"Символи на българската идентичност" гостуват в Подгорица
Ина Йовчева (вляво) и Ивайла Йонкова с преподавателката Снежана Боева по време на откриването на изложбата, снимка: личен архив

На 18 юни т.г. в Подгорица, Черна гора, бе открита изложбата "Символи на българската идентичнос", в която със свои творби участват деца от арт център "Видима" в Севлиево, с ръководител Снежана Боева. Посланик Меглена Плугчиева лично откри изложбата, която се случва с любезното съдействие на УНИЦЕФ.

Експозицията, която е обиколила десетки страни по целия свят, съдържа творби на деца от школите в Севлиево, Куртово конаре и Чипровци. Децата от Севлиево се представят с рисунки на традиционни български носии от различни фолклорни области, в които са вплетени и естествени материали, децата от Чипровци с традиционните чивровски килими, занаята килимарство, а децата от Куртово конаре с произведения от царевична шума, също традиционни за този край. 

Отляво надясно: Таня Костадинова, Ина Йончева, Иайла Йонкова, посланик Плугчиева и Снежана Боева, снимка: МВнР

Проектът „Мотивите в българското народно творчество – скрити символи на вяра, любов и красота, на хармония и музика” стартира през  2013 г. и в резултат на това е създадена експозицията „Символи на българската идентичност”. Организацията „Духовно огледало“, която развива детско-юношески проекти за мир и приятелство дава шанс на младите творци чрез използването на различни техники да бъдат създадени творби с багрите, знаците и символите на българската идентичност. 

Откриването бе белязяно с голям интерес и отразено в националните медии на Черна гора, снимка: МВнР

При откриването на изложбата  българските деца от Севлиево Ина Йовчева (11год.) и Ивайла Йонкова (10 год.), облечени в национални носии, дариха своите приятелчета от Подгорица с рекламни шапки с логото на България. Музикалното оформление на изложбата беше осигурено от черногорски музикални таланти, облечени в традиционни черногорски носии.

В приветственото си слово посланик Плугчиева изтъкна, „че такива културни проекти не само дават шанс за изява на млади таланти, но и събират деца от различни нации, а това е инвестиция в по-доброто бъдеще на Балканите и на Европа“.

Приветствия към децата отправиха директорът на УНИЦЕФ за Черна Гора Осама Когали, директорката на Културно-информационния център Снежана Борзан и директорката на организацията „Духовно огледало“ Таня Костадинова, която отправи покана към Черна Гора за създаване на мрежа на детските организации за децата от Балканите за участие в различни проекти и обмяна на посещения. Иницативата бе аплодирана от всички.

 

 

Злато за България от „Малък Зограф“ дойде в Севлиево
Култура
Фотоклуб "Севлиево" става на 10 г., отбелязва ги с изложба
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от Поп-рок-фест в Несебър
Култура
"Етъра" се преобразува в регионален музей, реши правителството
Култура
Библиотеката представя Марин Маринов
Култура
Сезонът в галерия "Видима" започна с изложба на Николай Тодоров
Култура
Галя Христова получи най-високото отличие на Съюза на читалищата
Култура
Галерия „Видима” посреща един от любимите художници на севлиевци
Култура
Васко Василев открива самостоятелна изложба
Култура
Николина Чакърдъкова представя спектакъла "Балканската музика"
Култура
Девина Дянкова и Гергана Колева твориха на детската Аполония
Култура
Картини на Захари Иванов дари на Градската галерия дъщеря му
Култура
Музеят на хумора и сатирата представя изложба на Николай Панайотов
Култура
„Вълшебникът театър” - вълшебство и прецизност и тази година
Култура
Симеон Спиридонов е предложен за орден „Св. св. Кирил и Методий”
Култура
Държавата ли е виновна, или хората за кочината, в която живеем?
Култура