Търсене
В нощта срещу 1 януари 1873 г.

Севлиево е последното място, където Васил Левски пренощува на път към бесилото

Севлиево онлайн
Севлиево е последното място, където Васил Левски пренощува на път към бесилото

Деца оставиха цветя пред паметната плоча на фасадата на сградата на бившия конак, снимка: "Севлиево онлайн"

Днес гражданите на Севлиево почетоха паметта на Васил Левски в деня, когато се навършват 149 години от неговото обесване. 

Стъпките на Апостола са отеквали на много места в Севлиево, разказа директорът на Исторически музей Севлиево Ивета Миленова пред дошлите да се поклонят пред паметната плоча в бившия турски конак на града, където преди 149 години е пренощувал Левски, окован във вериги.

Около сегашното Средно училище, което носи неговото име, е бил домът на Панайот Върбанов с ковачница, където Левски често отсядал, защото мястото тогава било в края на града и удобно за бягство, ако се наложи.

Стъпките на Левски помни Хаджистояновото училище, където неведнъж е влизал Апостола, а при едно от идванията си е гледал там пиеса. Левски е посещавал кафенето на Дочооглу в центъра на града, чест гост е бил в дома на братята Никифор и Димитър Бояджиеви, който е в сърцето на града и в него са се помещавали новосъздаденото Читалище с председател д-р Стойчо Христов и Революционния комитет.

Изображение - 10355Ивета Миленова - директор на Исторически музей Севлиево, разказа къде Левски е отсядал при многобройните си идвания в Севлиево, снимка: "Севлиево онлайн"  

Севлиево е и последното място, където Васил Левски пренощува на път към бесилото. Тук, в конака, който днес не е конак, Апостолът прекарва нощта срещу 1 януари 1873 г. на път от Велико Търново към София, където е съден и осъден на смърт. 

Днес конакът е отворен до 17.00 ч. за всеки, който желае да отдаде почит на Васил Левски, Апостола на свободата. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!