Севлиево се поклони на героите

Националният празник на България събра днес на севлиевския площад стотици севлиевци, дошли заедно с децата си, за да отдадат почит на героите, с чиято кръв е напоена земата на днешната свободна България.

 

Емоционална и силно въздействаща бе музикално-поетичната композиция, представена от ученици на СУ "Васил Левски" и под ръководството на учителките Капка Пандурска и Евгения Пенчева. Силни думи казаха младите хора, думи от съкровищницата на българската литература и фолклор, на фона на горящи жертвеници и пред замлъкналия площад.  

"За нас свободата е белязана с особен знак - изстрадана, силно пожелана и мъжествено отстоявана. Тя е символ на достойнството ни като народ, но и на нашата отговорност пред бъдещето. На картата на Европа и света отново се чете името на България. Затова днес, 139 години по-късно, повече от всякога имаме нужда да си припомним славната ни история, да втъкаваме в националното ни самосъзнание, и в това на младите, спомена за една героична епоха, за саможертвата и подвига на националните ни герои - духовен връх в националната ни история и здрава основа, върху която да съградим със самочумвствие бъдещето, което заслужаваме като народ", каза в приветственото си слово към севлиевци кметът д-р Иван Иванов. 

А паметникът на свободата в центъра на града ни, където една година преди Севлиево да бъде освободен, са обесени ръководителите на Априлското въстание в нашия край, бе отрупан с цветя и венци. 

Те бяха поднесени от: кмета на община Севлиево, Общинския съвет на Севлиево, ПП ГЕРБ, ОбС на БСП Севлиево, коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", ДПС Севлиево, Български антифашистки съюз, сдружение "Русофили", фондация "Бунтовен Кръвеник", Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, сдружение "Севлиево 21 век", сдружение "Граждани за Севлиево", Ротари клуб Севлиево и Интеракт клуб Севлиево, сдружение на жените "Надежда 2001", Народно читалище "Развитие-1870", културен клуб на пенсионера "Васил Левски", мотоклуб "Върколаците", ОУ "Христо Ботев", ОУ "Стефан Пешев", СУ "Васил Левски", ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров", ПГ "Марин Попов", "Идеал Стандарт-Видима" АД, ЕМКА АД, "Росица" АД, "Общински пазари" ЕООД, Регионално депо за отпадъци, "Бяла" ЕООД, "Севлиевогаз 2000" АД, "Инфрастроежи" ООД, "М-Прес" ООД, Потребителна кооперация "Солидарност - 1918" и граждани. 

Честит празник!

Платформа за проверка на фактите стартира и в България
Общество
МиГ-29 е паднал в морето по време на учение тази нощ
Общество
Севлиево окончателно изгуби 4 млн. евро за развитие на селските райони
Общество
Започват проверки за спазване забраната срещу изсичане на гори
Общество
От 10 юни Паспортна служба ще работи с удължено работно време
Общество
Освободени са двама от ръководството на Северноцентралното предприятие
Общество
До 22 юни се кандидатства за трета фаза подкрепа за оборотни средства
Общество
Борислав Бончев се срещна с МВР - ръководството, темата са изборите
Общество
Четирите стихии - фестивал за 1 юни събира деца и възрастни
Общество
Мобилни екипи за ваксинация поиска областният управител за Севлиево
Общество
Министър Минеков удостои Найден Петров с почетен знак „Златен век“
Общество
Анализ трябва да елиминира Африканската чума по свинете
Общество
Честит Ден на светите братя Кирил и Методий
Общество
С над 20 000 балкански пъстърви бяха зарибени девет планински реки
Общество
Енерго Про променя датите за отчитане и плащане на ел. енергията
Общество
Областният управител разпореди проверка на язовирите
Общество