чийто домакин бе Севлиево 

Емил Гатев: „С годините се убеждавахме , че философията ни е правилна - в училищата учат нашите деца и децата на нашите работници, следователно сме длъжни да им помагаме. В болницата се лекуват родителите ни и нашите работници, техните деца и близки, трябва да сме съпричастни. Полицията пази живота и имуществото на нас и нашите работници, следователно и доколкото тези дейности са вменени в дълг на общинската управа, ние сме длъжни не само да се допитваме до нея, а да работим в тясно сътрудничество, защото целите ни са общи. Всички ние живеем в този град, затова трябва да помагаме“.

С дарения от членовете

са закупени и монтирани първите ограничители на скоростта,  оборудван е киносалон, трасирана и изградена е екопътека и велоалея край парк “Черничките“, направен е фитнес на открито в ж. к. „Юг“, закупена е модерна подвижна сцена, подарена по-късно на Общината, събрани са средства за направа на фасадата на новият православен храм „Света Петка“ и е подпомогнато участието на танцов ансамбъл „Развитие“ във  фолклориадата в Мексико през 2016 г. Вече четири години сдружението подпомага амбициозни млади хора като им осигурява стипендиите „21 век“ и подкрепя завършващите с отличен успех абитуриенти.

Емил Гатев: „Гордеем се с нашият проект „Ден на Обществена ангажираност“,  изпреварил времето на националната кампания „Да почистим България за един ден“. Повече от 7 години се организирахме доброволно и финансово подпомагахме с нашите съмишленици от други организации и училища дейности за облагородяване на околната среда. Ремонтирахме, реновирахме, почиствахме  местата  и обектите  с обществено предназначение, озеленявахме спортните площадки и паркове, дворовете на училищата и детските градини, подновявахме асфалтови настилки, купувахме нови пейки, люлки, пързалки, пребоядисвахме съоръженията за игра. Вярвахме и продължаваме да вярваме, че сме посяли зрънцето за грижа към общото, за един по-красив и по-добър град за живеене.

Признанието

Сдружение „Севлиево 21 век” е удостоявано два пъти с „Почетен знак Севлиево“. През  2006 г. е удостоено  и с почетна грамота „Партньор на общините“ по случай Деня на българската община – за значима подкрепа за реализиране на общински проекти на Община Севлиево. Десетки са благодарствените адреси и грамоти постъпили в офиса на бизнес сдружение „Севлиево 21век“.

На първото общо събрание за годината присъства кметът на община Севлиево Иван Иванов, който приветства членовете на сдружението с навлизането в 25-та годишнина на организацията и им блгодари за подкрепата, която дават на Общината. „Благодаря ви, че отделяте средства и време, за да бъдете обществено полезни и ангажирани“, каза Иванов.

Поздравителен адрес бе получен и Ротари клуб Севлиево, с който сдружението си партнира в не една инициатива.

автор: Емилия Димитрова

 

 

 

      

 

 

Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес