Ще спираме движение, ще блокираме пътища, докато ни чуят

Стига сме писали във Фейсбук. Време е да действаме. Ножът опря до кокала. Стана нетърпимо. Доскоро нямаше вода и ние нямахме вода. Сега има вода и ние скоро пак няма да имаме, защото ще е мътна. В Балкана цели баири са оголени, дървета не останаха. Сече се във вододайни зони и никой не прави нищо това да се спре. Време е да се обединим и вземем радикални мерки. Ще спираме движение, ще блокираме пътища, докато ни чуят.

Това е част от обещанието, което си дадоха севлиевци на провелата се снощи открита работна среща на сдружение „Граждани за Севлиево“, свикана от неговия председател Боян Ботев.

По три актуални проблема говори Ботев: недостига на вода, сечта в Балкана и готвената приватизация на общинския дял в „Севлиевогаз“.

„Язовир няма как да стане. Трябват време и пари. Но не е изключено“, каза Боян Ботев. Той припомни случилото се от окомплектоването на подписката с искането за язовир, която миналото лято за близо месец събра почти 10 000 подписа. И сподели, че в Министерството на регионалното развитие се е срещнал с ресорни специалисти, които дори не са знаели, че в Севлиево и селата на общината има толкова тежък воден режим. „Те научиха от мен. И ме питат откога е така и какви са причините. Това не го разбирам. Аз кой съм, за да кажа в министерството, че в Севлиево има проблем“, сподели възмущението си той. Но не отрече, че проблемът с водозагубите на този етап е начинът да се реши частично проблема. „Най-належащо за момента е да се подмени водопровода от Априлци до Стоките. Има отпуснати 400 000 лв., които са нищожна част от необходимото, но все отнякъде трябва да се започне“, каза той. И апелира хората за по-активна гражданска позиция. Но не в социалните мрежи и помежду си, а единни, заедно в исканията си и в търсенето на отговорите. „В някои градове гражданите излизат, затварят пътища и държавата е принудена да вземе решенията, които хората искат. Тук повече говорим. Поне аз усещам слаба подкрепа. Ангажиментът на някои наши съграждани свършва с полагането на подписа им в подписката. А оттам насетне има толкова много работа. За няколко месеца аз се срешнах няколко пъти с представители на МРРБ, с омбудсмана Мая Манолова имахме две срещи – една в София и втора тук, в Севлиево. Срещнах се с кмета господин Иванов, и с хора от Министерски съвет, а следващата седмица имам среща със служебния министър на регионалното развитие и ресорния му заместник. Важно е да говорим на друго ниво за проблема с водата на Севлиево. Докато не покажем, че тук действително има сериозен проблем, никой няма да ни обърне внимание“, каза Ботев.

Декларацията, която общинските съветници приеха на извънредна сесия в края на миналата година не е довела до нищо, обясни председателят на „Граждани за Севлиево“. По негова информация в отговора, изпратен до Общинския съвет, пишело, че няма как сечта да бъде спряна, тъй като има подписани договори с дърводобивни фирми, които трябва да бъдат изпълнени. „Трябва да покажем, че не искаме да секат там“, категоричен бе той.

А що се отнася до последната гражданска инициатива – подписката с искане за местен референдум, присъстващите се обединиха около становището, че управляващите трябва да ги питат по важни за града и общината въпроси. „Тези съветници ние ги избираме. И кмета също. Затова искаме от тях отговорите. Нека ни обяснят защо гласуват по определен начин по важни въпроси, които касаят много хора. Искаме отговор и от Христофор Лалев, който внесе предложението за приватизация на акциите на Общината в „Севлиевогаз 2000“. Искаме да чуем какво мисли инж. Момчил Момчилов, искаме да чуем мнението на кмета д-р Иванов“, говореха присъстващите на работната среща. И се разбраха: реални действия, за да покажат, че гражданското общество в Севлиево е факт и управляващите не бива да затварят очите си за исканията и очакванията на хората.

 

 

 

Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество