Севлиевската гимназия празнува 130-тата си годишнина

За едно училище е хубаво да има години история. Тя прави неговото израстване и създава традиции. СУ „Васил Левски“ севлиевци и днес наричаме просто „гимназията“. А това по един недвусмислен начин показва отношението ни към 130-годишното училище, вписало в летописа си части от историите на хиляди млади хора и учители.

След Освобождението през 1878 година новото управление изпитва силен глад от образовани хора. Необходимостта от по-висока степен на образование трябва да бъде задоволена с откриването на гимназиален курс в Севлиево, тъй като след завършването на трети клас севлиевските деца имали само една възможност - да продължат образованието си в Априловската гимназия, а това не всички родители можели да си позволят. Затова още през 1881 г. е издействано откриването на IV-ти гимназиален клас, а от 1 септември 1886 г. общината открива V клас.

През 1895 г. по настояване и със застъпничеството на Петко Бобев – народен представител в кабинета на Стоилов и тогавашен председател на Севлиевската окръжна постоянна комисия, започва строителството на гимназията в местността „Коджа кър“. Тогава това е било в края на града. Солидната двуетажна сграда е строена по план на инж. Андрей Даскалов, а строителен предприемач е Сава Хр. Генев. На 1 септември 1897 г. тържествено е осветено и открито „Севлиевското окръжно петокласно мъжко на Негово Величество княз Кирил Преславски училище“.

Година по-късно, през 1898 г. училището получава нотариален акт и става собственост на Севлиевска градска община. В акта е вписано като „Севлиевска общинска мъжка гимназия“.  

Броят на учениците расте с всяка следваща година. Затова на 16 юли 1912 г. с предписание на Министерството на просветата при петокласното мъжко училище се откриват едновременно шести и седми клас. През учебната 1913/1914 се открива и осми клас. Така училището става пълна гимназия.

На 1 януари 1914 г. Севлиевската мъжка прогимназия се отделя и става "Севлиевско държавно мъжко педагогическо училище". На 1 септември 1916 г. се открива седми реален девически клас при педагогическото мъжко училище, а през учебните 1917/1918 се открива и осми реален девически клас и в края на 1918-та в Севлиево има пълна реална девическа гимназия. На следващата година завършват два випуска - един от педагогическата и един от реалната гимназия.

През 1924 г. реалното и педагогическото училище се сливат и макар в отчетите на Министерството на просвещението да се води непълна реална гимназия, педагогическите седми и осми класове продължават до 1932 г. От 1932 г. училището става пълна реална смесена гимназия.

След преврата на 19 май 1934 г. гимназиите в по-малките градове се закриват. Това не подминава и нашето училище. Със заповед № 2603 от 5.IX.1934 г. Севлиевската гимназия е закрита, но благодарение усилията на всички жители на града, начело с кмета, д-р Захари Лесев, с официално съобщение № 8624 от 14.IX.1935 г. се казва, че "по решение на Министерския съвет през учебната 1935/1936г. да има 6-ти, 7-ми и 8-ми класове в гимназиалния клон при реалното училище".

През 1937г. със заповед от министъра се открива „Севлиевска смесена гимназия“ с клон в Сухиндол (с пети и шести класове). През тази година се отрива и класически отдел.

През декември 1944 г. се обособяват две училища: мъжка и девическа гимназия. На 18.V.1945 г. те получават имената на двамата загинали в антифашистката борба Цвятко Ганев от с. П. Славейков и Владо Илиев от с. Яворец. Мъжката и девическата гимназии съществуват до 1954 г.

На 1 септември 1954 г. се извършва реорганизация: създадени са Първа смесена гимназия „Цвятко Ганев“ и Втора смесена гимназия „Владо Илиев“. През 1959 г. двете гимназии се сливат в Политехническа гимназия „Цвятко Ганев“.

През 1970 г. училището е с ново име: Средно политехническо училище (СПУ). А през учебната 1976/77г. за първи път са приети за обучение четвъртокласници.

През учебната 1982/1983 г. в съответствие е изискванията на просветното министерство училището се изгражда като ЕСПУ (Единно средно политехническо училище) с 12-годишен курс на обучение. На 1 септември 1991 г. е преобразувано в Средно общообразователно училище „Цвятко Ганев“. С името „Васил Левски“ Гимназията съществува от 30 април 1992 г., а решение за името е взето с решение №100 на Общинския съвет в Севлиево.

Дотук са фактите от историята. Зад тях са стъпките на всички онези, прекрачили училищния праг с очаквания, страхове, надежди и амбиции. И няма да е справедливо, ако на днешния празник не отдадем заслуженото на всички, които с търпение, обич и мъдрост са водили през годините децата и младите хора към тяхното порастване и към сбъдването на мечтите им. Затова, сполай ви за труда, учители на Средно училище „Васил Левски“! Бъдете честити със 130-тата годишнина на вашето и наше училище.

Честит празник и на всички, които са учили или днес учат в СУ „Васил Левски“.

Нека се множат успехите ви, докато заедно пишете следващите години от летописа на 130-годишното ни училище!

Над 200 ученици се включиха в Деня на Априлов в НМО
Образование
Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Общината кандидатства с проект за саниране на Детския комплекс
Образование
Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
Коледа на доброто в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование