Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Новият председател на БСП в Севлиево Станимир Стойчев, снимката е от предизборен плакат

от Емилия Димитрова

Станимир Стойчев бе избран за председател на общинската организация на БСП на провелата се в събота, на 18 юли т.г. общинска отчетно-изборна конференция на БСП Севлиево.

Стойчев поема структурата от Петинка Михайлова, която има зад гърба си два мандата и по устав трябва да се оттегли. 

Кой е Станимир Стойчев?

Роден е през 1982 г. В БСП членува от 2004 г. Земеделски производител е. От този мандат е общински съветник от местна коалиция "БСП за България" и председател на петчленната група съветници. 

Какво наследява Стойчев?

Станимир Стойчев поема една общинска партийна организация с 310 членове, прием на нови няма. Нищожната членска маса обаче не е най-големия проблем пред Левицата в Севлиево. Партията е разединена, доверието в нея се клати и за това отговорност носи и досегашният лидер Петинка Михайлова. 

Михайлова е втори мандат общински съветник, но престоят й в Общинския съвет, поне до момента, няма с какво да се запомни. През предишния мандат тя няма нито един отрицателен вот (обяснение защо гласува "против", ако гласува "против", б.ред.). Единственото й предложение с обществен отзвук бе от края на януари 2017 г. и касаеше провеждането на местен референдум за приватизацията на общинските акции в "Севлиевогаз 2000". За де не се харчат излишни пари, тя предложи допитването да стане заедно с извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г., но очаквано предложението й бе отхвърлено от мнозинството, което формират ГЕРБ и ДПС в Общинския съвет.

Поведението си има обяснение

На политическата съвест на Петинка Михайлова донякъде трябва да лежи загубата на последните местни избори. Близки до партийната централа не крият огорчението си от пасивността на своя лидер и очевидно спестената енергия в предизборната кампания. Според запознати това има логично обяснение, а коренът подозират, че е в личния интерес. 

Михайлова стана директор на "Социални грижи" в Севлиево на мястото на Здравка Лалева, която е председател на Общинския съвет на пълен работен ден. За да запази директорското си място, лидерът на БСП се дистанцирала от партията и кампанията за местен вот, смятат близки до местната БСП. Според тях Михайлова имала интерес Зравка Лалева да продължи да бъде председател на Общинския съвет още четири години, което й осигурявало още четири години директорски пост. Дали подобни предложения имат основание, няма как да знаем.

Всъщност подкрепата за Богомил Петков е нещо, което Петинка Михайлова няма да прости на своите. Година преди местните избори в общественото пространство активно се говореше, че тя има желание да бъде кандидът за кмет на БСП, но в партията не били съгласни. Според източници на "Севлиево онлайн" това е причина за дистанцирането на партийната лидерка от стремежа на другарите й да спечелят повече гласове както за листата за съветници, така и за Богомил Петков - кандидатът, когото БСП подкрепи, вместо да издигне свой. За Михайлова остана да бъде водач на листа, което погледнато отстрани не може да не я удовлетворява, защото й осигурява сигурна съветническа заплата четири години, почти никаква отговорност и много слаба заетост. 

Днес Станимир Стойчев трябва да обедини разединената БСП в Севлиево. Как ще го направи и по-важното с кого, предстои да видим.    

До публикуването на този текст Стойчев, който бе потърсен да коментира промяната в ръководството на партията, не отговаряше на телефон.   

"Прозрачност без граници" пита какво прави МВнР за гарантиране на вота в чужбина
Политика
Лидерът на партия АБВ поиска възстановяване на "Гражданска защита"
Политика
Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Политика
Манолова: С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласове
Политика
Разликата между Нинова и Добрев в Севлиево е 36 гласа
Политика
Според справка от Парламента Кристина Сидорова е сред най-активните депутати
Политика
В момента: Манолова и Отровното трио подписват споразумение
Политика
Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика
Две приемни за граждани през септември организират от БСП в Севлиево
Политика
Партия Волт: Отложете с месец изборите, господин Президент
Политика
"Граждани за Севлиево" се разграничи публично от председателя си
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка
Политика
Общински съветник от Севлиево е учредител на партията на Васил Божков
Политика