Търсене

След 10 години и срещу 2 млд. лв. язовир "Ал. Стамболийски" може да стане за питейни нужди

След 10 години и срещу 2 млд. лв. язовир

Областният управител на Велико Търново Людмила Илиева, снимка: Областна администрация

След около 10 години и срещу 2 милиарда лева от държавния бюджет, язовир "Александър Стамболийски" може да бъде преобразуван от водоем за напояване в такъв за питейно водоснабдяване. това стана ясно след среща на областния управител на Велико Търново Людмила Илиева в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

След срещата станаха ясни етапите и процедурите за реализиране на идеята водата от язовир „Ал. Стамболийски“ да се ползва за питейни и битови нужди. Идеята не е прецедент за страната, подобни процедури текат и за язовир „Тракиец“ в област Хасково.

Според областният управител на Велико Търново ако сега не стартират дейностите, след десет години проблемът с безводието в западната част на областта ще се задълбочи и дори ще стане необратим. Областният управител е категорична, че ще положи всички усилия, а по думите й частният интерес на няколко десетки души не може да бъде равнопоставен на интереса на около 100 хиляди жители в общините Павликени, Сухиндол, Свищов и Севлиево.

Осъществяването на мащабната идея е алтернатива на краткосрочните решения, които обаче са решения на парче, докато другото е стратегическа визия за години напред и зависи от волята и решителността на държавата и на областния управител.

За начало Областна администрация Велико Търново трябва да възложи обществена поръчка с предмет проучване чистота на изходното ниво на водите на язовир „Ал. Стамболийски“ и да установи състоянието на дъното му. Проучването ще е с времетраене една година,  а пробите от водите ще се изпращат в акредитирана лаборатория. Междувременно Областен управител ще кандидатства за финансиране през МРРБ и ще се водят разговори с Министерството на енергетиката, за прехвърляне на собствеността на водоема, който в момента е под управление на НЕК. На следващ етап е проектирането на санитарните зони 1 и 2. Всички собственици на имоти в тях трябва да изградят пречиствателни станции, а имотите в зона 1 ще бъдат премахнати. Това ще е и най-дългосрочният период, коментира още Людмила Илиева.

Преобразуването на язовир "Александър Стамболийски" бе подето от кметовете на Павликени и Сухиндол, които на среща с областния управител на Велико Търново изложиха съобженията си и обосноваха необходимостта от действия. 

След това Людмила Илиева обяви, че поне пет години ще отидат, за да се ползват язовирните води от домакинствата, но се оказа, че този срок е два пъти по-дълъг, а инвестициите, които предстои да бъдат направени, сап значителни. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022