Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Новият председател на БСП в Севлиево Станимир Стойчев, снимката е от предизборен плакат

от Емилия Димитрова

Станимир Стойчев бе избран за председател на общинската организация на БСП на провелата се в събота, на 18 юли т.г. общинска отчетно-изборна конференция на БСП Севлиево.

Стойчев поема структурата от Петинка Михайлова, която има зад гърба си два мандата и по устав трябва да се оттегли. 

Кой е Станимир Стойчев?

Роден е през 1982 г. В БСП членува от 2004 г. Земеделски производител е. От този мандат е общински съветник от местна коалиция "БСП за България" и председател на петчленната група съветници. 

Какво наследява Стойчев?

Станимир Стойчев поема една общинска партийна организация с 310 членове, прием на нови няма. Нищожната членска маса обаче не е най-големия проблем пред Левицата в Севлиево. Партията е разединена, доверието в нея се клати и за това отговорност носи и досегашният лидер Петинка Михайлова. 

Михайлова е втори мандат общински съветник, но престоят й в Общинския съвет, поне до момента, няма с какво да се запомни. През предишния мандат тя няма нито един отрицателен вот (обяснение защо гласува "против", ако гласува "против", б.ред.). Единственото й предложение с обществен отзвук бе от края на януари 2017 г. и касаеше провеждането на местен референдум за приватизацията на общинските акции в "Севлиевогаз 2000". За де не се харчат излишни пари, тя предложи допитването да стане заедно с извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г., но очаквано предложението й бе отхвърлено от мнозинството, което формират ГЕРБ и ДПС в Общинския съвет.

Поведението си има обяснение

На политическата съвест на Петинка Михайлова донякъде трябва да лежи загубата на последните местни избори. Близки до партийната централа не крият огорчението си от пасивността на своя лидер и очевидно спестената енергия в предизборната кампания. Според запознати това има логично обяснение, а коренът подозират, че е в личния интерес. 

Михайлова стана директор на "Социални грижи" в Севлиево на мястото на Здравка Лалева, която е председател на Общинския съвет на пълен работен ден. За да запази директорското си място, лидерът на БСП се дистанцирала от партията и кампанията за местен вот, смятат близки до местната БСП. Според тях Михайлова имала интерес Зравка Лалева да продължи да бъде председател на Общинския съвет още четири години, което й осигурявало още четири години директорски пост. Дали подобни предложения имат основание, няма как да знаем.

Всъщност подкрепата за Богомил Петков е нещо, което Петинка Михайлова няма да прости на своите. Година преди местните избори в общественото пространство активно се говореше, че тя има желание да бъде кандидът за кмет на БСП, но в партията не били съгласни. Според източници на "Севлиево онлайн" това е причина за дистанцирането на партийната лидерка от стремежа на другарите й да спечелят повече гласове както за листата за съветници, така и за Богомил Петков - кандидатът, когото БСП подкрепи, вместо да издигне свой. За Михайлова остана да бъде водач на листа, което погледнато отстрани не може да не я удовлетворява, защото й осигурява сигурна съветническа заплата четири години, почти никаква отговорност и много слаба заетост. 

Днес Станимир Стойчев трябва да обедини разединената БСП в Севлиево. Как ще го направи и по-важното с кого, предстои да видим.    

До публикуването на този текст Стойчев, който бе потърсен да коментира промяната в ръководството на партията, не отговаряше на телефон.   

Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
Още един общински съветник е в несъвместимост и конфликт
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
Над половин милион лева в пари и имоти декларира общински съветник в Севлиево
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика
С едно извънредно заседание, общинските съветници получиха пълни заплати
Политика
ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ
Политика
Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика
Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
ОИК е сезирана за правомощията на Трифон Трифонов като съветник
Политика
Прекратиха пълномощията на Боян Ботев като общински съветник
Политика