Търсене

Севлиевските социалисти смятат, че не е време за оставка на Корнелия Нинова

Севлиевските социалисти смятат, че не е време за оставка на Корн

50-ти конгрес на БСП, снимка: БСП

от Емилия Димитрова

Трима делегати са представили севлиевската общинска организация на БСП на конгреса на партията, който се проведе вчера. Те са председателят на общинската организация Станимир Стойчев, предшественикът му Петинка Михайлова и Мария Димитрова. Тримата са и общински съветници от БСП в Севлиево.

Най-коментираната част от отминалия конгрес безспорно е оставката на Корнелия Нинова, която бе подадена след изборите през ноември като акт на поемане на отговорност за катастрофалния изборен резултат, както самата Нинова го определи. 

Севлиевските социалисти са гласували против оставка на Корнелия Нинова, каза за "Севлиево онлайн" Станимир Стойчев. "Нинова е избрана миналата година, не е само нейна вината за резултатите от парламентарните избори, а и не е сега моментът за подаване на оставка на лидера", мотивира начина, по който са гласували той и останалите двама делегати Стойчев. 

Габровските членове на БСП са били в по-голямата си част "за" оставката на Нинова, показва проучване на "Севлиево онлайн". А тъй като конгресът съвпадна с встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент, част от делегатите са предпочели да уважат церемонията пред президентството. 

Историята на трите парламентарни вота тази година категорично сочи, че между БСП в Габрово и ръководството на Столетницата в столицата има напрежение. За това естествено не се говори публично, но то се усеща и напълно логично рефлектира върху подкрепата, която Нинова не получава от Габрово.

През април т.г., когато беше първият избор за Народно събрание, от ръководството на БСП изпратиха за водач на листата в региона външният Крум Дончев, с което недвусмислено бе размахан пръст на Кристина Сидорова. За всеки, който следи политическите процеси в областта бе ясно, че издигането на Крум Дончев е заради явната подкрепа на Кристина Сидорова за Кирил Добрев, който се кандидатира за партиен лидер, изправяйки се срещу Корнелия Нинова. На вота през юли Сидорова отказа да бъде в листа, а БСП загуби 2 хил. гласа. Макар че взе мандат, отливът за гласове продължи и през ноември, когато общата загуба на подкрепа за Левицата вече беше 4 хил. гласа, без които БСП остана без депутат от габровски район. 

Какво действително обяснява подкрепата за Корнелия Нинова в Севлиево, е въпрос на предположения. БСП в Севлиево е с най-малко общински съветници от началото на демократичните промени, има осезаем недостиг на кадри и за първи път на местните избори през 2019 г. нямаше свой кандидат за кмет, а подкрепи независимият Богомил Петков. Дали са прави онези, които под сурдинка коментират, че БСП в Севлиево изчезва, ще стане ясно догодина на местните избори. А дотогава има достатъчно време за стабилизиране, стига да бъде използвано умело и мъдро. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.