"Символи на българската идентичност" гостуват в Подгорица
Ина Йовчева (вляво) и Ивайла Йонкова с преподавателката Снежана Боева по време на откриването на изложбата, снимка: личен архив

На 18 юни т.г. в Подгорица, Черна гора, бе открита изложбата "Символи на българската идентичнос", в която със свои творби участват деца от арт център "Видима" в Севлиево, с ръководител Снежана Боева. Посланик Меглена Плугчиева лично откри изложбата, която се случва с любезното съдействие на УНИЦЕФ.

Експозицията, която е обиколила десетки страни по целия свят, съдържа творби на деца от школите в Севлиево, Куртово конаре и Чипровци. Децата от Севлиево се представят с рисунки на традиционни български носии от различни фолклорни области, в които са вплетени и естествени материали, децата от Чипровци с традиционните чивровски килими, занаята килимарство, а децата от Куртово конаре с произведения от царевична шума, също традиционни за този край. 

Отляво надясно: Таня Костадинова, Ина Йончева, Иайла Йонкова, посланик Плугчиева и Снежана Боева, снимка: МВнР

Проектът „Мотивите в българското народно творчество – скрити символи на вяра, любов и красота, на хармония и музика” стартира през  2013 г. и в резултат на това е създадена експозицията „Символи на българската идентичност”. Организацията „Духовно огледало“, която развива детско-юношески проекти за мир и приятелство дава шанс на младите творци чрез използването на различни техники да бъдат създадени творби с багрите, знаците и символите на българската идентичност. 

Откриването бе белязяно с голям интерес и отразено в националните медии на Черна гора, снимка: МВнР

При откриването на изложбата  българските деца от Севлиево Ина Йовчева (11год.) и Ивайла Йонкова (10 год.), облечени в национални носии, дариха своите приятелчета от Подгорица с рекламни шапки с логото на България. Музикалното оформление на изложбата беше осигурено от черногорски музикални таланти, облечени в традиционни черногорски носии.

В приветственото си слово посланик Плугчиева изтъкна, „че такива културни проекти не само дават шанс за изява на млади таланти, но и събират деца от различни нации, а това е инвестиция в по-доброто бъдеще на Балканите и на Европа“.

Приветствия към децата отправиха директорът на УНИЦЕФ за Черна Гора Осама Когали, директорката на Културно-информационния център Снежана Борзан и директорката на организацията „Духовно огледало“ Таня Костадинова, която отправи покана към Черна Гора за създаване на мрежа на детските организации за децата от Балканите за участие в различни проекти и обмяна на посещения. Иницативата бе аплодирана от всички.

 

 

„Децата на Севлиево“ - чисти гласове и великолепна хармония
Култура
Редки книги от личната библиотека на Васил Априлов представят в Габрово
Култура
Трио "Звън" - любими изпълнители на публиката в Пазарджик
Култура
Четири вечери кино под открито небе в Севлиево
Култура
85 художници създават заедно за 85 г. "Идеал Стандарт-Видима"
Култура
Светлописците на Шумен края на ХІХ - средата на ХХ век - в Габрово
Култура
Валентин Русинов и „ТЯ” в галерия „Видима” на 25 юни 2019 г.
Култура
ХГ „Асен и Илия Пейкови“ представя Красимира Кирилова
Култура
НЧ “Развитие 1870” се представи в Панорама на детското творчество
Култура
Ансамбъл "Мирас" от Башкирия идва за концерт в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" и Библиотеката представят Ивайло Диманов
Култура
"Символи на българската идентичност" гостуват в Подгорица
Култура
Певиците на „Upstream Voices“ пак са победители, сега в "Нека да е лято"
Култура
Соня Цонева е с награда за женска роля в пиеса на Стефан Цанев
Култура
Ива Русинова получи диплом за преподавателска работа
Култура
Вечер на Димитър Димов организира Библиотеката на 25 юни т.г.
Култура