Севлиево отбеляза Международния ден на йогата

На 21 юни в Севлиево отбеляза международния ден на йогата. Сдружение „Холистичен център Светлина”, с подкрепата на Община Севлиево, организира безплатна практика на открито за всички желаещи. Практиката се проведе в парк „Казармите”, а водещите Цанка Петрова и Радосвета Павлова сътвориха за решилите се да приемат предизвикателството едно уникално преживяване за тялото и духа.

Децата, практикуващи в клуба по йога към Холистичния център пък показаха към какво има да се стремим като практикуващи – сложни пози, изпълнени с лекота и изящество и с известно чувство на хумор, с игривост.

Йогата е древна наука за живота. Тя включва физически упражнения (пози, наречени „асани”), дишане и медитация. Отдавна е доказано и не подлежи на съмнение, че редовната практика повлиява положително човешкото здраве. Но не е само това. Дори 20 минути практика на ден подобряват концентрацията, продуктивността на човека, творческите способности. След практика умът е спокоен, тревогите са изчезнали и са заменени от покой и усещане за връзка с вселената, а тялото изпитва блаженство.

Йогата е за всички. Няма ограничения във възрастта, физическото състояние и предварителната подготовка. В йогата не се търсят постижения и няма конкуренция. Не се състезаваме с другите, а със самите себе си – да задържим малко по-дълго, да направим малко по-добре позата днес. Но дори това не трябва да води до пренапрягане. Както казва Христо Илиев в книгата си, посветена на йогата „Затворът”, практиката е „удосилие” – комбинация между усилие и удоволствие. Точната мярка е на границата. Йогата не приема насилието, включително и насоченото срещу себе си, не приема укори към тялото. Йогата води човека,стъпка по стъпка, към едно по-добро здраве, по-хармонични емоции, към по-щастлив живот. Резултатите идват естествено, но категорично, плавно, по най-здравословния и балансиран начин.

написано от Анета Мирчева

Зали за тенис и бойни спортове правят в Габрово по "Красива България"
Спорт
Осемдесет плувци се включиха в областна надпревара
Спорт
Сребро и бронз за Севлиево от международния турнир „Гладиатор“
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
Мач по шахмат с живи фигури изиграха в СУ „Васил Левски“
Спорт
Клубът по самбо и джудо стана отборен първенец в турнир в Елена
Спорт
Отварят залите за спортуващи, но само за тренировки, без публика
Спорт
Сребърен и бронзов медал завоюваха джудистите в Панагюрище
Спорт
Стоичков показва Златната топка в Габрово на 17 декември
Спорт
Хакан Халми остава състезател на МСК Севлиево и през 2020 г.
Спорт
Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Спорт
Шест медала спечелиха плувците ветерани
Спорт
Единайсет медала донесоха плувците от турнира „Водно конче“
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
Петър Петров излезе на пистата във Франция с комоцио
Спорт