Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят

На 27 юни т.г. на електронния адрес на "Севлиево онлайн" постъпи сигнал от сина на живееща в с. Добромирка жена. Според написаното от читателя "От три, четири месеца има доста нередовно водоснабдяване. Водата спира и тръгва по няколко пъти на ден. Понякога се случва да мине час и дори повече преди да тръгне отново, след като е била спряна".

Наблюденията на читателя са от почивните дни, които често прекарва в селото. Според него този ритъм на водоснабдяване е "много неприятен", тъй като "не може да се пуснат пералня, бойлер. Трудно е с миенето на съдовете. През това време сметките си вървят нормално, макар за последната година инкасатор да е идвал само един или два пъти".  

Според господина "селото има и доста местни видоизточници, които при нормално управление биха били достатъчни за нормално водоснабдяване" и уточнява, че "през лятото и есента на 2016, когато в Севлиево беше най-жестокия режим, в с. Добромирка нямаше и ден без вода".

"Севлиево онлайн" препрати сигнала до ВиК Габрово, откъдето изпратиха отговор. Публикуваме го без съкращение и редакция: 

Уважаема г-жо Данкова,

В отговор на въпрос на читател на Вашия сайт относно „нередовно водоснабдяване на с.Добромирка през последните 3-4 месеца”, Ви информираме следното:

Село Добромирка се явява крайна точка на етернитовия водопровод от ПСПВ „Стоките”. Селото разполага с 2 местни водоема:  200 – кубиков, който захранва ниската зона, и 400 –кубиков, който помпи вода от етернита за високата зона. Тоест, високата зона на с.Добромирка разчита на вода предимно от етернитовия водопровод.

През последните месеци, вследствие честите проливни валежи, се замътваха водохващанията, които захранват ПСПВ „Стоките”. Затова се налагаше спирането им. Оттам - не постъпваха води в пречиствателната станция и водоподаването по етернита се преустановяваше. Повторното захранване става няколко часа след пускането на водата от Стоките, тъй като, както уточнихме по-горе, с.Добромирка е крайна точка в системата.

Прогнозите на синоптиците показват нормализиране на метеорологичната обстановка и се надяваме да няма повече проливни валежи занапред и, съответно, необходимост от спиране на водата поради замътване. Сега се явява другият проблем – възможно е при завишената консумация на вода през летните месеци, временно да пада налягането във високата зона на селото, което евентуално е създало неудобство на Вашия читател.

Уточняваме, че на 27.06.2020 г. водоподаването на с.Добромирка е било спряно за 3 часа /между 11  и 14 ч/. във връзка с отстраняване на авария. Други аварии в селото не са регистрирани. Няма жалби от потребители. Засега няма проблем със захранването на селото, въпреки завишената консумация на вода.

Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество