Севлиево окончателно изгуби 4 млн. евро за развитие на селските райони
Снимка: Минчо Тодоров

източник: zaistinata.com

Една година Община Севлиево упорито крие от гражданите, че Местната инициативна група (МИГ) „Севлиево“, чийто председател е заместник-кметът Невена Тодорова, няма да получи и стотинка по Програмата за развитие на селските райони. Решението е на Върховния административен съд (ВАС) от 23 юни 2020 г. и е окончателно. С него Севлиево се размина с 4 млн. лв., които можеха да съживят региона и да осигурят десетки работни места там, където няма никакъв поминък. Виновни, естествено, няма.

Очевидно управлението на Местната инициативна група „Севлиево“ е причина в общината с най-много населени места в област Габрово да не влязат свежи пари. Потвърждават го двете съдебни решения – на Административен съд София-град и Върховен административен съд, които повтарят аргументите на зам.-министъра на земеделието, с които на Севлиево е отказано финансиране. 

Малко бездарност, големи щети

Мотивът, с който севлиевският проект е отстранен от класиране, е „наличието на свързаност между членове на Управителния съвет на инициативната група“. Връзката е Наталия Колева, която към 2017 г. е член на Управителния съвет като земеделски производител. По същото време обаче Колева е и управител на Регионално депо за отпадъци Севлиево, а Община Севлиево е акционер в депото и неин работодател. „Именно съвместяването на тези две длъжности към момента на подаване на формуляра за финансиране е причина да се откаже финансирането“, считат двата съдебни състава.

Факт е, че на 5 декември 2017 г. Колева излиза от Управителния съвет на инициативната група, но това става след подаване на формуляра за кандидатстване за финансиране. На 15 декември същата година списъкът с одобрените и неодобрени за финансиране инициативни групи е готов, а на 29 декември 2017 г. е публикуван на сайта на земеделското министерство.  Севлиево не е сред получаващите европейски средства и наличието на свързаност най-вероятно вече е било известно на ръководството на инициативната група. Иначе няма как да се обясни възражението срещу недопускането до техническа и финансова оценка, подадено от МИГ „Севлиево“ на 5 януари 2018 г. То обаче изобщо не е разгледано. Оказва се, че съгласно Постановление на Министерски съвет от 2016 г. за определяне на правила за координация между управляващите органи на програмите и местните инициативни групи „не е предвидена отделна процедура за оспорване“.

Знаел ли е кметът на Севлиево за отказаното финансиране - продължението тук.

Платформа за проверка на фактите стартира и в България
Общество
МиГ-29 е паднал в морето по време на учение тази нощ
Общество
Севлиево окончателно изгуби 4 млн. евро за развитие на селските райони
Общество
Започват проверки за спазване забраната срещу изсичане на гори
Общество
От 10 юни Паспортна служба ще работи с удължено работно време
Общество
Освободени са двама от ръководството на Северноцентралното предприятие
Общество
До 22 юни се кандидатства за трета фаза подкрепа за оборотни средства
Общество
Борислав Бончев се срещна с МВР - ръководството, темата са изборите
Общество
Четирите стихии - фестивал за 1 юни събира деца и възрастни
Общество
Мобилни екипи за ваксинация поиска областният управител за Севлиево
Общество
Министър Минеков удостои Найден Петров с почетен знак „Златен век“
Общество
Анализ трябва да елиминира Африканската чума по свинете
Общество
Честит Ден на светите братя Кирил и Методий
Общество
С над 20 000 балкански пъстърви бяха зарибени девет планински реки
Общество
Енерго Про променя датите за отчитане и плащане на ел. енергията
Общество
Областният управител разпореди проверка на язовирите
Общество