Севлиевци - отличници в шестата "Наука на сцената"
снимки: СУ "Васил Левски"

Силно представяне беляза севлиевските участници в тазгодишното издание на фестивала "Наука на сцената" - шесто по ред и пето, чийто домакин бе Севлиево и СУ "Васил Левски". ДГ „Радост“ заслужено получи няколко награди – първо място в направление „Щанд“, второ място в направление „Семинар“ – за „Мини биоградинка на група „Слънце““, както и специaлна награда на ЦТО – София за успешна работа като пилотна детска градина по програма Sustain.  В направление „Представление на сцена“ – трето място извоюваха представителите на  ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ с постановката „Спорът на науките“ и първо място за участниците от СУ „Васил Левски“ с представлението „Изпитанията на Фродо“.

Милка Джиджова – председател на Ученическия екопарламент, връчи награди на всичките осем проекта на екологична тема, а проф. Ана Георгиева връчи на СУ „В. Левски“ ваучер за едногодишен абонамент за списание "Азбуки".

Макар и с по-малко участници спрямо минали години – 111 ученици и 31 преподаватели от София, Кюстендил, Стара Загора, Първомай, Троян, Габрово и Севлиево, фестивалът успя да демонстрира изследователския подход в обучението по биология, физика, химия, математика и ролята на учителя, за да се запали интереса на учениците към науката.

Фестивалът бе открит в Актовата зала на СУ "В. Левски" от проф. Ана Георгиева - председател на програмата „Наука на сцената” в България, в присъствието на Лиляна Друмева – съветник на министъра на образованието по въпросите на средното образование, която приветства присъстващите и прочете поздравителен адрес от името зам.-министъра на образованието Георги Стаматов, Емилия Григорова, главен експерт дирекция  „Съдържание на предучилищното и училищното образование”, Катюша Станчева – старши експерт по природни науки и екология в РУО – Габрово, Иглика Събева – зам.-областен управител на Габрово, Красимира Йорданова – зам.-кмет в Община Севлиево, представители и членове на журито на фестивала от Съюзите на физиците, химиците и биолозите в България.

В състезателния ден – 29 октомври, в Актовата зала бяха представени 3 пренарни семинара  - „Музейко - първият детски научен музей у нас“, на Детски научен център , „Да видим бъдещето в обучението по науки!“ – на Кариерен център на ЦО на БАН и "Преподаване и преживяване на науката" – от Център за Творческо обучение. Преди последния семинар беше осъществена конферентна връзка с г-н Толга Ялдъръм, международен мениджър на програмата Space Camp Turkey, който поздрави всички участници във фестивала и пожела успех на Севлиево в това начинание, благодари на фирма „Видима“ за спонсорството на програмата Space Camp и на г-жа Сабие Ходжева, затова, че популяризира програмата в Севлиево и спомага да има толкова успешни участници от Севлиево, като един от най-активните градове в тази програма. Всяка година ученици от СУ „В. Левски“ се включват в летните образователни лагери на Space Camp Turkey.

В състезателната програма на фестивала участниците представяха проекти в 4 направления – представления на сцена, семинари, работилници и щандове, и бяха оценявани от 4 комисии, чийто председател бе проф. Иван Лалов - зам. председател на Съюза на физиците в България и почетен председател на програмата „Наука на сцената”.  За оценката на проектите журите бе водено от следните критерии: да провокират сред учениците интерес към научните дисциплини; да са свързани с всекидневния живот; да имат постоянен и стабилен ефект; да са осъществими във всекидневната научна среда и да изискват разумни разходи за осъществяването си; да се основават на обучение, базирано на изследователска дейност от страна на учениците.

Най-успешните проекти продължават на международния фестивал, който ще се проведе в Дебрецен, Унгария  от 29 юни до 2 юли 2017 г.

 

Детска градина "Радост" - с проект в "Наука на сцената" в Португалия
Образование
ПГМЕТ "Ген Иван Бъчваров" отбеляза 57 години от създаването
Образование
Панорама на висшето образование в СУ „Васил Левски“
Образование
Проф. Венелин Терзиев представя своя книга в родния град
Образование
Да разлистиш книга, или за седмицата на четенето в "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
В Европейската седмица на професионалните умения
Образование
Каталогът за езикови ваканции за 2020 г. ще бъде представен в Севлиево
Образование
Бой между ученици в севлиевска гимназия е завършил без пострадали
Образование
Богомила Иванова спечели прием във ВУЗ, след успех в състезание
Образование
Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника“
Образование
Трето място за Виктория Панайотова от състезанието Creative Writing
Образование
Училищното настоятелство почете учителите, пенсионирали се тази година
Образование
Старта на проекта Re ThinkIT бе даден в ПГМЕТ
Образование
"Севлиево 21 век" обнови двора на Детски комплекс
Образование
Празнична десетдневка за 57 години ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище
Образование