Севлиево може да остане без климатична станция
Севлиево не присъства в новинарските емиси, дори когато температурите тук са рекордно ниски и високи, заради липсата на синоптична станция

Въпрос на време е Севлиево да остане и без климатична метеорологична станция. А това означава, че няма да се отчитат данни за минималните и максимални температури в града ни. И ще разчитаме единствено на термометри по терасите и в колите. 

Това ми става ясно, след разговор с Иванка Иванова - жената, която три пъти на ден измерва градусите в климатичната метеоролична станция, разположена до бившето ПЖК. Три пъти на ден тя ходи до станцията и прави замервания - в 07, 14 и 21 часа поясно време, което през зимата съвпада с официалното гражданско време. Замерванията се правят всеки ден, зиме и лете, на празници, в събота и неделя. Без нито един почивен ден. И всичко това за 62 лв. на месец. Не, няма правописна грешка, толкова получава Иванка Иванова за ходенето в студ и пек до станцията в края на града. Защото такива са възможностите на БАН, към която принадлежи Националният институт по метеорология и хидрология /НИХМ/. Но отиването до станцията и записването на резултатите не е всичко, което тя прави. В задължението й влиза и обработката на информацията и предаването й в Регионалния комуникационен център, където се събират и подлагат на първичен контрол за качество данните от всички климатични станции в региона. А след като тази информация се обобщи, тя се изпраща в Националния комуникационен център и става достъпна за ползване.  

Така е от 1990 година. Дотогава в града ни е имало синоптична станция, в която времето се е отчитало осем пъти в денонощието, през три часа, а информацията незабавно се е предавала към Националния комуникационен център на НИМХ–БАН, където постъпва в 02, 05, 08, 11, 14, 17, 20 и 23 часа и е достъпна за ползване веднага. На територията на България има 44 такива станции и данните за времето в страната, които се съобщават в медиите, идват точно от тези станции. А това обяснява Защо медиите не говорят за Севлиево, когато е най-студено?

В синоптичната станция на Севлиево, съществувала до последното десетилетие на миналия век, Иванка Иванова е работила като метеоролог. Днес е пенсионерка и срещу 62 лв. на месец, което е истинско доброволчество, отчита студа и жегата в града ни. А ако реши да спре да го прави, защото е на 66 години и този ангажимент започва да й дотежава, най-вероятно и климатичната станция тук ще бъде закрита. Защото, кажете, колко хора биха се наели да ходят три пъти дневно 365 дни в годината срещу 62 лв. на месец да мерят градусите.

Но ще остане станцията в Кнежа и като чуем колко градуса е там, ще знаем, че и при нас е долу-горе толкова. 

 

написано от Емилия Димитрова

Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
През юли в областта са издадени 12 заповеди по Закона за защита от домашно насилие
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество