Севлиевци са сред елита на SIX DAYS CRAZY JOB 2017

Трима севлиевци заеха челните позиции в най-тежкото ендуро състезание Six days crazy job 2017, което се проведе от 13 до 18 август край Казанлък. В клас "Експерт" състезателят от Севлиево Васил Шишков се класира трети, а мястото му в челната тройка го направи единственият българин сред първите 15 най-добри в този клас.

В клас "Стандарт" представители на севлиевския клуб ендуро Драгомир Владимиров и Светослав Маринов заеха съответно 1-во и 2-ро място.

Какво е ендуро? За онези, които като мен не са чували за този спорт, това си е наистина луда работа. В продължение на дни катериш върхове, караш по кози пътеки и преодоляваш всякакви препятствия, които планината може да ти поднесе, само на своя мотор. Има и ограничение - съгласно правилата на ендуро, на състезателите се слага GPS-трак, който отмерва точно километрите за деня. В SIX DAYS CRAZY JOB 2017 те бяха 85 км - толкова трябваше да измине всяки от ендуро-момчетата. 

Надпреварата "Six days crazy job" тази година става на 10 години. На толкова е и българското ендуро, научавам от Стоян Гатев - севлиевец, който кара ендуро и е един от силно запаланети по екстремните емоции на този спорт.

Състезанието се нарича "Six days crazy job", защото трае шест дни и защото си е наистина луда работа. Имало е период обаче, когато е било и в по-малко дни - еднодневно, двудневно и четиридневно.

Българско ендуро е на 13 години и набира все повече последователи. За незапознатите прилича на мотокрос, но когато вникнеш в същността, разбираш, че е доста различно. Като се започне от терена, по който се кара - в ендуро няма писта, а има планински и друг тежък маршрут и се стигне до моторите, към които има специфични изисквания и са доста по-различни от кросовите мотоциклети. Обединява ги силния адреналин, макар ендуро-мъжете да твърдят, че при тях адреналитът е на супер max. 

А от нашия край, от Габрово, е най-добрият български състезател по хард ендуро Теодор Кабакчиев. Миналия месец той завърши на престижното 15-о място в най-трудното хард ендуро рали в света - 14-то издание на състезанието в Сибиу, Румъния, което тази година събра 472-ма пилоти, сред които бяха и почти всички топ състезатели от ендуро елита на планетата.

 

написано от Емилия Димитрова

снимки: Actiongraphers

Петър Петров излезе на пистата във Франция с комоцио
Спорт
Отварят залите за спортуващи, но само за тренировки, без публика
Спорт
Зали за тенис и бойни спортове правят в Габрово по "Красива България"
Спорт
Единайсет медала донесоха плувците от турнира „Водно конче“
Спорт
Мач по шахмат с живи фигури изиграха в СУ „Васил Левски“
Спорт
Хакан Халми остава състезател на МСК Севлиево и през 2020 г.
Спорт
Клубът по самбо и джудо стана отборен първенец в турнир в Елена
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
Сребро и бронз за Севлиево от международния турнир „Гладиатор“
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
Стоичков показва Златната топка в Габрово на 17 декември
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Спорт
Шест медала спечелиха плувците ветерани
Спорт
Осемдесет плувци се включиха в областна надпревара
Спорт
Сребърен и бронзов медал завоюваха джудистите в Панагюрище
Спорт