Търсене

Статистиката отчете 1368 лв. средна заплата в област Габрово

Севлиево онлайн
КНСБ: 2472 лв. са необходими за нормален живот на семейство

илюстративна снимка: pixabay

Средната брутна месечна работна заплата в област Габрово през декември 2021 г. е била 1368 лв., отчете Националният статистически институт. За октомври 2021 г. е била 1 284 лв., за ноември - 1 319 лв. Ръстът спрямо същите месеци на 2020 г. е с малко под 3 на сто и е с 5% по-висок в обществения сектор, докато увеличението на заплатите в частния сектор изостава.  

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са IT сектора, образованието и здравеопазването и социалните услуги.

В областта на информационните технологии средната заплата в региона е близо 3 хил. лв. На второ място по ниво на заплащане е образованието с 1914 лв. средна работна заплата и на трето по ниво на заплащане са работещите в енергодружествата, топлинните централи и дружествата, които оперират с горива - 1 739 лв. средна заплата.

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна брутна месечна работна заплата област Габрово се нарежа на осмо място в страната след София (столица), Враца, Варна, София (област), Стара Загора, Пловдив и Русе.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!