София Филм Фест събира киноманите от 14 юли под открито небе

От 14 до 17 юли Севлиево ще бъде докамин на дветото издание на фестивала София Филм фест. Прожекциите традиционно са на открито, на площад "Свобода". Тази година те ще бъдат в четири поредни вечери с един и същ начален час - 21.00 ч. 

Началото на филмовия фестивал тази година ще даде един от най-успешните български филми на последните години - „Сестра“. Филмът е вторият пълнометражен на режисьорката Светла Цоцоркова.

"Сестра" има завидна фестивална съдба - световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом, а веднага след това е купен за разпространение в Китай и Франция. Получава и наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, голямата награда в Скопие на Cinedays и голямата награда за най-добър филм в Котбус - Германия. Миналата година „Сестра“ бе удостоен и с Голямата награда „София - град на киното“ на 24-ия София Филм Фест. 

Във вечерта, когато филмът ще бъде представен предсевлиевска публика гости на града и зрителите ще бъдат авторите му Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров. 

Във вторият фестивален ден прожекцията е на една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 година - „Още по едно“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – за най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и е един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година.

На 16 юли (петък) ще бъде представена екранизация на прочута литературна творба „Мартин Идън“ на италианския документалист Пиетро Марчело, по едноименната класика на Джек Лондон.

В последния фестивален ден 17 ще има среща с част от екипа, реализирал дебютния пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков „Уроци по немски. Филмът е удостоен със специалната награда на журито на 25-ия София Филм Фест през март. Световната му премиера е на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

„Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България.

Организаторите уточняват, че при дъждовно време прожекциите ще бъдат във фоайето на Община Севлиево. 

Цветан Гатев кани на своя първи самостоятелен концерт
Култура
Певците на Цветина Маринова обраха медалите в "Песенна дъга над Кутев"
Култура
Лилия Апостолова е удостоена с втора награда от фестивала „Пусть всегда будет солнце”
Култура
Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев
Култура
Детската трупа на Читалището спечели голямата награда от „Сцена край морето”
Култура
Васко Василев представя албума "Народната носия в севлиевските села"
Култура
Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси
Култура
Песента на трио "Звън" от тазгодишния "Пирин Фолк" стана част от сборен албум
Култура
Станислава Славова-Петкова представя сборника си с разкази "Зелената количка"
Култура
Певци от "Upstream Voices” - сред най-добрите в конкурса "Петнадесет лалета“
Култура
На сцената е балетната школа на НЧ „Развитие-1870”
Култура
Гала Ботева спечели Гран При от националния конкурс "Полските щурчета“
Култура
Галерия "Видима" представя посмъртно научния труд на Ирина Колбасова
Култура
Кои са отличените в литературния конкурс "Аз, глас и съвест на епохата"
Култура
Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Севлиево
Култура
Градската галерия открива изложба на Галина Тодорова
Култура