Севлиево е част от АВиК Габрово, решиха тази вечер съветниците

Севлиево ще се присъедини към Асоциацията по ВиК Габрово, решиха тази вечер общинските съветници с 13 гласа „за“, двама „въздържал се“ и 10, гласували „против“. Решението, което кметът д-р Иванов внася за втори път в пленарна зала, бе подкрепено от Вера Цачева, Явор Памукчиев, Цветан Стоянов, Христофор Лалев, Христо Ботев, Делян Игнатов, Димитър Димитров, Диян Златев, Капка Пандурска, Мюмюн Мутишев, Недко Георгиев, Ралица Христова и Здравка Лалева. „Против“ присъединяването бяха Ердоан Узунов, Йордан Стойков, Керим Ибрям, Силвия Стойнова, Христо Христов, Ценка Йонкова, Николина Николова, Петинка Михайлов, Росен Цветков и Светла Георгиева. Д-р Огнян Пешков и Тодор Ганчев гласуваха "въздържал се", в гласуването не участваха Петко Тотев и Владимир Василев заради конфликт на интереси, д-р Сюзан Садъкова, която е извън страната и Кенан Ашиков. 

Различно гласуваха спрямо първия път, когато същата точка бе внесена за обсъждане от ОбС Недко Георгиев, Христо Ботев и Мюмюн Мутишев. На 14 септември тримата бяха „против“ присъединяването, днес гласуваха „за“. Какво се промени за по-малко от месец, обясни Недко Георгиев. „Осъзнах, че срещу държавата не можем да се борим“, каза той днес и сподели, че е наясно с това, че промяната в позицията му, както и тази на групата, в която е и Христо Ботев, който също днес бе с различен вот, ще отнесе критики както от страна на колегите им в ОбС, така и сред гражданите. „Но нека, ако някой има по-добро решение от това, да го каже! Ако продължаваме да се дърпаме, може да останем без вода, течовете по водопровода ще стоят, а времето за проекти накъсява“, каза Георгиев и заяви, че ще подкрепи предложението за присъединяване, ако се спазят три условия: да се запази собствеността на „Бяла“ ЕООД, да не се пипа цената на водата и се задържат на работа хората в дружеството.

Разминаване имаше между позицията, заявена от областния лидер на ДПС Ердоан Узунов и един от колегите му. Узунов каза, че темата е многократно коментирана, всеки има разум и с него трябва да реши кое е по-доброто решение. И завърши с думите: „Ние от ДПС няма да подкрепим присъединяването“. А таблицата с гласуването показа, че Мюмюн Мутишев този път гласува „за“ асоциацията.

Силно изказване с категорична позиция и този път направи Росен Цветков, като нарече темата „воден капан за малки общини, втора част“ и попита какво се промени за тези седмици от първото гласуване. „Залагаме на едни голи обещания за инвестиции, а в същото време в нашето дружество има проблеми, които ние прехвърляме на Габрово, вместо да си ги решим тук. Дори след 3-4 години да получим част от обещаните пари, няма да си решим проблема, а може да го влошим. Решението може да е добро, но е взето под изключителен натиск. Севлиево е най-голямата икономика в областта, но се превръща във васална община“, каза Цветков. На думите му остро реагира кметът д-р Иван Иванов, наричайки изказването на Росен Цветков популистко. Кметът пак каза, че 35 млн. евро за довеждащите водопроводи няма откъде да дойдат и парира предложението на д-р Огнян Пешков да се правят по 2 км. водопроводи на година, но да се правят със собствени средства. „С тези темпове след 25 години ще сме ремонтирали водопроводите, но част от тях вече ще имат нужда от нов ремонт. Имаме проблеми с водата от десетки години и щом досега не сме се справили, съм песимист, че ще го направим занапред със собствени сили“, каза той. Собствеността на ВиК Севлиево ще остане на общината, гарантира д-р Иванов, хората, които работят в дружеството ще запазят работата си, а цената на водата се определя на база годишни разчети и е несериозно да се твърди, че тя няма да бъде увеличавана.

Предложението за присъединяване на Севлиево към обособена територия на Асоциация по ВиК Габрово влиза за втори път в пленарна зала в рамките на по-малко от месец. В началото на заседанието Николина Николова попита кмета кое налага повторното му внасяне, след като няма нови обстоятелства, не са се променили основанията, нито аргументацията, още по-малко става дума за акт, върнат от областния управител или оспорен в съда. „Защото не мога да се примиря, че имайки сериозен проблем, се поддаваме на емоции и политически внушения“, отговори в края на обсъжданията севлиевският градоначалник.  

Не мина и предложението на Николова точката да отпадне от дневния ред.

Така се слага край на една сага. Не е сигурно обаче докога, тъй като в момента има две решения на ОбС Севлиево по един и същи казус, които са напълно противоположни. От 14 септември е едното, влязло в сила,, което е против присъединяването, от днес е второто – за присъединяването. Как ще се постъпи в тази ситуация, попита Николова, която е юрист. „Юристите ще имате думата по този казус“, отговори кметът.

За Веска Бенева или за живот, посветен на човешкото достойнство
Общество
Окрадоха Мартин Граховски докато бе на "Будител на годината"
Общество
Сидорова иска 2 млн. лв. в Бюджет 2019 за водната криза в севлиевско
Общество
Съдът задължи Община Севлиево да каже колко плаща за външен PR
Общество
До "Севлиево онлайн": "От 15 дни сме без вода, моля ви, пишете!"
Общество
Служители на приюта "отстреляха" куче с упойка, животното почина
Общество
Множество нарушения при сечта в общински гори откри проверка
Общество
На 9 ноември в Севлиево няма да има вода
Общество
Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение
Общество
В късен следобед: севлиевец закова дрегера на 2.94 промила
Общество
Протестно автошествие в Севлиево - тази неделя, в 14.00 ч.
Общество
Нов уебсайт показва какво прави Европа за мен
Общество
Администрацията преустановява хартиения обмен на документи
Общество
На празник на зелето канят в с. Ряховците
Общество
Нарушения в общински гори, спряха позволителните за сеч
Общество
Севлиево е в списък на Върховна прокуратура за нарушения на актове на ОбС
Общество