Търсене

Севлиево отново събра най-добрите фотографи-ценители на дивата природа от цял свят

Кметът Иван Иванов откри изложбата на 14-и фото салон "Дивото" и връчи традиционната награда от името на Община Севлиево
Севлиево отново събра най-добрите фотографи-ценители на дивата природа от цял свят

От финалната селекция останаха 76 кадъра, които на 20 септември бяха подредени в изложба във файето на Община Севлиево - традиционен домакин на фото салон "Дивото", снимка: Община Севлиево

Севлиево отново събра най-добрите фотографи, ценители на дивата природа от цял свят. Над две хиляди фотографии, уловили съвършенството на природата пред обективите на 275 автори от 45 държави преминаха през селекция, за да останат 197 автори от 37 държави с 517 фотографии. От финалната селекция останаха 76 кадъра, които на 20 септември бяха подредени в изложба във файето на Община Севлиево - традиционен домакин на фото салон "Дивото". 

“С огромно уважение искам да изкажа своята удовлетвореност от това, че този фото салон за 14-и път предпочита домакинството на Севлиево. Радва ме и констатацията, че от година на година има развитие, а тази година - рекорд на броя държави, от които имаме участници”, обърна се кметът Иван Иванов към присъстващите за откриването на изложбата. 

Изображение - 12624Кметът на Севлиево връчи наградата на Община Севлиево на Пламен Пенов, снимка: Община Севлиево  

“Радвам се да видя много от представителите на местния фотоклуб”, акцентира той и допълни: “Те преди дни имаха свое фотографско събитие, което се превърна в празник на фотографията - представянето на филма "ЯВОР от Форек" на художника - фотограф Явор Попов, който ни върна назад във времето и въпреки все по-дигитализиращия се свят, ни даде възможност да се докоснем до аналоговия”, сподели д-р Иванов и уточни: “Не само до аналоговата фотография, но и до аналоговия начин на живот, който все по-често забравяме. Никак не е лошо да учим децата си на това!” Той призна, че е “голям привърженик на аналоговия начин на живот, въпреки неизбежното и повсеместно използване на всички дигитални устройства за комуникация в съвременния свят”. 

Изображение - 12622Фотографията, отличена с голямата награда на Община Севлиево, автор: Пламен Пенов  

“Севлиево е град с традиции във фотографията, но лека-полека се превръща и във фотографския център на Северна България, който се надявам да развиваме успешно в бъдеще”, отбеляза Васко Василев - директор на Градската художествена галерия “Асен и Илия Пейкови” - съорганизатор на събитието.

Председателят на национално сдружение Фотографска академия "Янка Кюркчиева” Юрий Трейман, заедно с кмета Иван Иванов и членовете на журито Явор Попов и Цончо Бакърджиев връчиха наградите на отличените български фотографи. Тази година българите спечелиха две почетни отбелязвания и три медала - бронзов, сребърен и златен. С почетна лента на FIAP са и снимките на Михаела Йорданова и Костадин Маджаров. Бронзовият медал отива при Явор Мичев за снимката “Дунавски етюд”. Радослав Свирецов спечели сребърен медал, а златото отиде при фотографа Димо Христев. Специалната награда на Община Севлиево тази година отиде при Пламен Пенов. 

Тази година отново има каталог със снимките от фотосалона “Дивото”. Каталогът който се издава с подкрепата на Община Севлиево и отново е получил най-високата оценка на FIAP - пет звезди. В него можете да откриете всички данни за брой участници по страни и категории, а също и пълен списък на наградените.

Всички, преминали финалната селекция кадри, ще бъдат издадени в хартиен албум. 

Изображение - 12623  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.