"Символи на българската идентичност" гостуват в Подгорица
Ина Йовчева (вляво) и Ивайла Йонкова с преподавателката Снежана Боева по време на откриването на изложбата, снимка: личен архив

На 18 юни т.г. в Подгорица, Черна гора, бе открита изложбата "Символи на българската идентичнос", в която със свои творби участват деца от арт център "Видима" в Севлиево, с ръководител Снежана Боева. Посланик Меглена Плугчиева лично откри изложбата, която се случва с любезното съдействие на УНИЦЕФ.

Експозицията, която е обиколила десетки страни по целия свят, съдържа творби на деца от школите в Севлиево, Куртово конаре и Чипровци. Децата от Севлиево се представят с рисунки на традиционни български носии от различни фолклорни области, в които са вплетени и естествени материали, децата от Чипровци с традиционните чивровски килими, занаята килимарство, а децата от Куртово конаре с произведения от царевична шума, също традиционни за този край. 

Отляво надясно: Таня Костадинова, Ина Йончева, Иайла Йонкова, посланик Плугчиева и Снежана Боева, снимка: МВнР

Проектът „Мотивите в българското народно творчество – скрити символи на вяра, любов и красота, на хармония и музика” стартира през  2013 г. и в резултат на това е създадена експозицията „Символи на българската идентичност”. Организацията „Духовно огледало“, която развива детско-юношески проекти за мир и приятелство дава шанс на младите творци чрез използването на различни техники да бъдат създадени творби с багрите, знаците и символите на българската идентичност. 

Откриването бе белязяно с голям интерес и отразено в националните медии на Черна гора, снимка: МВнР

При откриването на изложбата  българските деца от Севлиево Ина Йовчева (11год.) и Ивайла Йонкова (10 год.), облечени в национални носии, дариха своите приятелчета от Подгорица с рекламни шапки с логото на България. Музикалното оформление на изложбата беше осигурено от черногорски музикални таланти, облечени в традиционни черногорски носии.

В приветственото си слово посланик Плугчиева изтъкна, „че такива културни проекти не само дават шанс за изява на млади таланти, но и събират деца от различни нации, а това е инвестиция в по-доброто бъдеще на Балканите и на Европа“.

Приветствия към децата отправиха директорът на УНИЦЕФ за Черна Гора Осама Когали, директорката на Културно-информационния център Снежана Борзан и директорката на организацията „Духовно огледало“ Таня Костадинова, която отправи покана към Черна Гора за създаване на мрежа на детските организации за децата от Балканите за участие в различни проекти и обмяна на посещения. Иницативата бе аплодирана от всички.

 

 

Венцислав Диков - музикант, композитор и художник, този път откри изложба
Култура
Уникална по мащабите си изложба в галерия "Видима", вернисажът е на 10 декември
Култура
Купата на победителите завоюва ансамбъл „Мария“ от фестивал в Пирот
Култура
С два концерта "Upstream Voices" призовават: "Подай ръка на Поли“
Култура
Галерия "Видима" представя творчеството на Венцислав Диков
Култура
Когато създаваме заедно, а изкуството тържествува
Култура
Кои са най-често заеманите книги в Градската библиотека
Култура
Новогодишно шоу с бяла мечка подготвя Градската библиотека
Култура
Вечери на добрата поезия преди Рождество Христово в Библиотеката
Култура
Документално кино - проект на галерия "Видима" и Библиотеката
Култура
Диплом за постижения получи Ива Русинова от международен конкурс
Култура
В Библиотеката: авторски рецитал на поета Николай Милчев
Култура
Нови 599 книги за близо 11 хил. лв. получи Библиотеката по проект
Култура
Галерия „Видима” посреща един от любимите художници на севлиевци
Култура
60 години хоро се вие - от Севлиево, та по цял свят
Култура
Кметът на стендъпа идва в Севлиево на 16 Януари 2020 г.
Култура