Симпозиумът по скулптура е в историята, сътвореното - за Севлиево

От днес симпозиумът по скулптура "Севлиево 2017" е в историята. Форумът бе закрит официално от кмета на общината д-р Иван Иванов този следобед, когато участниците и част от общинското ръководство дадоха пресконференция.

"Радвам се, че осъществихме тази идея на Васко Василев /б.ред. директор на галерия "Асен и Илия Пейкови"/ и каменните блокове, които стояха от дълго време, бяха преобразени в красиви скулптури", каза кметът и благодари на творците за участието им. 

От своя страна петима от шестимата скулптури също изказаха благодарности към Община Севлиево за топлия прием и добрата организация за работа. 

А накрая и двете страни си пожелаха да има и дриг симпозиум. Кога обаче, кметът не се ангажира. Но не отрече, че идея за следващ форум по скулптура има, а подробностите са на етап коментиране и отсяване на възможностите. 

Кога ви е било най-трудно, попита репортер на Севлиево онлайн творците. Оказа се, че изключително високите температури от началото на месеца, когато градусите в Севлиево не паднаха под 38 няколко поредни дни, действително са били най-трудното за участниците в симпозиума. На практика това е намалило часовете им за работа и е трябвало в по-бързи темпове да приключат творбите си. В действиетлност двайсетте дни на симпозиума, станаха четиринайсет, заради часовете, в които бе невъзможно да се работи на открито, споделиха творците. Удовлетворени са обаче, че са се справили и от днес още пет скулптури са част от градското пространство на Севлиево. 

Първата е в пространството между Общината и хотел "Севлиево плаза" и бе открита преди седмица, втората бе монтирана тази сутрин в близост до полицейското управление на града, а останалите четири са в парк "Казармите". 

Симпозиумът по скулптура "Севлиево 2017" бе организиран от Градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови", с подкрепата на Община Севлиево. Това е първата изява от такъв характер на галерията, уточни нейният директор Васко Василев. 

И макар симпозиумът по скулптура да остана в историята, сътвореното в неговите рамки е за севлиевци и за годините напред. 

написано от Емилия Димитрова

Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Читалището обявява конкурс за поезия, посветен на Пеньо Пенев
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
В галерия "Видима" се открива изложба на Диян Димитров
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
Галерия "Видима" открива изложба в Дряново с творби от фонда
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура