Симпозиумът по скулптура е в историята, сътвореното - за Севлиево

От днес симпозиумът по скулптура "Севлиево 2017" е в историята. Форумът бе закрит официално от кмета на общината д-р Иван Иванов този следобед, когато участниците и част от общинското ръководство дадоха пресконференция.

"Радвам се, че осъществихме тази идея на Васко Василев /б.ред. директор на галерия "Асен и Илия Пейкови"/ и каменните блокове, които стояха от дълго време, бяха преобразени в красиви скулптури", каза кметът и благодари на творците за участието им. 

От своя страна петима от шестимата скулптури също изказаха благодарности към Община Севлиево за топлия прием и добрата организация за работа. 

А накрая и двете страни си пожелаха да има и дриг симпозиум. Кога обаче, кметът не се ангажира. Но не отрече, че идея за следващ форум по скулптура има, а подробностите са на етап коментиране и отсяване на възможностите. 

Кога ви е било най-трудно, попита репортер на Севлиево онлайн творците. Оказа се, че изключително високите температури от началото на месеца, когато градусите в Севлиево не паднаха под 38 няколко поредни дни, действително са били най-трудното за участниците в симпозиума. На практика това е намалило часовете им за работа и е трябвало в по-бързи темпове да приключат творбите си. В действиетлност двайсетте дни на симпозиума, станаха четиринайсет, заради часовете, в които бе невъзможно да се работи на открито, споделиха творците. Удовлетворени са обаче, че са се справили и от днес още пет скулптури са част от градското пространство на Севлиево. 

Първата е в пространството между Общината и хотел "Севлиево плаза" и бе открита преди седмица, втората бе монтирана тази сутрин в близост до полицейското управление на града, а останалите четири са в парк "Казармите". 

Симпозиумът по скулптура "Севлиево 2017" бе организиран от Градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови", с подкрепата на Община Севлиево. Това е първата изява от такъв характер на галерията, уточни нейният директор Васко Василев. 

И макар симпозиумът по скулптура да остана в историята, сътвореното в неговите рамки е за севлиевци и за годините напред. 

написано от Емилия Димитрова

Мариета Конова представя „Спомени от вчера" в галерия „Видима“
Култура
Представителна изложба „100 години Тревненска школа“ се открива този петък
Култура
Акад. Иван Юхновски направи ценно дарение на Градската библиотека
Култура
"Перфектната сватба" - смях до сълзи, в Севлиево на 5 октомври
Култура
„Зад ъгъла на морето“ представя Антон Гошев в галерия "Видима"
Култура
Трио "Звън" - 15 година на сцена и една изповед на трите певици
Култура
Три певици на „Upstream Voices” са отличени в поп-рок конкурса „Сарандев"
Култура
"Вълшебникът театър" - история за един театрален вирус
Култура
Галерия "Видима" представя "Портали към тишината"
Култура
Работилница за портрети „отвори“ Диляна Гергова в Севлиево
Култура
Музеят на хумора представя "Георги Парцалев. Хамлет от гр. Левски"
Култура
Стойо Цонев откри изложба с фотографии, които "говорят"
Култура
България, бродирана в 144 мотива, "нарисува" с игла 86-годишна българка
Култура
Галерия Видима започва годината с изложба на Христо Бозуков
Култура
Пътуващ фестивал „Улицата“ гостува на 15-ия Празник на тиквата
Култура
Георги Тошев представя в Севлиево "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски"
Култура