Стартира програма за ремонт на физкултурните салони
снимка: Министерство на младежта и спорта

Първата част от Програмата за изграждане и реновиране на физкултурните салони стартира с подпомагане на училищата в селските райони, информират от Министерството на младежта и спорта. Севлиево е един от градовете, които могат да кандидатстват с проекти за „ Изграждане на закрита спортна инфраструктура, включително оборудването и/или обзавеждането й в общинска образователна инфраструктура с местно значение, в която няма изградена закрита спортна инфраструктура , и която включва основно или средно училище финансирано чрез бюджета на общината“ по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. 

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 7,5 млн. eвро, от които 6 375 000 евро са от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а останалите 1 125 000 евро са национално съфинансиране. 

Срокът за кандидатстване е до 13.07.2018 г. По процедурата могат да кандидатстват общини от селските райони съгласно Приложение № 1 от Условията за кандидатстване, публикувани в ИСУН. Могат да кандидатстват също общините Велинград, Гоце Делчев, Карлово, Лом, Панагюрище, Петрич, Сандански, Разлог, Карнобат, Малко Търново, Поморие, Провадия, Белоградчик, Козлодуй, Мездра, Севлиево, Генерал Тошево, Крумовград, Троян, Берковица, Пещера, Червен бряг, Никопол, Тутракан, Нова Загора, Девин, Златоград, Самоков, Ботевград, Попово, Ивайловград, Свиленград, Нови пазар и Елхово, но с изключение на строителните граници на административния им център. 

Всяка община може да подаде само едно проектно предложение за изграждане на училищна спортна база, а максималният размер на общите му разходи е 250 000 евро за един кандидат. 

По Програмата за развитие на селските райони може да се подават проекти и за „Изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на спортна инфраструктура“. 

Министерството на младежта и спорта разполага с два проекта за тренировъчни спортни зали, които ще предостави безвъзмездно на желаещите. Единият проект, който засяга малките населени места, е на стойност 500 000 лв. Той включва сграда на едно ниво с четири оборудвани отборни съблекални, помещения за треньори, съдии и администрация и игрално поле с размери 19,7 на 34,3 м и височина 8 м.

Вторият проект касае по-големите населени места и е на стойност 1,2 млн. лв. 

По инициатива на Министерството на младежта и спорта и със заповед на министър Красен Кралев бе съставена работна група между ММС и Националния статистически институт на тема „Спорт“. Групата изработи методология за проучване и до всички български училища са изпратени въпросници за състоянието на спортната база в училище. Приблизителната бройка на училищата без физкултурни салони в най-малките населени места е около 200. Очаква се до края на месеца да бъде изготвена подробна статистика за състоянието на физкултурните салони в страната. Наличните данни и информация ще бъдат инструмент за определяне на коректни критерии при реализиране на политиката за изграждане на нови закрити спортни съоръжения в образователните институции, в които липсват такива или в които заниманията се провеждат в пригодени за спорт помещения. 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество