Търсене

Според справка от Парламента Кристина Сидорова е сред най-активните депутати

Според справка от Парламента Кристина Сидорова е сред най-активн

Снимка: Народно събрание на Република България

Народният представител от габровски избирателен район Кристина Сидорова е сред отличниците в парламента през 2020 година. Само през тази година Габровският депутат е поставила 45 въпроса и питания към изпълнителната власт, което я нарежда на четвърто място по парламентарен контрол в 44-ото Народно събрание, сочи справка, изготвена от дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове“ на Народното събрание.

Активността на Сидорова не кореспондира с пасивността на колегите й от останалите парламентарни групи, избрани да представляват в Парламента гражданите на област Габрово. 

Борис Вангелов Борисов, народен представил от групата на "Обединени патриоти",

за който "Севлиево онлайн" няма информация да е имал срещи с избиратели от избирателния си район през мандата, за четири години като депутат е отправил пет питания. Две от тях са за едно и също - кандидатстване за финансиране по оперативни програми на села от община Кюстендил, отправени към двама министри от кабинета - на регионалното развитие и благоустройство и на земеделието, горите и храните. Две от питанията са конкретно за област Габрово и касаят състоянието на горския фонд в избирателния район на Вангелов. 

Иглика Събева, депутат от групата на ГЕРБ,

която влезе в Парламента на мястото на Томислав Дончев, за когото не бе изненада, че избра да остане в изпълнителната власт, също не е сред активните народни представители. През 2020 г. Събева не е отправила нито едно питане или въпрос към представител на властта. За времето си в Народното събрание депутатът от Севлиево е проявила инициативност точно осем пъти, половината от които са въпроси, които касаят конкретни проблеми в избирателния й район.

През 2017 г. Събева е поискала информация за водоснабдяването в община Севлиево, през април следващата година е отправила въпрос за строежа на пътя Драгановци - Габрово, година по-късно е поискала информация за намаляване обема на водите на язовир "Александър Стамболийски" и още една година след това е поискала информация за необходимостта от оптимизиране на структурата на "Рибарство и аквакултури" и евентуалното й подсилване с цел преборване на бракониерите по язовир "Александър Стамболийски".  

Активността на народния представител Николай Сираков (ГЕРБ) 

се изчерпва с три въпроса към представители на изпълнителната власт през 2017 г. и един, съвместно със съпартиеца му Иглика Събева от 2018 г. През 2017 г. Сираков и Иглика Събева питат какво се случва с водоснабдяването в община Севлиево. През 2018 г. отново заедно със Събева Сираков пита докъде е стигнал ремонта на пътя с. Дрягановци - Габрово.   

На най-много въпроси и питания в Народното събрание през 2020 г. е отговаряла министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова (144). Предишният министър на здравеопазването Кирил Ананиев е заставал на парламентарната трибуна в отговор на депутатски питания 123 пъти, министърът на околната среда и водите Емил Димитров – 115 пъти. 

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители: Георги Гьоков – 123, Георги Стоилов – 90, Иван Димов Иванов – 48, Кристина Сидорова – 45, Дора Янкова и Кристиан Вигенин – по 43.

От народни представители от парламентарната група  „БСП за България“ са внесени най-много въпроси и питания – 929 въпроса и 45 питания. От групата на партия ГЕРБ са задали  69 въпроса и едно питане, от „ВОЛЯ“ – 63 въпроса и три питания,  от ДПС – 30 въпроса,  от „Обединени патриоти“ са отправили 28 въпроса и едно питане, нечленуващите в парламентарни групи са задали 39 въпроса и са отправили 5 питания.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.