СУ "В. Левски" е четвърто по успех на изпита след 7-ми клас в областта
снимка: Pia-news.com

СУ "Васил Левски" в Севлиево си остава училището в общината с най-високи резултати на учениците си на така наречените малки матури - националното външно оценяване след 7-ми клас. В конкуренция с училищата от цялата област училището е на 4 място по резултат, с което бележи напредък, тъй като миналата годино оценките на седмокласниците го поставиха на пета позиция в област Габрово. 

Най-високи резултати и по двата предмета - български език и литература и математика са показали седмокласниците на Природоматематическата гимназия в Габрово. 

За първи път от началото на този формат на изпитване, учениците показват явно занижаване на резултатите по български език, сподели инспектор Елена Григорова от Регионалното управление на образованието в Габрово. Тенденцията е една и съща за цялата страна, габровска област и община Севлиево не са изключение. 

Класирането в областта на изпита по български език е следното: ПМГ Габрово, СУ "Райчо Каролев" - Габрово, ОУ "Ран Босилек" - Габрово, СУ "Васил Левски" - Севлиево и ОУ "Васил Левски" в Плачковци. 

Класирането за община Севлиево на същия изпит: СУ "Васил Левски", ОУ "Стефан Пешев", ОУ "Емилиян Станев", с. Ряховците, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. Градница, ОУ "Св. Солунски братя", с. Крамолин, ОУ "Христо Ботев" в Севлиево, следват основните училища в селата Петко Славейков, Добромирка, Душево и Шумата. 

Покачване в успеваемостта отчитат за училището в с. Градница, запазва стойностите си от миналата година училището в с. Ряховците. 

С 20% повече са оценките "много добър" на тазгодишния изпит по математика, който се оказа по-лесен за децата. Както оповестиха от МОН, геометричните задачи тази година са били по-лесни за решаване от седмокласниците, в сравнение със задачите по алгебра, на някои от тях има над 80% верни решения. 

При три училища от областта има понижаване на резултатите спрямо миналата година - в ОУ "Цанко Дюстабанов" в Габрово, училището в севлиевското село Крамолин и ОУ "Христо Ботев" в Севлиево. 

С най-високи оценки са седмокласниците на СУ "Васил Левски", ОУ "Емилиян Станев" в Ряховците, ОУ "Стефан Пешев" в Севлиево и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Градница. С най-ниски оценки са учениците на училището в с. Добромирка.  

автор: Емилия Димитрова

Курсове по компютърна грамотност организира Библиотеката
Образование
Разследват учители от гимназия "Марин Попов" в Севлиево
Образование
Учене със забавления съчетаха курсистите на център „Видима“
Образование
Академия Телерик открива днес безплатна школа в Севлиево
Образование
Отпада постоянната такса за детски ясли и градини
Образование
Почти за шест паралелки са незаетите места в гимназиите
Образование
Училището и детската градина в с. Душево имат най-много деца
Образование
Първият учебен ден - от Възраждането до наши дни
Образование
СУ „В. Левски“ учебната година започна с нов проект по "Еразъм+"
Образование
Директори предложиха промени в критериите за „Стипендии 21 век“
Образование
Закриват 4 паралелки след първо класиране, две са в Севлиево
Образование
Учебната година започна. На добър час ученици и учители!
Образование
Сладкарка направи захарен макет на взаимното училище
Образование
Павел Дамянов и Ибрахим Кисьов - за ученето и ползите от образованието
Образование
"Отличен" за първата година дуално обучение в Севлиево
Образование
"Път към приключението" пак предизвика деца, всички са доволни
Образование