Сигнал за липса на прозрачност в търговете внесоха дърводобивни фирми
снимка: архив, 2017 г.

Дванайсет представители на дърводобивни фирми, регистрирани на територията на община Севлиево, са се подписали под сигнал за липса на прозрачност при провеждането на тръжните процедури за купуване на дървесина от страна на общинско предприятие „Земи и гори“ в Севлиево . Сигналът е изпратен до кмета на община Севлиево, областния управител на област Габрово, Районна прокуратура Севлиево, „БТВ Медия груп“ и в. „Седмицата“. 

Конкретен повод за сигнала е договор за добив на дървесина, сключен на 26.09.2017 г. между общинско предприятие „Земи и гори“ и „Частно горско предприятие Габрово“. Съгласно проектодоговора, който е част от документацията по тръжната процедура, „Частно горско предприятие Габрово“ се задължава да извърши изпълнение по добив, представляващ сеч и извозване на маркираната дървесина до временен склад, рампиране на отсечената дървесина, товарене, транспортиране и разтоварване на дърва за огрев до адреса на крайния потребител“. Крайният потребител в случае е общинското предприятие „Земи и гори“ в Севлиево. „Никъде в проектодоговора не е заложено изпълнителят да закупува част от добитата дървесина и да я продава от негово име и за негова сметка на трети лица, които не са предмет на договора“, пише в сигнала.

Сигналът на фирмите, в който са заличени подписите на представляващите ги лица, съгласно Закона за защита на личните данни

Във връзка с това неговите автори отправят конкретни въпроси: редно ли е общинско предприятие „Земи и гори“ да купува дървесината, след като съгласно действащ договор то се задължава единствено да я добива и транспортира до крайния получател. Не става ли дума за облагодетелстване за сметка на Община Севлиево. И "коректно ли е Александър Апостолов Атанасов, подписал се като зам-директор на предприятие „Земи и гори“, да заема поста, след като със заповед 477 от 2 юни 2017 г. на директора на Изпълнителна агенция по горите, му е отнет лиценза за извършване на дейности по планиране, организация и добив на дървесина в горски територии"?

Представители на дванайсетте фирми за дърводобив настояват за публичност относно процедура за купуване на дървесина по четири позволителни за сеч – две от 29.11.2017 г. и две от 13.12.2017 г. Те обхващат дървесина с обем 1400 плътни кубика. Подписалите се считат за ощетени от липсата на публичност за тръжната процедура, а „тези действия на представителите на общинско предприятие „Земи и гори“ навяват на мисълта, че управлението и сключването на договори от подчиненото на Вас звено /б.ред. визира се кметът/ става по начин, който поражда в нас съмнения за корупционни практики, изпълнението на които облагодетелства изпълнителя, в случая „Частно горско предприятие Габрово“.

В сигнала се намеква още, че обстойна проверка би установила, че „Частно горско предприятие Габрово“ е почиствало деретата в землищата на севлиевките села Шумата, Душево и Сенник, като е купувало добитата дървесина на минимална цена от 10 лв., с което, според авторите на писмото, Община Севлиево е ощетена, тъй като ако въпросната дървесина е продадена на пазарни цени, стойността й е щяла да бъде по-висока.

 

източник: в. "Седмицата"

  

Негодният за движение ремонтиран тротоар в Севлиево е проектиран по всички правила
Общество
На 7 септември стартира преброяване 2021, какво трябва да знаем
Общество
Костадин Костадинов е предложен за Почетен гражданин на Севлиево
Общество
От 15 септември започва изплащането на помощите за отопление
Общество
Помощта за ученици в 1 и 8 клас се заявява и електронно до 15 октомври
Общество
Общински съветник в Дряново поиска цензура при отразяване на заседания
Общество
До момента в област Габрово електронно са се преброили 8787 граждани
Общество
Проект за изменение на общинска наредба урежда съдбата на изоставените автомобили
Общество
До края на септември се удължава срока за електронното преброяване
Общество
Седмица на пожарната безопасност - от 13 до 19 септември 2021 г.
Общество
В Градската библиотека може да се преброите електронно
Общество
Тормозен ли е предприемачът, който се оплака от тормоз пред комисията „Манолова“
Общество
След сигнал на читател от ВиК признаха, че е намалявана водата към Севлиево
Общество
33 са номинациите за наградите за Деня на правото да знам
Общество
Преброяването започна, от НСИ съветват да се преброим електронно
Общество
Премиерът Стефан Янев назначи трима заместник-министри
Общество