СУ "В. Левски" е четвърто по успех на изпита след 7-ми клас в областта
снимка: Pia-news.com

СУ "Васил Левски" в Севлиево си остава училището в общината с най-високи резултати на учениците си на така наречените малки матури - националното външно оценяване след 7-ми клас. В конкуренция с училищата от цялата област училището е на 4 място по резултат, с което бележи напредък, тъй като миналата годино оценките на седмокласниците го поставиха на пета позиция в област Габрово. 

Най-високи резултати и по двата предмета - български език и литература и математика са показали седмокласниците на Природоматематическата гимназия в Габрово. 

За първи път от началото на този формат на изпитване, учениците показват явно занижаване на резултатите по български език, сподели инспектор Елена Григорова от Регионалното управление на образованието в Габрово. Тенденцията е една и съща за цялата страна, габровска област и община Севлиево не са изключение. 

Класирането в областта на изпита по български език е следното: ПМГ Габрово, СУ "Райчо Каролев" - Габрово, ОУ "Ран Босилек" - Габрово, СУ "Васил Левски" - Севлиево и ОУ "Васил Левски" в Плачковци. 

Класирането за община Севлиево на същия изпит: СУ "Васил Левски", ОУ "Стефан Пешев", ОУ "Емилиян Станев", с. Ряховците, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. Градница, ОУ "Св. Солунски братя", с. Крамолин, ОУ "Христо Ботев" в Севлиево, следват основните училища в селата Петко Славейков, Добромирка, Душево и Шумата. 

Покачване в успеваемостта отчитат за училището в с. Градница, запазва стойностите си от миналата година училището в с. Ряховците. 

С 20% повече са оценките "много добър" на тазгодишния изпит по математика, който се оказа по-лесен за децата. Както оповестиха от МОН, геометричните задачи тази година са били по-лесни за решаване от седмокласниците, в сравнение със задачите по алгебра, на някои от тях има над 80% верни решения. 

При три училища от областта има понижаване на резултатите спрямо миналата година - в ОУ "Цанко Дюстабанов" в Габрово, училището в севлиевското село Крамолин и ОУ "Христо Ботев" в Севлиево. 

С най-високи оценки са седмокласниците на СУ "Васил Левски", ОУ "Емилиян Станев" в Ряховците, ОУ "Стефан Пешев" в Севлиево и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Градница. С най-ниски оценки са учениците на училището в с. Добромирка.  

автор: Емилия Димитрова

ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
Три последователни дни Севлиево бе сцена на науката
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование
Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование
Инж. Кунев от ПГМЕТ премина обучение в ЦЕРН
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование