Севлиево ми e роден град, очаквам силна подкрепа от севлиевци

Парламентарни избори 2017

Пламен Марков е роден на 11 септември 1957 година в Севлиево. Футболната му кариера започва в „Раковски“ Севлиево през 1973 г., а от 1975 г. продължава в ЦСКА. С клуба на червените Марков има изиграни 235 мача и 37 вкарани гола. Завършва ВИФ “Георги Димитров”. “Заслужил майстор на спорта” от 1980 г. През 2008 г. придобива научната степен “Доктор на науките”. Играе в Мец и Гренобъл (Франция).

Пет пъти е шампион на България. Носител на Купата на България пет пъти. Полуфиналист за КЕШ през 1982 г. Има 38 мача и 6 гола за националния отбор на България. Бил е треньор на Гренобъл (Франция), ЦСКА, „ФК Янтра“ (Габрово), „Видима-Раковски“ (Севлиево), “Уидад” (Мароко). Два пъти треньор на националния отбор на България. Класира отбора на европейско първенство (Португалия 2004).

Един от учредителите е на „Движение 21“, а за парламентарните избори на 26 март тази година е водач на листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ за Габровски избирателен район.

Лесно ли се съгласихте да водите листата в Габрово на коалиция „АБВ-Движение 21“?

Не беше трудно решение. Политиката не ми е чужда. Всъщност винаги съм се интересувал от политика, още от тийнейджърските си години, когато следях случващото се, за да бъда информиран по повече въпроси. Когато ми беше предложено да учредим „Движение 21“ вече бях взел решение да не се занимавам с треньорска дейност. В същото време виждах, че в спорта нещата не вървят от години. На практика ние сами си унищожихме спорта. А за да се случи нещо добро, то не може да стане без политическа подкрепа.  Осъзнавайки всичко това, взех своето решение да стана съучредител на „Движение 21“ и оттогава съм в ръководството на партията. И преди са ми предлагали да вляза по-активно в политиката, но не съм се чувствал готов да го направя. Сега е различно – убеден съм, че е време да поема своята отговорност за промените, които всички искаме да видим в България.

За много хора вероятно комбинацията Пламен Марков и политика е странна.

Между спорта и политиката има много общо. Аз вече Ви казах, че нищо добро не може да се случи в която и да е област без политическа подкрепа. И това е едно от нещата, които ме мотивират да работя. Държавата ни тъпче на едно място и на практика няма развитие. Считам, че това е част от причините да приема да стана кандидат за народен представител.

Ако влезете в новия парламент спортът приоритет ли ще Ви бъде?

Аз съм спортист. А спортът заедно с образованието и икономиката, са част от приоритети на нашата коалиция. Всеки в коалицията е специалист в някаква сфера. Моят приоритет е спорта, още повече, че аз цял живот се занимавам със спорт.

Кой, според Вас, е основният приоритет на община Севлиево, за който следващите депутати трябва да упражнят влияние и да положат усилия?

В Севлиево основният приоритет е водата. За съжаление това е от години и проблемът продължава да е актуален. Липсата на вода по няколко месеца в годината е сериозно изпитание за хората и при срещите си с моите съграждани аз усещам тяхното недоволство. Като севлиевец, въпреки, че отдавна не живея в града, разбирам, че това е много тежък проблем, останал нерешен през годините, въпреки, че много политически сили, които са били във властта, са поемали различни ангажименти. Много е лесно с днешна дата да кажа, че ако бъда избран този въпрос ще бъде решен. Необходими са волята и действията на всички политически сили за преодоляване на водната криза в общината.

Има и друг проблем. Става дума за продажбата на общинския дял в „Севлиевогаз 2000“ АД. Знам, че в момента има и гражданска подписка по този въпрос с искане за референдум. Това е друг важен въпрос за хората  и аз се надявам, че севлиевци няма да бъдат засегнати от евентуално поскъпване на газта, в резултат на приватизация на общинските акции в „Севлиевогаз“.  Важно е и състоянието на инфраструктурата. Вече получих сигнали, че пътят Кормянско-Малък Вършец-Крамолин е в ужасно състояние.

Планирате ли срещи с хората в населените места. Смятате ли да обходите селата или ще се ограничите до общинските центрове?

Имам намерение да отида във всяко населено място и лично да се срещна с хората, за да чуя какви са им проблемите и очакванията. Личният контакт е изключително важен. Няма как да искам да защитавам интересите на хората от областта, ако не чуя от тях самите какви са очакванията им.

Що се отнася до Севлиево, вече имах немалко срещи и смятам, че вижданията ми по важните въпроси за бъдещето на общината, в голяма степен съвпадат с тези на представителите на бизнеса и хората от неправителствения сектор. 

Да се преборите с драстичната бедност в страната е един от главните приоритети на „АБВ-Движение 21“.

Приоритети са ни кардинална реформа в съдебната система, образованието, културата устойчивата икономика и здравеопазването. Защото няма как една държава да върви напред, когато в нея има прекалено много млади необразовани хора, които всъщност са бъдещето на тази страна. Безспорно въпросът с бедността е много важен елемент от целия процес на живота ни. Коалиция „АБВ – Движение 21“ ще се бори активно за премахване на плоския данък. Считаме, че е необходимо да се въведе необлагаем минимум, равен на нивото на минималната работна заплата, която в момента е 460 лв. След това плавна тристепенна скала, като хората с доходи до 1500 да се облагат с 10% данък, доходите до 3000 лв. да се облагат с 15% и тези над 3000 лв. -  с пределна данъчна ставка от 20%. Според изчисленията след промяната 90 процента от хората ще плащат по-малко или толкова, колкото плащат и в момента, но тежестта ще се разпределя по-справедливо. Ние смятаме да въведем и семейното подоходно облагане. Освен това предлагаме разумно вдигане на минималната работна заплата.

И опонентите ви предлагат увеличение на доходите

Да, чувам за някакви нереалистични доходи. Но защо тези, които предлагат увеличението днес, а вчера бяха в управлението, не вдигнаха доходите? 600 лв. минимална пенсия е неразумно. Пари в бюджета за подобни разходи няма и това са сто процента популистки обещания. Ние сме наясно, че рязко подобряване на социалния статус на хората не е възможно. Но с промените в облагането смятаме, че ще стимулираме една част от младите специалисти, които работят извън България, да потърсят работа у дома и така да започне процеса на завръщането им. Защото всички разчитаме на нашите образовани млади хора да останат и да работят за държавата ни.

Кои са основните Ви опонент в област Габрово?

Томислав Дончев и Кирил Добрев – водачите на листи на ГЕРБ и БСП. Но избирателният район в Габрово има четири мандата. За нас като коалиция е важно да се представим най-добре, да се срещнем с колкото може повече хора и да направим така, че нашите послания и цели да стигнат до тях. Оттам насетне избирателят е този, който ще каже кого да изпрати в следващия Парламент.

На какво разчитате в тези избори?

Разчитаме на това, че след този безкраен преход българинът вече е разбрал, че без активно участие в гласуването нещата не могат да се променят с магическа пръчка. Разчитам да има по-малко купени гласове и хората да изберат наистина тези, които могат да помогнат с работата си в Народното събрание за подобряване живота в България. И разчитам, че хората, които гласуват за мен, ще разберат, че аз наистина имам желание и сили да работя за моя регион.

Не мислите ли, че българите са изморени от избори, че са станали апатични и съгласен ли сте, че това ще рефлектира върху избирателната активност на 26 март?

Аз не упреквам никой заради това, че е станал апатичен и е загубил вяра, че промяната е възможна. Разбирам тази позиция, защото връщайки се в годините назад, всички виждаме, че в България нищо не се е променило драстично. Ние сме на първо място в Европа по бедност, по сърдечно-съдови заболявания, по онкологични заболявания. Няма сектор, било в здравеопазването, в инфраструктурата, в социалните дейности, който да е напълно реформиран.  Затова хората действително се измориха само да чуват обещания, без да виждат реални реформи. Но на въпроса Ви ще отговоря така: всичко хубаво и всичко лошо в една държава идва от хората. Защото хората сме държавата. Ние избираме тези, които застават на върха на управлението и от които зависят промените. И пак ние носим своята отговорност за това, че промените, които искаме, не се случват. Защото не търсим отговорност от управляващите. Но трябва да разберем, че с апатия, с безразличие и с негласуване, няма да постигнем нищо. Защото, кажете, кой ни е виновен, че не сме си подредили държавата? Ние сме си виновни. Не изискваме достатъчно от управляващите, не използваме правото си да ги контролираме. А един от начините да им покажем какво мислим, са изборите. Затова аз не приемам негласуването като израз на протест, защото то запазва статуквото.  

От Севлиево ли очаквате най-силна подкрепа на 26 март?

Очаквам подкрепа от всички градове, работил съм малко и в Габрово, но Севлиево ми е роден град и наистина очаквам още по-силна подкрепа от севлиевци.

автор: Емилия Димитрова

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево
Политика
ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
Още един общински съветник е в несъвместимост и конфликт
Политика
Рокада в Общинския съвет, д-р Огнян Пешков излиза
Политика
АБВ внесе сигнал до прокуратурата срещу министър Нено Димов
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
Емилиян Маринов положи клетва като общински съветник
Политика
Боян Ботев: "Щом не искат да чуят нас, ще чуят хората на улицата"
Политика
Над половин милион лева в пари и имоти декларира общински съветник в Севлиево
Политика
Постоянните комисии - нагласени и без шанс за промени
Политика
Прекратиха пълномощията на Боян Ботев като общински съветник
Политика
ОИК е сезирана за правомощията на Трифон Трифонов като съветник
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика
С едно извънредно заседание, общинските съветници получиха пълни заплати
Политика