Търсене

Шест сгради в Севлиево получават общо близо 11 млн. лв. са саниране по Плана за възстановяване и устойчивост

Емилия Димитрова
В Севлиево спират приемането на заявления за саниране

Шест жилищни сгради в Севлиево са в списъка на одобрените за получаване на безвъзмездна финансова помощ за енергийно обновяване, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Одобрени за саниране са ж.к. "Димитър Благоев"- 2. За сградата се отпускат 2.7 млн. лв.; "Христо Ботев" - 38 получава почти 1.1 млн. лв.; ж.к."Митко Палаузов", блок 7, вх.А и вх. Б - близо 880 хил. лв., ,,Стефан Пешев“ №34, бл. 21 - 1.9 млн. лв., ж.к. ,, Димитър Благоев“ №1 - почти 2.4 млн. лв., ж.к. ,, Димитър Благоев“ №3 - 2 млн. лв.

Други шестнайсет сгради са в списъка с резервни. Това означава, че успешно са преминали процедурата по оценяване, но за тях не са останали пари. Списък със сградите, попаднали в резервния списък може да видите тук.    

Само една кандидатура от Севлиево е отхвърлена - въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилна жилищна сграда на ул. "Велика и Георги Ченчеви" №32А. За тази сграда получената оценка е под минималната, а в обяснението от оценяващия орган е посочено, че мерките, които се предвиждат няма да постигнат 30 на сто спестяване на първична енергия. 

През януари 2024 г. ще започне подписването на договорите с общините за предоставяне на средствата на одобрените за финансиране сгради. От своя страна, местните власти ще сключат договори с одобрените блокове. За да не се губи време, общинските администрации могат да започнат да обявяват обществени поръчки за избор на изпълнители преди сключване на договора с блоковете, съветват от МРРБ. По този начин изпълнението на предписаните за обновяване на сградите мерки ще може да започне още през строителния сезон на 2024 г., уточняват от министерството. Срокът за изпълнение на дейности с финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост е средата на 2026 г. 

756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. В мерки за повишаване на енергийната ефективност на тези блокове ще бъдат вложени 1.13 милиарда лева. 

Стартът на процедурата по кандидатстване бе даден на 20.12.2022 г., като възможност за кандидатстване получиха всички собственици на многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 г.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!