Севлиево "дръпна" в рейтинга на активната прозрачност 2017

Община Севлиево бавно се придвижва напред в рейтинга на активната прозрачност и от 123-то място преди две години, 24-то през миналата година, вече е на 19-то място по прозрачност измежду 566 институции в страната. Това сочат резултатите от годишния одит на интернет страниците на институциите, изготвен от Програма достъп до информация, който официално бе представен на 5 април в пресклуба на БТА. Общият брой точки, които събира Община Севлиево е 72.3 от 111.7 възможни. 

Със 72 точки на две позиции след Севлиево е Община Габрово, която за втора поредна година изостава по прозрачност след втората по големина община в област Габрово.

Въпреки високото място в класацията, Община Севлиево не е изпълнила всички условия за прозрачност, става ясно от отговорите на въпросите в отделните секции, формиращи цялостния рейтинг на институциите.

По отношение изпълнение на задълженията по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ общинската администрация на Севлиево събира 30.8 от 36 точки. Като цяло задълженията за публикуване са спазени, но на страницата на институцията няма отделен текст-описание на регистрите и базата данни, които се поддържат от администрацията, съответно липсва ред за достъп до публичните регистри, които институцията трябва да поддържа. Интернет страницата не съдържа и стратегиите за развитие и програмите за развитие, не се публикуват и предварителните оценки за въздействие на проектите за нормативни актове. 

В секцията "Достъп до обществена информация" Община Севлиево има 18.5 от максимално възможните 26.7 точки. Институцията спазва в голяма степен изискванията на ЗДОИ - има обособена секция с публикувани вътрешни правила за достъп, разяснения как се получава обществена онформация, публичен е отчета на подадените заявления. Липсва обаче текст, който да обяснява достъпа до публичните регистри, които институцията поддържа, което със сигурност е във връзка с първата секция, където Общината е отговорила, че не поддържа публични регистри. 

Най-слабо прозрачна Община Севлиево е по отношение на финансовата си политика и интегритет, се вижда от одита на ПДИ. При максимално възможни 39 точки в тази секция Севлиево получава 23 точки. Какво не е изпълнено? Институцията не прилага програмен бюджет по избор, не публикува плащанията по СЕБРА, няма публикуван съкратен бюджет за граждани, липсва списък с подалите декларации за конфликт на интереси, не са публикувани и самите декларации за конфликт на интереси? За първа година обаче информация за бюджета на Общината се публикува на нейната страница, докато през 2016-та и 2015-та година на въпроса публикува ли се бюджетът, от Администрацията са отговорил с "не". 

В сферата на обществените поръчки не са публикувани докладите на комисиите за провеждане на процедурите по обществени поръчки,  не е публикуван отчет за изпълнението на бюджета на общината, няма общ устройствен план /ОУП/ и не е публикуван регистъра на издадените строителни разрешения. 

Последната секция, която има влияние на окончателния рейтинг на Община Севлиево формира само една точка, но местната администрация има нула. Става дума за достъп до интернет страницата на лица със зрителни увреждания или намалено зрение. 

По отношение на сравнителния рейтинг на институциите в областта, Община Севлиево заема челното място, следвана от Община Габрово, Община Трявна, Областна администрация Габрово, РУО Габрово, Община Дряново, ОДМВР Габрово, Областна дирекция "Земеделие" и Регионална здравна инспекция. 

Повече за проучването на ПДИ може да прочетете тук. 

Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество