Севлиево се поклони на героите

Националният празник на България събра днес на севлиевския площад стотици севлиевци, дошли заедно с децата си, за да отдадат почит на героите, с чиято кръв е напоена земата на днешната свободна България.

 

Емоционална и силно въздействаща бе музикално-поетичната композиция, представена от ученици на СУ "Васил Левски" и под ръководството на учителките Капка Пандурска и Евгения Пенчева. Силни думи казаха младите хора, думи от съкровищницата на българската литература и фолклор, на фона на горящи жертвеници и пред замлъкналия площад.  

"За нас свободата е белязана с особен знак - изстрадана, силно пожелана и мъжествено отстоявана. Тя е символ на достойнството ни като народ, но и на нашата отговорност пред бъдещето. На картата на Европа и света отново се чете името на България. Затова днес, 139 години по-късно, повече от всякога имаме нужда да си припомним славната ни история, да втъкаваме в националното ни самосъзнание, и в това на младите, спомена за една героична епоха, за саможертвата и подвига на националните ни герои - духовен връх в националната ни история и здрава основа, върху която да съградим със самочумвствие бъдещето, което заслужаваме като народ", каза в приветственото си слово към севлиевци кметът д-р Иван Иванов. 

А паметникът на свободата в центъра на града ни, където една година преди Севлиево да бъде освободен, са обесени ръководителите на Априлското въстание в нашия край, бе отрупан с цветя и венци. 

Те бяха поднесени от: кмета на община Севлиево, Общинския съвет на Севлиево, ПП ГЕРБ, ОбС на БСП Севлиево, коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", ДПС Севлиево, Български антифашистки съюз, сдружение "Русофили", фондация "Бунтовен Кръвеник", Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, сдружение "Севлиево 21 век", сдружение "Граждани за Севлиево", Ротари клуб Севлиево и Интеракт клуб Севлиево, сдружение на жените "Надежда 2001", Народно читалище "Развитие-1870", културен клуб на пенсионера "Васил Левски", мотоклуб "Върколаците", ОУ "Христо Ботев", ОУ "Стефан Пешев", СУ "Васил Левски", ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров", ПГ "Марин Попов", "Идеал Стандарт-Видима" АД, ЕМКА АД, "Росица" АД, "Общински пазари" ЕООД, Регионално депо за отпадъци, "Бяла" ЕООД, "Севлиевогаз 2000" АД, "Инфрастроежи" ООД, "М-Прес" ООД, Потребителна кооперация "Солидарност - 1918" и граждани. 

Честит празник!

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество