Соня Цонева е с награда за женска роля в пиеса на Стефан Цанев

За ролята на вожда „У“ от „Най-чудното чудо“, пиеса на Стефан Цанев, на Соня Цонева от драматично-театрално студио "Развитие" при читалище "Развитие-1870" в Севлиево бе присъдена награда за главна женска роля на XXIII-тия Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“. Фестивалът се проведе в Русе от 22 до 30 юни и в него взеха участие 27 театрални трупи от цялата страна. Техните участия бяха оценявани от жури в състав: председател - Крум Гергицов, театровед,
и членове: Росица Миновска-Деведжиева - режисьор и Жени Лечева - актриса. Севлиевската трупа бе удостоена и с поощрителна награда за постановка. 

С поредица от успехи започва лятото за театралите на читалище "Развитие-1870". От 28 до 30 юни Поморие бе домакина на дванайстото издание на театралния фестивал "Сцена край морето", на който театралното студио при Читалището представи пиесата „Жълтото око“. Режисьор на спектакъла е Никола Узунов, а актьорите, които плениха всеотдайната публика в салона на читалище „Светлина 1939” са Никола Лукянов, Стефан Симеонов, Нелина Байчева, Даяна Асенова, Цветослав Маринов, Андреа Лукянова, Михаела Минчева, Хюлия Моллова. Премиерата на пиесата бе през март т.г. в Севлиево. 

Актьорите от постановката "Жълтото око"

"Жълтото око" е сценична адаптация по пиесата на Никола Русев - драматург и кино-сценарист от втората половина на ХХ век и началото на този. Неговото послание към децата е: „За да пораснеш, трябва да четеш приказки. От ония, хубавите, в които мъдростта е повече от „специалните ефекти”.

Пиесата „Жълтото око” заема по-особено място в творчеството на Никола Русев. Адресирана е колкото към детската публика, толкова и към възрастната. Такива са и поуките от нея. Действието се развива в „нашата гора”. А в нея има всякакви животни: страхливи и раболепни, хитри и умни, самовлюбени и кресливи… И над всички властва един лаком и жесток владетел, който своеволничи необезпокояван в общата гора поради коленопреклонното поведение на останалите обитатели…Но накрая един мъдрец посочва пътя към избавлението.

Зрителят вижда на сцената малки, но вдъхновени артисти, които забавляват публиката и себе си с творческите си умения и заявяват категорични заложби на бъдещи майстори на театралната сцена. 

"Севлиево онлайн"

 

 

Уникална по мащабите си изложба в галерия "Видима", вернисажът е на 10 декември
Култура
Купата на победителите завоюва ансамбъл „Мария“ от фестивал в Пирот
Култура
60 години хоро се вие - от Севлиево, та по цял свят
Култура
Когато създаваме заедно, а изкуството тържествува
Култура
Венцислав Диков - музикант, композитор и художник, този път откри изложба
Култура
В Библиотеката: авторски рецитал на поета Николай Милчев
Култура
Най-добрите къси филми в света - с прожекции в Севлиево
Култура
Новогодишно шоу с бяла мечка подготвя Градската библиотека
Култура
Кои са най-често заеманите книги в Градската библиотека
Култура
Диплом за постижения получи Ива Русинова от международен конкурс
Култура
Вечери на добрата поезия преди Рождество Христово в Библиотеката
Култура
Нови 599 книги за близо 11 хил. лв. получи Библиотеката по проект
Култура
С два концерта "Upstream Voices" призовават: "Подай ръка на Поли“
Култура
Галерия "Видима" представя творчеството на Венцислав Диков
Култура
Документално кино - проект на галерия "Видима" и Библиотеката
Култура
Кметът на стендъпа идва в Севлиево на 16 Януари 2020 г.
Култура