Севлиевската гимназия празнува 130-тата си годишнина

За едно училище е хубаво да има години история. Тя прави неговото израстване и създава традиции. СУ „Васил Левски“ севлиевци и днес наричаме просто „гимназията“. А това по един недвусмислен начин показва отношението ни към 130-годишното училище, вписало в летописа си части от историите на хиляди млади хора и учители.

След Освобождението през 1878 година новото управление изпитва силен глад от образовани хора. Необходимостта от по-висока степен на образование трябва да бъде задоволена с откриването на гимназиален курс в Севлиево, тъй като след завършването на трети клас севлиевските деца имали само една възможност - да продължат образованието си в Априловската гимназия, а това не всички родители можели да си позволят. Затова още през 1881 г. е издействано откриването на IV-ти гимназиален клас, а от 1 септември 1886 г. общината открива V клас.

През 1895 г. по настояване и със застъпничеството на Петко Бобев – народен представител в кабинета на Стоилов и тогавашен председател на Севлиевската окръжна постоянна комисия, започва строителството на гимназията в местността „Коджа кър“. Тогава това е било в края на града. Солидната двуетажна сграда е строена по план на инж. Андрей Даскалов, а строителен предприемач е Сава Хр. Генев. На 1 септември 1897 г. тържествено е осветено и открито „Севлиевското окръжно петокласно мъжко на Негово Величество княз Кирил Преславски училище“.

Година по-късно, през 1898 г. училището получава нотариален акт и става собственост на Севлиевска градска община. В акта е вписано като „Севлиевска общинска мъжка гимназия“.  

Броят на учениците расте с всяка следваща година. Затова на 16 юли 1912 г. с предписание на Министерството на просветата при петокласното мъжко училище се откриват едновременно шести и седми клас. През учебната 1913/1914 се открива и осми клас. Така училището става пълна гимназия.

На 1 януари 1914 г. Севлиевската мъжка прогимназия се отделя и става "Севлиевско държавно мъжко педагогическо училище". На 1 септември 1916 г. се открива седми реален девически клас при педагогическото мъжко училище, а през учебните 1917/1918 се открива и осми реален девически клас и в края на 1918-та в Севлиево има пълна реална девическа гимназия. На следващата година завършват два випуска - един от педагогическата и един от реалната гимназия.

През 1924 г. реалното и педагогическото училище се сливат и макар в отчетите на Министерството на просвещението да се води непълна реална гимназия, педагогическите седми и осми класове продължават до 1932 г. От 1932 г. училището става пълна реална смесена гимназия.

След преврата на 19 май 1934 г. гимназиите в по-малките градове се закриват. Това не подминава и нашето училище. Със заповед № 2603 от 5.IX.1934 г. Севлиевската гимназия е закрита, но благодарение усилията на всички жители на града, начело с кмета, д-р Захари Лесев, с официално съобщение № 8624 от 14.IX.1935 г. се казва, че "по решение на Министерския съвет през учебната 1935/1936г. да има 6-ти, 7-ми и 8-ми класове в гимназиалния клон при реалното училище".

През 1937г. със заповед от министъра се открива „Севлиевска смесена гимназия“ с клон в Сухиндол (с пети и шести класове). През тази година се отрива и класически отдел.

През декември 1944 г. се обособяват две училища: мъжка и девическа гимназия. На 18.V.1945 г. те получават имената на двамата загинали в антифашистката борба Цвятко Ганев от с. П. Славейков и Владо Илиев от с. Яворец. Мъжката и девическата гимназии съществуват до 1954 г.

На 1 септември 1954 г. се извършва реорганизация: създадени са Първа смесена гимназия „Цвятко Ганев“ и Втора смесена гимназия „Владо Илиев“. През 1959 г. двете гимназии се сливат в Политехническа гимназия „Цвятко Ганев“.

През 1970 г. училището е с ново име: Средно политехническо училище (СПУ). А през учебната 1976/77г. за първи път са приети за обучение четвъртокласници.

През учебната 1982/1983 г. в съответствие е изискванията на просветното министерство училището се изгражда като ЕСПУ (Единно средно политехническо училище) с 12-годишен курс на обучение. На 1 септември 1991 г. е преобразувано в Средно общообразователно училище „Цвятко Ганев“. С името „Васил Левски“ Гимназията съществува от 30 април 1992 г., а решение за името е взето с решение №100 на Общинския съвет в Севлиево.

Дотук са фактите от историята. Зад тях са стъпките на всички онези, прекрачили училищния праг с очаквания, страхове, надежди и амбиции. И няма да е справедливо, ако на днешния празник не отдадем заслуженото на всички, които с търпение, обич и мъдрост са водили през годините децата и младите хора към тяхното порастване и към сбъдването на мечтите им. Затова, сполай ви за труда, учители на Средно училище „Васил Левски“! Бъдете честити със 130-тата годишнина на вашето и наше училище.

Честит празник и на всички, които са учили или днес учат в СУ „Васил Левски“.

Нека се множат успехите ви, докато заедно пишете следващите години от летописа на 130-годишното ни училище!

Матурите в 12 клас ще са на 1 и 3 юни
Образование
Професия Екскурзовод - да бъдеш очите и душата на туристите
Образование
Техническият университет в Габрово предлага онлайн изпити за кандидат-студенти
Образование
Окончателно: в с. Ряховците вече няма да бие училищен звънец
Образование
В гимназия "Пенчо Семов" подготвят аниматори с широка реализация
Образование
Ще има изпращане на абитуриентите, пише се протокол
Образование
213 абитуриенти в общината ще се явят на задължителна матура
Образование
Закриване на училището в с. Ряховците ще се обсъжда на сесия утре
Образование
СБУ номинира три учителки за отличие "Неофит Рилски"
Образование
Студенти от Габрово създадоха модел за измъкване на туризма от кризата
Образование
В ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ изпращат първия виртуален випуск
Образование
РУО определи в кои сгради и зали ще се проведат матурите
Образование
ПГТ "Пенчо Семов" ще приема ученици за професия "икономист"
Образование
Детските градини и ясли в Севлиево ще отворят на 1 юни
Образование
Професия Хотелиер - да създаваш у хората усещането, че са специални
Образование
Красимира Томева получава отличието "Неофит Рилски"
Образование