Търсене

Севлиево се включва в националната кампания за борба с инсулта

Севлиево се включва в националната кампания за борба с инсулта
С целта навременно разпознаване на симптомите на инсулта Асоциация за Инсулт и Афазия   съвместно с Община Севлиево ще отбележи 29 октомври – Световният ден за борба с инсулта.
 
Под мотото „Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта!“ ще бъдат организирани поредица инициативи в над 230 общини в цялата страна, чиято цел е да се повишат познанията на обществото за разпознаването на симптоматиката, свързана със заболяването и по този начин да се подобри превенцията му.
 
 „Това е критично познание, разпространението на което пряко влияе върху адекватната помощ за пострадалите в острата фаза на заболяването. Световния опит е огромен. Това, което ние можем и правим е да привнасяме и адаптираме успешните модели, които доказано работят. От своя страна, като активна пациентска организация, се стремим да надграждаме като се съобразяваме с нашите локални нужди в страната“, споделя Дорина Добрева – председател на Асоциацията за инсулт и афазия.
 
Инсултът е най-значимото заболяване в страната и е основна причина за смъртност със статистически показатели, които превишават многократно тези в останалите европейски страни. Ежегодно в България се регистрират над 45 000 нови случая, а повече от 1,5 млн. са засегнати пряко или косвено у нас. Макар инсултът да засяга пряко само един от членовете на семейството, в зависимост от тежестта на заболяването, животът на всички се променя.
 
В настоящата кампания са предвидени безплатни прегледи, организирани от лечебни заведения в страната, партниращи си с Асоциацията в кампанията, както и разнообразни културни и информационни събития, в това число и достъп до групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в страната.
 
За област Габрово групата за взаимопомощ се намира на страницата във Фейсбук на АИА Габрово - взаимопомощ при инсулт. Предвидени са също излъчване на кратък клип със симптомите на заболяването, както и безплатно осигуряване на щендер-тристен до общините, които за първи път партнират на Асоциацията за инсулт и афазия, разпространение на листовки и плакати, осветяване на знакови обекти в страната в лилаво (цвета на борбата с инсулта).
 
Община Севлиево първа в България финансира обучение на всички деца между 6 и 9 г. как да спасяват близките си, ако получат инсулт. През месеците февруари, март и април 2022 г. на територията на общината се осъществи здравнообразователната програма „Бързи герои 112“. Програмата бе насочена към деца от 6 до 9 години и техните семейства, които се обучават да разпознават симптомите на инсулт и как да действат в случай на спешност. В нея се разчита на детския ентусиазъм за учене и споделяне на животоспасяващи знания в семейството.
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.