Споделяме (без)отговорност и прескачаме боклуци, докато ходим
Нахвърляните треви пускат семена, които покълват в новонаредения тротоар

от Емилия Димитрова

♦ Севлиево има инсталация за компостиране, но растителните отпадъци от дворове и градинки са нахвърляни по тротоарите

♦ Къде са кафявите контейнери, в които гражданите могат да изхвърлят биоразградимите отпадъци?

"Искам да съобщя за проблем, който буди възмущение не сам в мен, а и в стотиците преминаващи пешеходци по ул. „Хаджи Ангел“, в отсечката между ул. „Марин Попов“ и  ул. „П.Р.Славейков“. Снимките, които изпращам са от тази сутрин, но тротоарът изглежда така всеки ден. По него не може да мине пешеходец. Новата настилка е затрупана с отпадъци, обрасла с трева и пълна с кучешки изпражнения“. Така започва съобщението, което е изпратила на фейсбук страницата на „Севлиево онлайн“ Мариета Симеонова.

Тя споделя, че виновни за безобразното състояние на тротоара в посочения район, са „хората, които обработват зеленчуковите градини в съседство“ и че „безобразието“, както го нарича, е от години. „Гнусно е да се мине оттам, да не говорим колко деца, отивайки на училище и майки с колички са принудени да се движат по шосето, за да заобиколят участъка“, пише още госпожа Симеонова.

„Севлиево онлайн“ отиде на място и се увери, че написаното от читателката е точно така. Тревата и растителните отпадъци от наскоро  почистените градинки са встрани до единствения контейнер наблизо (метален, б.р. ) и заемат голяма част от тротоара, заради което пешеходците слизат на пътното платно, за да продължат по тротоара.

Защо няма контейнер за растителни отпадъци

На фона на тази картина място е въпроса защо в участъка, в който очевидно има къщи с дворове, няма кафяв контейнер за растителни отпадъци. Същото е и на ул. „Атанас Влаев“. Дворовете са почистени, а буренът е нахвърлян до единствения метален контейнер. Контейнери за растителни отпадъци няма на още десетки места из целия град, видя „Севлиево онлайн“.

От Община Севлиево биха могли да коментират (при желание от тяхна страна), тъй като Общината реализира, заедно с Общините в Дряново и Сухиндол, проект „Прилагане на децентрализиран модел за управление на био-отпадъците в общините Севлиево, Дряново и Сухиндол“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ и на стойност малко над 2.2 млн. лв. В изпълнение на проекта през декември 2019 г. в Севлиево беше открита площадка за компостиране, изградена по силата на договор между Община Севлиево и дружество по задълженията и договорите „Компост 92“. За изграждането на въпросната площадка са платени малко под 526 хил. лв. с ДДС.

На тази площадка, според проекта, трябва да се извозват биоразградимите отпадъци, събрани от домакинствата и изхвърлени в големи пластмасови контейнери в кафяв цвят, обозначени с надпис „растителни отпадъци“. Това трябва да става веднъж седмично през зимата и два пъти седмично през лятото.

Празните контейнери

За да заработи тази организацията в Севлиево и Дряново бяха закупени 775 контейнера с вместимост 240 л, 346 контейнера от по 120 литра, почти шест хиляди контейнера с вместимост 26.5 литра, още толкова кухненски контейнери с вентилационни отвори от по 10 литра, други 3000 също кухненски контейнера и 265 пътни контейнера, чиято вместимост е 660 литра. Цифрите са предоставени от Община Севлиево в отговор на заявление по Закона за достъп до обществена информация през пролетта на миналата година. За всичко това са платени малко над 400 хил. лв., се вижда от публично достъпна информация за изпълнението на проекта.

Приключен и неработещ

Процесът по превръщане на биоотпадъците в компост трябваше да стартира в началото на 2020 г., когато проектът беше отчетен като приключен. Оказа се обаче, че приключен не означава работещ. Към началото на миналото лято изпълнението му още не беше започнало, а забавянето от Общината обясниха с Ковид-пандемията, макар да не е твърде ясно какво е общото между коронавируса и биоразградимия боклук.

През юли м.г. трябваше да започне поетапно разполагане на съдовете за био-разградими отпадъци по улиците на Севлиево, обясни тогава ръководителят на поекта заместник-кмета Невена Тодорова като прикани гражданите, получили кофи с торбички, да започнат да ги използват, след като бъде доставен контейнер в близост до адреса им.

По това време действително кафяви контейнери се появиха на немалко места в града, но то беше много за малко.

Преди зимата всички съдове бяха строени в редици на площадката за компостиране и престояха там месеци наред, защото биораградим боклук през зимата няма, обясни управителя на Регионално депо Севлиево Свилен Радков, на когото по силата на договор беше прехвърлена екплоатацията на компостиращата инсталация в Севлиево, а в последствие и тази в Дряново.

И хората сме виновни

На фона на неработещия според разписаното проект, е несправедливо да се подмине човешката вина. В един момент в Севлиево имаше кафяви контейнери, в които можеше да се види изхвърлено всичко, но не и биораградим отпадък.

Това също има обяснение. От информационната кампания и обучения на населението какво да прави с боклука, за които са платени 193 хил. лв., бяха минали месеци и хората или бяха забравили какво трябва да правят с кафявите кофи, които получиха за домакинствата си, или неглижираха сериозността на процеса, който има за цел да намалим отпадъците като ги превърне в компост. В един момент в кафевите контейнери имаше всичко, което не е биоразградимо и за това вината е както на гражданите, които неглижираха предназначението на съдовете, така и Общината, която не проведе допълнителна информационна кампания, въпреки стотиците хиляди лева, похарчени за първата.

В крайна сметка сме свидетели на споделена безотговорност, което изобщо не помага да ни е чисто, въпреки, че всички искаме, но ако може някой друг да ни го направи.

 

Бел. ред. "Севлиево онлайн" ще публикува позиция на Община Севлиево, ако такава бъде изпратена до медията

Петъчният пазар се мести на панаирната площадка за две седмици
Общество
Сезонните работници се осигуряват здравно сами, напомнят от НАП
Общество
В Община Севлиево не казват кога за последно са чистени дъждоприемните шахти
Общество
Ограничение от 30 км/ч за шофиране в населено място предлагат евродепутатите
Общество
Пострадала е велосипедистка, блъсната от кола тази сутрин
Общество
Газът в Севлиево - почти три пъти по-скъп спрямо миналия октомври
Общество
КНСБ в Габрово разкри горещ телефон за сигнали за тормоз на работното място
Общество
Икона на Св. Петка бе осветена днес в новия и недействащ храм "Св. Петка"
Общество
Православната църква почита днес паметта на св. Йоан Рилски
Общество
Костадин Костадинов е почетен гражданин на Севлиево посмъртно
Общество
Как ремонт на покрив "отвори" ремонт и на читалищен салон
Общество
Петъчният пазар остава на панаирната площадка още две седмици
Общество
Жена изхвърли котета посред бял ден на севлиевския площад и си тръгна
Общество
Държавата продължава да подпомага работодатели за запазване на работни места
Общество
Ден на отворените врати е днес в Исторически музей Севлиево
Общество
В Деня на Севлиево бяха връчени почетните отличия за 2021 г.
Общество