Севлиево е намесен в канал за трафик на мигранти
снимка: в. "Сега"

Двайсет души са задържани на 22 май при мащабна специализирана полицейска операция за неутрализиране на канал за незаконен трафик на мигранти през границата на страната. В реализацията са участвали служители на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“ и „Национална полиция“, ДАНС и СДВР. Спецакцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура с прякото участие на главния секретар на МВР, директора на дирекция „Миграция“ в ДАНС и директорите на ОДМВР, на чиито територии са осъществени оперативните действия - Видин, Кула, Димитровград, София, София-област, Хасково, Севлиево. Специализираната операция е планирана и проведена в рамките на досъдебно производство, образувано по разработки на ДАНС и ГДБОП.

Сред задържаните е и ръководителят на организираната престъпна група. На шестима са повдигнати обвинения и наложени 72-часови мерки за неотклонение.

Оперативната работа по организираната престъпна група е реализирана на няколко етапа при отлична координация и пълно доверие между службите.

През януари тази година при съвместни действия на ГДБОП, ДАНС и СДВР беше неутрализирана част от тази голяма група, след като нейни членове набавили огнестрелно оръжие – два бойни автомата и един боен пистолет, и търсели да се снабдят с взривни вещества. Тогава операцията бе осъществена след анализ и с оглед предотвратяване използването на оръжието, уточни главният секретар на МВР главен комисар Младен МариновМаринов и допълни, че в хода на продължаващата работа по престъпната група се е пристъпило към цялостно й неутрализиране. 

Разбитият трансграничният престъпен канал е бил за трафик на мигранти от Турция до София и впоследствие от българската столица за Сърбия и Румъния – обясни Антон Славчев, директор на Дирекция „Миграция“ в ДАНС.  Част от членовете на групата, в която са участвали български и чужди граждани, са имали за задача да осигурят незаконното преминаване на турско-българската граница и превозването на мигрантите до София. Останалата част от престъпната група се е занимавала с осъществяването на трафика им през граница за Сърбия и Румъния. Според първоначалните данни, голям брой хора преведени през канала срещу суми между 700 и 1200 евро на човек.

В рамките на операцията са извършени процесуално-следствени действия на 21 адреса на територията на София, София-област, Кула, Видин, Хасково, Севлиево и Димитровград, с полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 20 души – българи и чужденци, между които афганистанци и сирийци. Иззети са множество мобилни апарати и SIM карти – информира наблюдаващият прокурор Станкова. На шестима български граждани, сред тях и ръководителят на престъпната група – натурализиран българин, са повдигнати обвинения по чл. 321 от НК. кте бяха задържани за срок до 72 часа, вече е внесено искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение. 

Действията по цялостното документиране на престъпната дейност и разкриване съпричастността и на други хора към нея продължават.

Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество