Севлиево се поклони на героите

Националният празник на България събра днес на севлиевския площад стотици севлиевци, дошли заедно с децата си, за да отдадат почит на героите, с чиято кръв е напоена земата на днешната свободна България.

 

Емоционална и силно въздействаща бе музикално-поетичната композиция, представена от ученици на СУ "Васил Левски" и под ръководството на учителките Капка Пандурска и Евгения Пенчева. Силни думи казаха младите хора, думи от съкровищницата на българската литература и фолклор, на фона на горящи жертвеници и пред замлъкналия площад.  

"За нас свободата е белязана с особен знак - изстрадана, силно пожелана и мъжествено отстоявана. Тя е символ на достойнството ни като народ, но и на нашата отговорност пред бъдещето. На картата на Европа и света отново се чете името на България. Затова днес, 139 години по-късно, повече от всякога имаме нужда да си припомним славната ни история, да втъкаваме в националното ни самосъзнание, и в това на младите, спомена за една героична епоха, за саможертвата и подвига на националните ни герои - духовен връх в националната ни история и здрава основа, върху която да съградим със самочумвствие бъдещето, което заслужаваме като народ", каза в приветственото си слово към севлиевци кметът д-р Иван Иванов. 

А паметникът на свободата в центъра на града ни, където една година преди Севлиево да бъде освободен, са обесени ръководителите на Априлското въстание в нашия край, бе отрупан с цветя и венци. 

Те бяха поднесени от: кмета на община Севлиево, Общинския съвет на Севлиево, ПП ГЕРБ, ОбС на БСП Севлиево, коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", ДПС Севлиево, Български антифашистки съюз, сдружение "Русофили", фондация "Бунтовен Кръвеник", Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, сдружение "Севлиево 21 век", сдружение "Граждани за Севлиево", Ротари клуб Севлиево и Интеракт клуб Севлиево, сдружение на жените "Надежда 2001", Народно читалище "Развитие-1870", културен клуб на пенсионера "Васил Левски", мотоклуб "Върколаците", ОУ "Христо Ботев", ОУ "Стефан Пешев", СУ "Васил Левски", ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров", ПГ "Марин Попов", "Идеал Стандарт-Видима" АД, ЕМКА АД, "Росица" АД, "Общински пазари" ЕООД, Регионално депо за отпадъци, "Бяла" ЕООД, "Севлиевогаз 2000" АД, "Инфрастроежи" ООД, "М-Прес" ООД, Потребителна кооперация "Солидарност - 1918" и граждани. 

Честит празник!

Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество