Севлиево окончателно изгуби 4 млн. евро за развитие на селските райони
Снимка: Минчо Тодоров

източник: zaistinata.com

Една година Община Севлиево упорито крие от гражданите, че Местната инициативна група (МИГ) „Севлиево“, чийто председател е заместник-кметът Невена Тодорова, няма да получи и стотинка по Програмата за развитие на селските райони. Решението е на Върховния административен съд (ВАС) от 23 юни 2020 г. и е окончателно. С него Севлиево се размина с 4 млн. лв., които можеха да съживят региона и да осигурят десетки работни места там, където няма никакъв поминък. Виновни, естествено, няма.

Очевидно управлението на Местната инициативна група „Севлиево“ е причина в общината с най-много населени места в област Габрово да не влязат свежи пари. Потвърждават го двете съдебни решения – на Административен съд София-град и Върховен административен съд, които повтарят аргументите на зам.-министъра на земеделието, с които на Севлиево е отказано финансиране. 

Малко бездарност, големи щети

Мотивът, с който севлиевският проект е отстранен от класиране, е „наличието на свързаност между членове на Управителния съвет на инициативната група“. Връзката е Наталия Колева, която към 2017 г. е член на Управителния съвет като земеделски производител. По същото време обаче Колева е и управител на Регионално депо за отпадъци Севлиево, а Община Севлиево е акционер в депото и неин работодател. „Именно съвместяването на тези две длъжности към момента на подаване на формуляра за финансиране е причина да се откаже финансирането“, считат двата съдебни състава.

Факт е, че на 5 декември 2017 г. Колева излиза от Управителния съвет на инициативната група, но това става след подаване на формуляра за кандидатстване за финансиране. На 15 декември същата година списъкът с одобрените и неодобрени за финансиране инициативни групи е готов, а на 29 декември 2017 г. е публикуван на сайта на земеделското министерство.  Севлиево не е сред получаващите европейски средства и наличието на свързаност най-вероятно вече е било известно на ръководството на инициативната група. Иначе няма как да се обясни възражението срещу недопускането до техническа и финансова оценка, подадено от МИГ „Севлиево“ на 5 януари 2018 г. То обаче изобщо не е разгледано. Оказва се, че съгласно Постановление на Министерски съвет от 2016 г. за определяне на правила за координация между управляващите органи на програмите и местните инициативни групи „не е предвидена отделна процедура за оспорване“.

Знаел ли е кметът на Севлиево за отказаното финансиране - продължението тук.

Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
През юли в областта са издадени 12 заповеди по Закона за защита от домашно насилие
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество