Шесто дело срещу Домашния патронаж падна в съда

С решение от 5 декември Районният съд в Севлиево отмени заповед за налагане на дисциплинарно наказание на служител в Домашния социален патронаж в града. С това отменените актове на Патронажа за близо година стават шест, а сумите, изплатени за държавни такси, обезщетения и адвокатски хонорари са на път да надминат 6 000 лв.

Последното дело е заведено от служителка, хваната от заместничката на управителя Станка Дадийска да изнася пакет бисквити от заведението. За това й деяние зам.-управителката наложила дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“, което служителката обжалва.

Според съда изнасянето на храна от Патронажа е недопустимо и укоримо деяние, но за отмяна на наказанието натежават други факти. На първо място дългото време, през което наказаната служителка работи в институцията – от 1995 година – време, през което тя няма нито едно наказание.  

На второ място – заповедта за наказание е издадена на 15 август 2017 г. от заместник управителя на Патронажа, тъй като управителят е бил два дни в отпуск – на 15 и 16 август. А бисквитите са изнесени на 30 юли 2017 г. Ръководството на Патронажа е имало време до 30 септември 2017 г. да наложи наказанието. „Въпреки това то е наложено от  един съвсем млад служител, започнал работа през април 2017 г. и то със знанието и съгласието на титулярния управител“, пише в съдебното решение. И пак там: „Не е ясно и не е предмет на делото защо управителят е постъпила по този начин, като е прехвърлила една изключително сериозна отговорност – прилагане на дисциплинарна власт – на един много млад служител, който дори не би могъл да има все още  пълни лични впечатления за работата на наказаната ищца. Това обстоятелство, както и някои от свидетелските показания и обясненията на ищцата, водят до извода, че в този трудов колектив няма нормална среда и екипна работа. Не е без значение и фактът, че само в кухнята е поставена камера и тъй като там не би трябвало да влизат външни хора, тя очевидно „следи“ кухненските работници. Всички тези действия, които са законни сами по себе си, могат да бъдат преценени като неморални и укорими и съдът е на становище, че управителят на патронажа следва да положи специални усилия и конкретни действия, за да се нормализира обстановката в този трудов колектив. Нещата едва ли ще се поправят със следене, конфликти, ненадейни проверки и други подобни. Необходимо е да се изгради доверие между управителя и служителите, за което и двете страни да положат специални усилия“, смята съдията по делото Валерия Аврамова, като уточнява, че „тези съображения на съда са извън предмета на делото, но докладчикът счита, че следва да ги сподели, тъй като му е служебно известно и за други дела с предмет трудов спор след наложени тежки наказания. Очевидно нещата не вървят към подобрение и едва ли за това вина имат единствено някои от работниците“.

За психически тормоз от страна на управителя към служителите в Патронажа преди повече от месец общинският съветник д-р Огнян Пешков отправи питане към кмета на общината. С отговара си д-р Иван Иванов даде да се разбере, че не приема квалификацията „психически тормоз“ и обясни, че Станка Дадийска е назначена на мястото на управител, за чието управление са констатирани нередности. Според кмета управлението на Дадийска е довело до оптимизация на персонал – от 27 на 19 души, увеличение на хората, които ползват услугата – от 273 на 293, икономии от горива, служебни телефони и канцеларски материали.

Благодарение на спечелен от общинската администрация проект в Патронажа се предоставят новите услуги „Топъл обяд за деца в неравностойно положение” с 54 потребители, както и „Независим живот на хора с увреждания и възрастни хора”  с 109 потребители, обслужвани от 49 лични и социални асистенти. „Оптимизирано е районирането за разнасяне на храна, обособено е помещение за отдих на персонала, въведено е видео наблюдение, поставени са GPS устройства на МПС-та, завишен е контрола върху  спазване от персонала на съответните задължения по длъжностни характеристики и ред други мерки, които довеждат до промяна в Патронажа и по-скоро оптимизиране на дейността така, че с по-малко хора се извършват повече дейности, съответно не се харчат повече средства“, отговори кметът на съветника Пешков.

автор: Емилия Димитрова

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество