Шумните истории на 2018 г. от архива на "Севлиево онлайн"

Водата – по ремонтиран водопровод, но и извор на нови протести

През 2018 г. продължи започналата през 2017-та реконструкция на магистралния водопровод от ВЕЦ „Видима“ край Априлци до Пречиствателната станция за отпадни води в с. Стоките. Със свършеното тази година бе подменена почти половината от цялата дължина на водопровода, но това не реши проблема с недостига на вода и напрежението около поредния воден режим, драстичен за жителите на селата, захранвани от източния водопровод, ескалира за поредна година. А авариите допълнително нагнетиха ситуацията.

На 19 януари 2018 г. тежка авария по магистралния водопровод в участъка Севлиево – село Богатово остави

осем дни без вода в най-студените зимни дни

жителите на селата Идилево, Богатово, Кална Кория, Добромирка, Търхово и Ловнидол. Аварията се оказа на лошо място – в една долчина в района на погребите по пътя за с. Ловнидол. Работата бе изключително затруднена, защото повредената тръба бе в най-ниската част на долчината и веднага след това трасето на водопровода тръгва нагоре, по възвишението. Работниците не можеха да слязат в ниското, за да отстранят проблема, заради което ги спускаха с багер. С багер се спускаха и резервните части и инструменти.

Това бе по-малкият проблем.

По-големият бе, че резервни части за този вид тръба няма и от ВиК "Бяла" бяха принудени да изработят необходимото, за да заздравят съоръжението. Тръбата е стара, метална, за заваряването й бе необходимо пълно изпразване на водопровода, а пълненето му отнема часове.

Въпреки че не беше лесно, аварията на четири пъти бе отстранявана и четири пъти тръбата отново се късаше, заради високото налягане при пускането й.

На 6 февруари 2018 г. нова голяма авария на остави без вода редица села. Липсваха всякакви прогнози за срока, в който проблемът може да бъде решен и посред зима на хората в селата бяха закарани водоноски. 

И ако авариите прези зимата бяха едната страна на проблема, рязкото и продължително засушаване от края на лятото и есента, бе другата.

На 18 септември бе въведено

поредното режимно водоподаване в общината,

от което най-ощетени се оказаха живеещите в селата Ловнидол, Търхово, Идилево, Буря, Богатово и Добромирка. Хората там не знаеха кога и за колко часа ще има течаща вода, въпреки обявения график. А управителят на ВиК-фирмата Никола Бончев отсече: „Не е възможно да се спазва стриктен режим“. Имало дни, в които се налагало количествата вода, които постъпват в пречиствателната станция в балкана да се разпределят между двата водопровода, захранващи общината. Пускали малко по единия, но то не било достатъчно, за да стигне до чешмите в домовете, след което я пренасочвали по другия, защото от него се захранвали села с повече жители. Затова на хората отново бяха закарани водоноски.

А те излязоха на пореден протест.

Припомняме, че водоснабдяването в тези села става по водопровод, изграден през 1962 г. Проектиран е да захранва с питейна вода общините Севлиево и Велико Търново. След изграждането на яз. „Йовковци“ необходимостта да се подава вода към търновска община отпада. Дължината на този вопровод е 32 км, срокът му на експлоатация отдавна е изтекъл, а лошото му техническо състояние е причина за чести и тежки аварии, както и сериозни водозагуби. На практика водата по този вопровод изтича през напълно изпабените муфи, свръзващи четириметровите му тръби. Решението е в цялостен ремонт, за което държавата вероятно няма да отпусне пари накуп. Другото решение е поетапна реконструкция, но и тя трябва да започне отнякъде. А финансирането е на сто процента държавно.

Елементарна грешка остави стратегията на „МИГ Севлиево“ без финансиране

Заради грешка стратегията на „МИГ Севлиево“ изобщо не бе допусната до оценка. Грешката е записана в публично оповестен от Министерството на земеделието и храните доклад, в който се уточнява, че член на Управителния съвет като земеделски производител е управител на Регионалното депо за отпадъци, а неин работодател е Община Севлиево – също член на Управтиления съвет на МИГ. Заради констатираната свързаност от земеделското министерство изискаха обяснение, а от управата на местната инициативна група са отрекли наличието на свързаност, тъй като директорът на Депото, който е и земеделски производител, бил излязъл от Управителния съвет на МИГ. Излизането обаче бе закъсняло и дни по-късно имената на одобрените инициативни групи бяха публикувани, а сред тях липсваше „МИГ Севлиево“. Някой явно бе проспал една грешка и с това направи заложници очакванията на десетки земеделски производители, занаятчии, кметове на села, хотелиери и други предприемачи да получат финансиране за инвестиции и съживят общината.

Една екскурзия до Ница, облечена като командировка

От 27 до 30 април 2018 г. 23 общински съветници, четиримата заместник-кметове и секретаря на Общината заминаха за Френската Ривиера. Два от дните на командировката бяха събота и неделя, а в предварителната информация пътуването бе представено като „обмяна на добри практики с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница, Франция“.

„По време на планираните работни срещи домакините ще запознаят своите гости с организацията на дейностите и предоставянето на услуги на гражданите в Община Ница, правомощията на местния парламент и взаимодействието му с гражданите, бизнеса и администрацията“, пишеше още в прессъобщението. Оказа се обаче, че севлиевските общинари изобщо не са припарили до сградата на Общината в Ница.

В деня, в който се завърнаха у дома, председателят на общинския съвет Здравка Лалева пое ангажимент до „около 3 май“ да обяви резултатите от визитата. На 8 май се появи и официалната информация – текст от 17 реда и една обща снимка, от която липсват единият заместник-кмет и някои от съветниците, включени в делегацията.

В публикуваната информация се казваше, че севлиевската делегация е имала една работна среща в градчето Рокбрюн-Кап-Мартен, била е посрещната и приветствана от първия заместник-кмет и заместник-председател на Общинския съвет Ришар Чокети, който е „представил дейностите на администрацията и местния парламент“, а сред основните акценти са били „услугите за гражданите, законотворчеството, развитието на туризма и сигурността на населението“.

Опитът да облекат посещението във Франция като работно се пропука, когато от Общината разпространиха информацията, че „поддържането и подобряването на инфраструктурата е друг приоритет и в двете общини, за което бяха коментирани новите възможности по програма Eразъм +“. В Севлиево и децата знаят, че между инфраструктура и програмата за младежки дейности и образование „Еразъм+“ няма общо, затова остана неясно как тази програма на ЕС може да повлияе върху поддържането на инфраструктурата в Севлиево. Така че какво свършиха управляващите в Ница, само те знаят

Пътуването получи широк обществен отзвук, а прокуратурата се самосезира и назначи проверка за законосъобразност, която приключи без данни за повдигане на обвинение.

Ремонт на ремонта, след работа по проект

През март започна ремонт на асфалтирания малко преди Нова година участък от улиците "Ал. Верешчагин" и "Никола Петков" в Севлиево. Двете улици бяха част от реализацията на инвестиционен проект „Реконструкция на участъци от главни канализационни клонове на територията на гр. Севлиево“,  чиято стойност бе 2.1 млн. лв. с ДДС.

Проектът бе втори етап от вече изпълнения проект за реконструкция на градската канализационна и ВиК мрежа. Асфалтирането на разкопаните улици бе последната от дейностите по проекта и бе направено в края на 2017 г. Три месеца по-късно новият асфалт се оказа осеян с неравности, а движението по ул. „Ал. Верешчагин“ бе почти екстремно преживяване, тъй като на места образувалите се вдлъбнатини по асфалта бяха около десетина сантиментра.

От Община Севлиево извършиха оглед и изготвиха констативен протокол, който изпратиха на фирмата изпълнител. А оттам започнаха за своя сметка ремонт, който бе в рамките на гаранционните срокове.

Една година по-късно неравностите на пътното платно продължават да създават сериозни неудобства на водачите.

Подписан бе трети меморандум за приятелство с Нанхай в Китай

"Меморандум за развитие на приятелско сътрудничество през 2019 г. подписаха кметовете на Севлиево Иван Иванов и на Нанхай г-н Гу Яохуей", става ясно от публикация на сайта на Община Севлиево от 7 ноември т.г. В нея се казва още, че "церемонията се състоя на 2 ноември в Район Нанхай, град Фошан, провинция Гуандун на Китайската народна република. В състава на делегацията от Севлиево бяха кметът д-р Иван Иванов, общинските съветници д-р Явор Памукчиев и Ердоан Узунов, както и преводачът Петко Хинов". 

"Това е третият поред меморандум, който се подписва между двата града и е последната стъпка преди подписване на договор за побратимяване, който ще стане факт през следващата година", се уточнява още в съобщението от администрацията.

А равносметката за две години, откакто датират българо-нанхайските взаимоотношения е три меморандума, две посещения на наши общинари до Китай и едно посрещане на китайска делегация в Севлиево. „Ползата“ за гражданите от размяната на визити засега е само в това, че индиректно плащат за пътуванията до Китай.

На два пъти съдът постанови, че гражданите имат право да знаят

На два пъти тази година Административният съд в Габрово задължи Община Севлиево да предостави информация на „Севлиево онлайн“, отказана по-рано с различни аргументи. Първият път бе поискана справка за разходите от бюджета за задгранични командировки на служителите, вторият път – разходите за външен PR.

Четири месеца бяха нужни на „Севлиево онлайн“, за да получи подробна справка за задграничните пътувания на служителите по дата, цел на пътуването, брой дни престой зад граница и направени разходи за съответното пътуване. Съдебното решение, с което на админстрацията бе указано да осигури пълен достъп до исканите данни, излезе на 9 март 2018 г., но тъй като бе наето софийско адвокатско дружество, докато решението пристигне от Габрово в Севлиево мина още  месец.

В решението на съда бе записано: "гражданите имат право на информацията, тъй като разходите за командировки и гостуванията на чуждестранни гости се покриват от бюджет, който се формира от данъците на граждани и юридически лица, а същите имат право на информация, въз основа на която да си съставят мнение как работи общината, как, за какво и къде отиват индиректно парите на данъкоплатците". 

В резултат „Севлиево онлайн“ успя да информира читателите си, че през 2017 г. от бюджета на Севлиево са изплатени 25 765 лв. за командировки извън страната на общински служители. Работещи в администрацията имат общо 105 дни задгранични командировки, като най-много е пътувал кметът с двама от заместниците му.

За посрещането на чуждестранни делегации в Севлиево през миналата година са били похарчени 13 хил. лв.  

Най-скъпо е било пътуването до Китай

Най-скъпо на данъкоплатците е излязло посещението на тричленна делегация, включваща кмета на Севлиево и заместничките му Георгиева и Тодорова, до Китай – 6183 лв. са стрували самолетните билети, а на всеки от тримата, плюс преводача, са изплатени по 1058 лв. дневни, или общо 4306 лв. За китайски входни визи от бюджета са платени 590 лв., за ползване услугите на преводач – 1761 лв.

Другият съдебен спор бе за разходите, които общинската администрация в Севлиево прави за външен PR. И този път Административният съд в Габрово задължи Община Севлиево да се произнесе по отказана през април т.г. информация за критериите, по който е избрала външна PR агенция, както и да отговори на въпроса какъв е размерът на плащанията от бюджета към същата агенция. Делото се проточи половин година – време, през което адвокатите, наети от местната администрация, пледираха, че информацията, която “Севлиево онлайн“ търси, не съществува.

След близо половингодишна съдебна битка се оказа, че от бюджета на Община Севлиево са излезли близо 

40 хил. лв. за външни пиар услуги, за които администрацията няма действащ договор.

А тези данни сочат, че пиар специалистът, който ползва Общината, получава почти колкото кмета.

"Севлиево онлайн" получи Златен ключ за журналистика

Издателят и главен редактор на "Севлиево онлайн" Емилия Димитрова получи "Златен ключ" за най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация. Наградата се присъжда от Фондация Програма Достъп До Информация /ПДИ/ за шестнайста поредна година и за първи път от учредяването й идва в Севлиево.

Отличието за Емилия Димитрова е "за последователно и резултатно използване на процедурите по Закона за достъп до обществена информация, включително защита на правото на информация в съда, за разследване и отразяване на теми от обществен интерес в Севлиево и региона" в сайта "Севлиево онлайн" и сайта за регионална разследваща журналистика "За истината".  Почетни грамоти в същата категория получиха Валя Ахчиева, БНТ "за дългогодишно и целенасочено използване на ЗДОИ за разкриване и потвърждаване на факти за целите на своите разследвания" и сайтът „Биволъ“ "за създаването и поддържането на „Търсачките на Биволъ“ като инструмент за свободно търсене и засичане на данни в отворен формат от различни държавни източници в полза на прозрачността и отчетността". 

Това са акцентите на 2018 г., които белязаха в по-голяма степен обществения интерес. Списъкът няма претенциите да е изчерпателен, тъй като шум имаше около много други истории. Като отменените от съда осем наредби на общински съвет Севлиево, в които магистратите намериха разминавания с по-висши нормативни актове и незаконосъобразност. Като спрените позволителни за сеч през ноември т.г., защото се оказа, че болни дървета не са болни, или въвеждането на синя зона, която още не е синя. 

2018 г. е на път да остане в историята. А тя е най-верният съдник за случилото се. 

автор: Емилия Димитрова
 

 


 

 


 

За днес няма планови прекъсвания на електричеството, има авария
Общество
Тежката катастрофа на един сив бизнес
Общество
Днес бе открита процедурата за избор на нов главен прокурор
Общество
Голямото наводнение от 1939 г. в изложба на Историческия музей
Общество
Аварията е локализирана, до минути токът ще бъде пуснат
Общество
Утре, 16 юли, отбелязваме първия ден на свободата в Севлиево
Общество
Защитени територии опазват гори и природни форми около манастири
Общество
До 7 юли т.г. можете да отчетете сами потребения ток
Общество
Обновената база на СЦДП в местността Узана посреща туристи
Общество
РИОСВ е позволила съхранението на опасни отпадъци в с. Сенник
Общество
Жена е сложила край на живота си, скачайки от прозорец в болницата
Общество
За неизплатени заплати са най-честите сигнали до Инспекцията по труда
Общество
В Севлиево задължението за публикуване на информация, служи да я отказват
Общество
Уеднаквяват се заявленията за най-масовите услуги от общините
Общество
Павел Неделчев става зам.-председател на Окръжния съд в Габрово
Общество
Жандармерия блокира Севлиево, има арестувани митнически служители
Общество