СУ "В. Левски" е четвърто по успех на изпита след 7-ми клас в областта
снимка: Pia-news.com

СУ "Васил Левски" в Севлиево си остава училището в общината с най-високи резултати на учениците си на така наречените малки матури - националното външно оценяване след 7-ми клас. В конкуренция с училищата от цялата област училището е на 4 място по резултат, с което бележи напредък, тъй като миналата годино оценките на седмокласниците го поставиха на пета позиция в област Габрово. 

Най-високи резултати и по двата предмета - български език и литература и математика са показали седмокласниците на Природоматематическата гимназия в Габрово. 

За първи път от началото на този формат на изпитване, учениците показват явно занижаване на резултатите по български език, сподели инспектор Елена Григорова от Регионалното управление на образованието в Габрово. Тенденцията е една и съща за цялата страна, габровска област и община Севлиево не са изключение. 

Класирането в областта на изпита по български език е следното: ПМГ Габрово, СУ "Райчо Каролев" - Габрово, ОУ "Ран Босилек" - Габрово, СУ "Васил Левски" - Севлиево и ОУ "Васил Левски" в Плачковци. 

Класирането за община Севлиево на същия изпит: СУ "Васил Левски", ОУ "Стефан Пешев", ОУ "Емилиян Станев", с. Ряховците, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. Градница, ОУ "Св. Солунски братя", с. Крамолин, ОУ "Христо Ботев" в Севлиево, следват основните училища в селата Петко Славейков, Добромирка, Душево и Шумата. 

Покачване в успеваемостта отчитат за училището в с. Градница, запазва стойностите си от миналата година училището в с. Ряховците. 

С 20% повече са оценките "много добър" на тазгодишния изпит по математика, който се оказа по-лесен за децата. Както оповестиха от МОН, геометричните задачи тази година са били по-лесни за решаване от седмокласниците, в сравнение със задачите по алгебра, на някои от тях има над 80% верни решения. 

При три училища от областта има понижаване на резултатите спрямо миналата година - в ОУ "Цанко Дюстабанов" в Габрово, училището в севлиевското село Крамолин и ОУ "Христо Ботев" в Севлиево. 

С най-високи оценки са седмокласниците на СУ "Васил Левски", ОУ "Емилиян Станев" в Ряховците, ОУ "Стефан Пешев" в Севлиево и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Градница. С най-ниски оценки са учениците на училището в с. Добромирка.  

автор: Емилия Димитрова

Обучение "Изживей мечтите си" в Севлиево на 19 юни т. г.
Образование
"Отличен" за първата година дуално обучение в Севлиево
Образование
Сладкарка направи захарен макет на взаимното училище
Образование
В езиков център "Видима" закриха поредна учебна година
Образование
В ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово се влиза с най-висок бал
Образование
В СУ "Васил Левски" за първи път се дипломираха с тоги
Образование
В ПГМЕТ дадоха дипломите на учениците от випуск 2018
Образование
Севлиево е на трето място в областта по среден успех на матурите
Образование
Проекти на ученици от ПГМЕТ са отличени като най-добри
Образование
Закриват 4 паралелки след първо класиране, две са в Севлиево
Образование
Първо място за Румен Гатев от конкурса "Вазовата България"
Образование
Българо-швейцарската търговска камара на работна среща в ПГМЕТ
Образование
Изтича срокът за участие в първото класиране за гимназиите
Образование
Почти за шест паралелки са незаетите места в гимназиите
Образование
СУ "В. Левски" е четвърто по успех на изпита след 7-ми клас в областта
Образование
От днес се кандидатства за прием в гимназиите, може и онлайн
Образование