Соня Цонева е с награда за женска роля в пиеса на Стефан Цанев

За ролята на вожда „У“ от „Най-чудното чудо“, пиеса на Стефан Цанев, на Соня Цонева от драматично-театрално студио "Развитие" при читалище "Развитие-1870" в Севлиево бе присъдена награда за главна женска роля на XXIII-тия Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“. Фестивалът се проведе в Русе от 22 до 30 юни и в него взеха участие 27 театрални трупи от цялата страна. Техните участия бяха оценявани от жури в състав: председател - Крум Гергицов, театровед,
и членове: Росица Миновска-Деведжиева - режисьор и Жени Лечева - актриса. Севлиевската трупа бе удостоена и с поощрителна награда за постановка. 

С поредица от успехи започва лятото за театралите на читалище "Развитие-1870". От 28 до 30 юни Поморие бе домакина на дванайстото издание на театралния фестивал "Сцена край морето", на който театралното студио при Читалището представи пиесата „Жълтото око“. Режисьор на спектакъла е Никола Узунов, а актьорите, които плениха всеотдайната публика в салона на читалище „Светлина 1939” са Никола Лукянов, Стефан Симеонов, Нелина Байчева, Даяна Асенова, Цветослав Маринов, Андреа Лукянова, Михаела Минчева, Хюлия Моллова. Премиерата на пиесата бе през март т.г. в Севлиево. 

Актьорите от постановката "Жълтото око"

"Жълтото око" е сценична адаптация по пиесата на Никола Русев - драматург и кино-сценарист от втората половина на ХХ век и началото на този. Неговото послание към децата е: „За да пораснеш, трябва да четеш приказки. От ония, хубавите, в които мъдростта е повече от „специалните ефекти”.

Пиесата „Жълтото око” заема по-особено място в творчеството на Никола Русев. Адресирана е колкото към детската публика, толкова и към възрастната. Такива са и поуките от нея. Действието се развива в „нашата гора”. А в нея има всякакви животни: страхливи и раболепни, хитри и умни, самовлюбени и кресливи… И над всички властва един лаком и жесток владетел, който своеволничи необезпокояван в общата гора поради коленопреклонното поведение на останалите обитатели…Но накрая един мъдрец посочва пътя към избавлението.

Зрителят вижда на сцената малки, но вдъхновени артисти, които забавляват публиката и себе си с творческите си умения и заявяват категорични заложби на бъдещи майстори на театралната сцена. 

"Севлиево онлайн"

 

 

Редки книги от личната библиотека на Васил Априлов представят в Габрово
Култура
Русофилите се събират край яз. "Копринка" на 14 септември
Култура
Четири вечери кино под открито небе в Севлиево
Култура
Ансамбъл "Мирас" от Башкирия идва за концерт в Севлиево
Култура
Групата "Хопни ми, тропни ми" записа първо международно участие
Култура
Пътуващата изложба "Духът на акварела" спира в Севлиево
Култура
Соня Цонева е с награда за женска роля в пиеса на Стефан Цанев
Култура
Светлописците на Шумен края на ХІХ - средата на ХХ век - в Габрово
Култура
Tриумф - „Upstream Voices”с девет отличия от „Музикален импулс“
Култура
„Децата на Севлиево“ - чисти гласове и великолепна хармония
Култура
Девина Дянкова и Гергана Колева твориха на детската Аполония
Култура
Симеон Спиридонов открива изложба в галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
"Етъра" се преобразува в регионален музей, реши правителството
Култура
Петър Лазаров и Гергана Рахнева закриват сезона в галерия "Видима"
Култура
Гран При за Гала Ботева от конкурса „Звезден път“
Култура
Библиотеката представя Марин Маринов
Култура