Търсене

Собственик на прасе: Чумата влезе в надпреварата за местна власт

Собственик на прасе: Чумата влезе в надпреварата за местна власт

Венко Венков от с. Горна Росица, който попадна в списъка на правоимащите, след намесата на "Севлиево онлайн"

от Емилия Димитрова

„Не съм за триста лева, но не мога да търпя криви работи“, казва Венко Венков от с. Горна Росица, който можеше да не получи обезщетение за закланото си прасе

Месец преди местния вот на кметове в села буквално се дава възможност за „купуване“ на гласове. Според регламента, определен от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за изплащане на обезщетенията на стопани, заклали прасетата си, кметовете единствени изготвят списъците с правоимащи и ги предават в съответната община. Изобщо не е изключено обаче да пропуснат някой, който не им симпатизира.

Венко Венков е пенсионер, който живее в севлиевското село Горна Росица. Той е един от собствениците на домашно прасе, което заклал  преди властите да обявят, че за община Севлиево мярката е принудителна. Още повече, че името му било в списък с десетина собственици на прасета, изготвен в местното кметство (според Националния статистически институт селото е с близо 600 души население, б.ред.).

До крайния срок за предаване имената на имащите право на обезщетения името на Венко Венков не бе в списъка. „С африканската чума по свинете започна предизборната кампания“, убеден е мъжът, който потърси „Севлиево онлайн“, за да сподели съмненията си, че чумата влезе в есенната надпревара за местна власт.    

Обезщетението, условията и тайният списък

Изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопаните, заклали прасетата си, ще започне след 1 септември т.г., обявиха от БАБХ. Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. Село Горна Росица е най-близкото до свинеферма в местността Чакала, по-близо е само гр. Севлиево, на 5 км. от фермата, заради която в региона бе определена санитарна зона и последваща забрана за отглеждане на прасета.

Според БАБХ за да получат стопаните обезщетението има няколко условия. Едно от тях е да са информирани къде и до кога да подадат заявление. В с. Горна Росица срокът за това е изтекъл, заявленията предадени в Общината в Севлиево, но Венков не знае за кампанията. Научил че се прави списък случайно. Опитал да провери дали е включен в него, но се оказало, че списъкът не е публичен. А това е нарушение на изискване от БАБХ, според което „кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ“. „Така се отваря възможност за злоупотреби. В едно село се знаем кой гледа прасе, кога го е заклал и кой има три прасета, които е „разхвърлял“ на синовете си, за да се получат три обезщетения“, смята Венков.

Някой се е престарал

Още преди месец мъжът се усъмнил, че африканската чума по свинете се използва за предизборна кампания. В края на юли в двора му дошли ветеринарен лекар и двама полицаи, водени от секретаря на кметството. В ръцете й бил един друг списък, представен като справка за прасетата, които се отглеждат в селото. „Поисках да го видя, защото не бях сигурен дали при обиколките на къщите не се действа подборно. У дома влязоха, но съседи, който имат прасета, подминаха“.

Като видял списъка, съмненията му станали основателни. В него имало десетина имена, а по негови сметки в селото се гледали поне два пъти повече прасета, защото „прасето не е като кокошката, няма как да скриеш, че го имаш“

Венков посрещнал „гостите“ спокоен. Предишния ден заклал единственото си прасе. Когато ветеринарният лекар го попитал „Имаш ли прасе“, отговорил „Имах“. Попитали дали е било регистрирано, признал, че не било.

Заради нерегистрираното, но заклано прасе, бил съставен констативен протокол, въз основа на който на 31 юли т.г. Венков трябвало да се яви лично в Областната Агенция по безопасност на храните в Габрово, за да получи акт за установяване на административно нарушение.

Когато отишъл в Габрово и обяснил ситуацията, служител в Агенцията казал: „Малко са се престарали“. Оказало се, че към онзи момент никой в област Габрово не е принуждаван да коли прасетата си, по-скоро ставало дума за препоръчителна мярка, но не било изключено до дни да дойде нареждане, тъй като чумата по свинете настъпвала.

Санитарната зона 

Нареждането идва на 1 август т.г., след заседание на Общинската епизоотична комисия в Севлиево. Предишния ден от Агенцията по безопасност на храните въвеждат двайсеткилометрова санитарна зона около индустриалната ферма за отглеждане на свине в местността Чакала, на 5 км от Севлиево. В зоната попадат всички села от община Севлиево и села от общините Троян, Габрово и Дряново. В рамките на санитарната зона не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност, според разпространеното от БАБХ.

Както стана ясно Венко Венков изпреварил събитията, същото сторили и  негови съселяни, всичките в списъка със собственици на прасета, изготвен в кметството на с. Горна Росица. Оказало се обаче, че броят на собствениците, подали заявления за обезщетение, е по-голям от този на стопаните, отглеждащи прасета.  Какво точно е разминаването, „Севлиево онлайн“ попита в Община Севлиево. На изпратените на 26 август т.г. въпроси до момента няма отговор.   

Изборна активност или свинщина 

„Прасетата ги изклахме, но свинщината остана“, казва Венков, който не крие, че открито подкрепя независим кандидат за кмет на селото, а в малка общност, каквато са селата, тези неща се знаят. И подозира, че заради активността му около предстоящите избори, е „наказан“. “Иначе как да си обясня, че аз и още десетина души бяхме в онзи списък, според който трябваше да колим прасетата си, а други, които явно симпатизират на сегашния кмет, ги нямаше вътре, но имаха прасета. Сега те ще получат обезщетение, а аз почти се бях разминал с него.

След намесата на „Севлиево онлайн“ този понеделник, днес от Община Севлиево приеха заявлението за обезщетение на Венко Венков, въпреки изтеклия за това срок. Вероятно той не е единственият, изтървал срока или изтърван от списъка. Що се отнася до задълженията на кметове по села и броят на стопаните, подлежащи на обезщетение, продължаваме да очакваме обещаните отговори от общинската администрация.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.