"Севлиево онлайн" - една от 34 истински истории за медии и журналисти

Броени дни преди да отбележи пет години от създаването си, "Севлиево онлайн" и неговият издател Емилия Димитрова получаваме поредно признание за работата. 

Днес Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) представи проекта "Смисълът е в истинските истории". Това са събрани разкази за 34 медии и журналисти от цялата страна, които правят журналистика в обществен интерес. Една от историите идва от Севлиево. 

Защо 34?

През 2003 г. България заема 34 място в класацията на "Репортери без граници" за свобода на медиите. Това е най-високото място за страната ни в международния рейтинг. Днес на това място е Франция - една от най-силните европейски демокрации, а България за втора поредна година е на 111 място. Преди нас, на 110 място е Гвинея, след нас - на 112 място - Непал. С тази позиция страната ни е на последно място в Европа по свобода на медиите, а "числото 111 се е превърнало в събирателен образ за състоянието на българските медии, работещи под постоянен натиск в сложна мрежа от зависимости", отчитат авторите на историите. 

Журналистика такава, каквато трябва да бъде

"Ние вярваме, че у нас живеят и работят журналисти, които могат да помогнат на българските медии да си върнат достойнството и доверието в тях. Затова събрахме 34 истории за медии и журналисти от цялата страна, които правят журналистика – такава, каквато трябва да бъде. Прочетете ги и разберете как да ги подкрепите. Защото смисълът е в истинските истории", убедени са журналистите Весислава Антонова, Петър Георгиев и Мария Черешева, които разказаха историите.

Събраните разкази под мотото „Смисълът е в истинските истории“ не претендират за изчерпателност. Авторите са убедени, че 34 е само началото и историите, които заслужават да бъдат разказани, са много повече. Затова картата на истинската журналистика такава, каквато трябва да бъде - смела, безпристрастна, полезна  на обществото и променяща средата към по-добро, предстои да бъде попълвана. 

Тук можете да научите как да подкрепите независимата журналистика в България, защото от нас, като общество, зависи да се информираме от свободни медии. Първите 100 граждани, които се включат в кампанията, ще получат специални подаръци от АЕЖ - България. 

Историите може да прочетете тук. 

 

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Детските градини и началните училища отварят на 4 януари
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
ЕРП Север преустановява планираните прекъсвания на ток по празниците
Общество