Сигнал за липса на прозрачност в търговете внесоха дърводобивни фирми
снимка: архив, 2017 г.

Дванайсет представители на дърводобивни фирми, регистрирани на територията на община Севлиево, са се подписали под сигнал за липса на прозрачност при провеждането на тръжните процедури за купуване на дървесина от страна на общинско предприятие „Земи и гори“ в Севлиево . Сигналът е изпратен до кмета на община Севлиево, областния управител на област Габрово, Районна прокуратура Севлиево, „БТВ Медия груп“ и в. „Седмицата“. 

Конкретен повод за сигнала е договор за добив на дървесина, сключен на 26.09.2017 г. между общинско предприятие „Земи и гори“ и „Частно горско предприятие Габрово“. Съгласно проектодоговора, който е част от документацията по тръжната процедура, „Частно горско предприятие Габрово“ се задължава да извърши изпълнение по добив, представляващ сеч и извозване на маркираната дървесина до временен склад, рампиране на отсечената дървесина, товарене, транспортиране и разтоварване на дърва за огрев до адреса на крайния потребител“. Крайният потребител в случае е общинското предприятие „Земи и гори“ в Севлиево. „Никъде в проектодоговора не е заложено изпълнителят да закупува част от добитата дървесина и да я продава от негово име и за негова сметка на трети лица, които не са предмет на договора“, пише в сигнала.

Сигналът на фирмите, в който са заличени подписите на представляващите ги лица, съгласно Закона за защита на личните данни

Във връзка с това неговите автори отправят конкретни въпроси: редно ли е общинско предприятие „Земи и гори“ да купува дървесината, след като съгласно действащ договор то се задължава единствено да я добива и транспортира до крайния получател. Не става ли дума за облагодетелстване за сметка на Община Севлиево. И "коректно ли е Александър Апостолов Атанасов, подписал се като зам-директор на предприятие „Земи и гори“, да заема поста, след като със заповед 477 от 2 юни 2017 г. на директора на Изпълнителна агенция по горите, му е отнет лиценза за извършване на дейности по планиране, организация и добив на дървесина в горски територии"?

Представители на дванайсетте фирми за дърводобив настояват за публичност относно процедура за купуване на дървесина по четири позволителни за сеч – две от 29.11.2017 г. и две от 13.12.2017 г. Те обхващат дървесина с обем 1400 плътни кубика. Подписалите се считат за ощетени от липсата на публичност за тръжната процедура, а „тези действия на представителите на общинско предприятие „Земи и гори“ навяват на мисълта, че управлението и сключването на договори от подчиненото на Вас звено /б.ред. визира се кметът/ става по начин, който поражда в нас съмнения за корупционни практики, изпълнението на които облагодетелства изпълнителя, в случая „Частно горско предприятие Габрово“.

В сигнала се намеква още, че обстойна проверка би установила, че „Частно горско предприятие Габрово“ е почиствало деретата в землищата на севлиевките села Шумата, Душево и Сенник, като е купувало добитата дървесина на минимална цена от 10 лв., с което, според авторите на писмото, Община Севлиево е ощетена, тъй като ако въпросната дървесина е продадена на пазарни цени, стойността й е щяла да бъде по-висока.

 

източник: в. "Седмицата"

  

Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
Контролът по пътищата съвсем е изтърван
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество