Ще надиграят ли танцьорите на Мария Бенева в "Надиграй ме"?

Танцьорите от клуба по спортни танци и жизнени умения  "Път към приключението", с ръководител Мария Бенева, се конкурираха с отбора на Детско-юношески танцов състав при Национален учебен комплекс по култура в София във втората танцова вечер на популярното телевизионно предаване „Надиграй ме“, което бе излъчено на 14 май по БНТ2. Надпреварата е в рамките на осмия сезон на танцовото състезание, чиято концепция предвижда танцови дуели между майсторите на народни и спортни танци. Състезаващите се отбори представят танцови умения в своята област и си отправят взаимни творчески предизвикателства.

В първия кръг от състезанието фолклорният състав от София изпълни шопски танц, а във втория журито им постави творческата задача да изпълнят хоро от северняшката етнографска област. Танцьорките от клуб „Път към приключението” избраха да стартират надпреварата в своята категория с креативен и атрактивен  ча-ча-ча, а във втория кръг изпълниха бразилска самба. Третият кръг постави участниците в пред изпитанието да изпълнят танц в стила на своя конкурент. Възпитаниците на националния учебен комплекс по култура представиха стилен английски валс, а танцьорките от Севлиево смениха амплоато и представиха уменията си в северняшката ръченица.

На финала на състезанието музикантите от оркестър „Арта“ изправиха състезателите пред истинско изпитание – те трябваше да разпознават съответния танц и бързо да го интерпретират. В третият кръг двата отбора преминаха в танцова стъпка през ритъма на Граовско хоро, Пасо добле, Еленино хоро и танго и демонстрираха освен ученията си на сцената, артистичност и много настроение, с което зарежда участието в състезанието.

Равностоен партньор на журито при определянето на победителя във всеки етап от състезанието са зрителите, които могат да изпращат SMS с номера на своя любим отбор на кратък номер 14500. В края на всеки тур, оценките на журито и получените гласове от телевизионните зрители оформят процентите подкрепа за всеки отбор. Гласуването на публиката продължава до края на телевизионния проект „Надиграй мe“, 25 юни. Трите най-добри фолклорни формации и трите най-изявени клуба по състезателни танци ще достигна до финала. Сред тях ще бъдат определени и победителите в двете категории.

Поканата към танцьорите на Мария Бенева за участие в „Надиграй ме” е била по покана на изпълнителния продуцент на телевизионния формат Стела Стойкова. А връзката с БНТ станала възможна благодарение усилията на Венета Петкова - директор на Детски комплекс "Йовко Йовков".

"Децата наистина бяха креативни и атрактивни – точно както се изрази един от членовете на журито", сподели след завръщането у дома г-жа Бенева. И добави: "Нослетата останаха достойно вдигнати до финала. Момичетата не се отказаха, а имаха тази възможност и право. Бяха чаровни, неподправени и изключително чистосърдечни. Запазиха спокойствие и не свалиха сладките си усмивки от красивите си лица. По никакъв начин и  никой не успя да разклати ясната им мисъл, че това е просто едно детско приключение, че се намират в едно необременяващо танцово, забавно и развлекателно шоу, а не на състезателен конкурс по спортни танци, където победата трябва да бъде на всяка цена". 

"Щастлива съм, че Катерина Тонева, Лейман Билялова, Даяна Димитрова, Зузана Алиева, Преслава Тодорова и Преслава Илиева имат нови приятели, в лицето на един толкова мил, красив и лъчезарен ансамбъл по народни танци в Горна Баня", добави още Мария. 

А за участието на клуба в телевизионния формат Мария Бенева има дълъг списък с благодарности: 

"Искрено благодаря на г-жа Павлина Станчева за адекватната  и отговорна подкрепа, която ни оказа, за да се подготви ансамбълът за народния танц. Момичетата никога не бяха играли ръченица до този момент. Благодаря  на д-р Росица Карчева за светкавичното намиране на решение в екстремна ситуация и в условия на силно притискане от страна на времето.  Д-р Карчева – обичам те и те целувам. Поднасям благодарности на г-жа Мария Сомлева, която ши костюм в последния момент, часове преди отпътуването ни. Гримът на танцьорките е дело на г-жа Нарлен Алиева – огромно благодаря! 

Благодаря за финансовата подкрепа, която беше оказана на клуб „Път към приключението” за транспортиране  на ансамбъла до град София на: Пламен Боевски - собственик на "Виктория Транс", за финансовия жест, който направи - сериозна отстъпка в цената за транспортирането ни до студиото на БНТ и обратно, на Стефан Бояджиев - собственик на "Изгрев 90" за поредното дарение към клуба ни, и на Николай Петров - управител на "Общински пазари" ЕООД за финансовата подкрепа.

Този път ще благодаря и на шест безкрайно всеотдайни и силни жени, майки и верни съюзници на приключенките. Рени, Моника, Даниела, Нели, Руми и Мюршен. Поздравявам ви за това, че подкрепяте избора и любовта на децата си към заниманията им по спортни танци в клуб „Път към приключението”.  Благодаря ви, че не комплексирате децата си със собствените си желания и проекции. Това е единствения начин, тези крехки и все още порастващи, уязвими създания да се научат да вярват, че имат правото сами да избират щастието си".

 

С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
Галерия "Видима" открива изложба в Дряново с творби от фонда
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
В галерия "Видима" се открива изложба на Диян Димитров
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Читалището обявява конкурс за поезия, посветен на Пеньо Пенев
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура