Севлиевци - отличници в шестата "Наука на сцената"
снимки: СУ "Васил Левски"

Силно представяне беляза севлиевските участници в тазгодишното издание на фестивала "Наука на сцената" - шесто по ред и пето, чийто домакин бе Севлиево и СУ "Васил Левски". ДГ „Радост“ заслужено получи няколко награди – първо място в направление „Щанд“, второ място в направление „Семинар“ – за „Мини биоградинка на група „Слънце““, както и специaлна награда на ЦТО – София за успешна работа като пилотна детска градина по програма Sustain.  В направление „Представление на сцена“ – трето място извоюваха представителите на  ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ с постановката „Спорът на науките“ и първо място за участниците от СУ „Васил Левски“ с представлението „Изпитанията на Фродо“.

Милка Джиджова – председател на Ученическия екопарламент, връчи награди на всичките осем проекта на екологична тема, а проф. Ана Георгиева връчи на СУ „В. Левски“ ваучер за едногодишен абонамент за списание "Азбуки".

Макар и с по-малко участници спрямо минали години – 111 ученици и 31 преподаватели от София, Кюстендил, Стара Загора, Първомай, Троян, Габрово и Севлиево, фестивалът успя да демонстрира изследователския подход в обучението по биология, физика, химия, математика и ролята на учителя, за да се запали интереса на учениците към науката.

Фестивалът бе открит в Актовата зала на СУ "В. Левски" от проф. Ана Георгиева - председател на програмата „Наука на сцената” в България, в присъствието на Лиляна Друмева – съветник на министъра на образованието по въпросите на средното образование, която приветства присъстващите и прочете поздравителен адрес от името зам.-министъра на образованието Георги Стаматов, Емилия Григорова, главен експерт дирекция  „Съдържание на предучилищното и училищното образование”, Катюша Станчева – старши експерт по природни науки и екология в РУО – Габрово, Иглика Събева – зам.-областен управител на Габрово, Красимира Йорданова – зам.-кмет в Община Севлиево, представители и членове на журито на фестивала от Съюзите на физиците, химиците и биолозите в България.

В състезателния ден – 29 октомври, в Актовата зала бяха представени 3 пренарни семинара  - „Музейко - първият детски научен музей у нас“, на Детски научен център , „Да видим бъдещето в обучението по науки!“ – на Кариерен център на ЦО на БАН и "Преподаване и преживяване на науката" – от Център за Творческо обучение. Преди последния семинар беше осъществена конферентна връзка с г-н Толга Ялдъръм, международен мениджър на програмата Space Camp Turkey, който поздрави всички участници във фестивала и пожела успех на Севлиево в това начинание, благодари на фирма „Видима“ за спонсорството на програмата Space Camp и на г-жа Сабие Ходжева, затова, че популяризира програмата в Севлиево и спомага да има толкова успешни участници от Севлиево, като един от най-активните градове в тази програма. Всяка година ученици от СУ „В. Левски“ се включват в летните образователни лагери на Space Camp Turkey.

В състезателната програма на фестивала участниците представяха проекти в 4 направления – представления на сцена, семинари, работилници и щандове, и бяха оценявани от 4 комисии, чийто председател бе проф. Иван Лалов - зам. председател на Съюза на физиците в България и почетен председател на програмата „Наука на сцената”.  За оценката на проектите журите бе водено от следните критерии: да провокират сред учениците интерес към научните дисциплини; да са свързани с всекидневния живот; да имат постоянен и стабилен ефект; да са осъществими във всекидневната научна среда и да изискват разумни разходи за осъществяването си; да се основават на обучение, базирано на изследователска дейност от страна на учениците.

Най-успешните проекти продължават на международния фестивал, който ще се проведе в Дебрецен, Унгария  от 29 юни до 2 юли 2017 г.

 

Ученици лично показаха свои разработки на министър Вълчев
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Министър Вълчев: „Недостигът на специалисти е предизвикателство“
Образование
Светла Георгиева ще води "Училищно настоятелство" трети мандат
Образование
Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
“Заедно в час” организира информационна среща в Габрово
Образование
Отличиха „бъдещите инженери“, най-добрите отиват в Брюксел
Образование
Апелативните съдии: „ПГ „М. Попов“ ще плати над 40 000 лв.“
Образование
Как Дряново не стана „световен град на природосъобразния живот“
Образование
Коледа на доброто в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Общината кандидатства с проект за саниране на Детския комплекс
Образование
Отговорности и на работници изисква дуалното обучение
Образование
Над 200 ученици се включиха в Деня на Априлов в НМО
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование