СУ "В. Левски" е четвърто по успех на изпита след 7-ми клас в областта
снимка: Pia-news.com

СУ "Васил Левски" в Севлиево си остава училището в общината с най-високи резултати на учениците си на така наречените малки матури - националното външно оценяване след 7-ми клас. В конкуренция с училищата от цялата област училището е на 4 място по резултат, с което бележи напредък, тъй като миналата годино оценките на седмокласниците го поставиха на пета позиция в област Габрово. 

Най-високи резултати и по двата предмета - български език и литература и математика са показали седмокласниците на Природоматематическата гимназия в Габрово. 

За първи път от началото на този формат на изпитване, учениците показват явно занижаване на резултатите по български език, сподели инспектор Елена Григорова от Регионалното управление на образованието в Габрово. Тенденцията е една и съща за цялата страна, габровска област и община Севлиево не са изключение. 

Класирането в областта на изпита по български език е следното: ПМГ Габрово, СУ "Райчо Каролев" - Габрово, ОУ "Ран Босилек" - Габрово, СУ "Васил Левски" - Севлиево и ОУ "Васил Левски" в Плачковци. 

Класирането за община Севлиево на същия изпит: СУ "Васил Левски", ОУ "Стефан Пешев", ОУ "Емилиян Станев", с. Ряховците, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. Градница, ОУ "Св. Солунски братя", с. Крамолин, ОУ "Христо Ботев" в Севлиево, следват основните училища в селата Петко Славейков, Добромирка, Душево и Шумата. 

Покачване в успеваемостта отчитат за училището в с. Градница, запазва стойностите си от миналата година училището в с. Ряховците. 

С 20% повече са оценките "много добър" на тазгодишния изпит по математика, който се оказа по-лесен за децата. Както оповестиха от МОН, геометричните задачи тази година са били по-лесни за решаване от седмокласниците, в сравнение със задачите по алгебра, на някои от тях има над 80% верни решения. 

При три училища от областта има понижаване на резултатите спрямо миналата година - в ОУ "Цанко Дюстабанов" в Габрово, училището в севлиевското село Крамолин и ОУ "Христо Ботев" в Севлиево. 

С най-високи оценки са седмокласниците на СУ "Васил Левски", ОУ "Емилиян Станев" в Ряховците, ОУ "Стефан Пешев" в Севлиево и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Градница. С най-ниски оценки са учениците на училището в с. Добромирка.  

автор: Емилия Димитрова

Никой не е забравен, или за спомените в учителската стая
Образование
Денислав Богданов - най-добрият рецитатор на руски език у нас
Образование
“Заедно в час” организира информационна среща в Габрово
Образование
Как Дряново не стана „световен град на природосъобразния живот“
Образование
Призови места за наши ученици от състезанието "Енергетиката и ние"
Образование
Ученическата си униформа от 60-те години на 20 в. дари Георги Метев
Образование
Ученици лично показаха свои разработки на министър Вълчев
Образование
Отличиха „бъдещите инженери“, най-добрите отиват в Брюксел
Образование
Седмица, посветена на училищния патрон, в ПГ "Марин Попов"
Образование
От първо лице: как Швейцария помага на децата в избора на професия
Образование
Денислава Нанкова от ОУ "Хр. Ботев" - наследничка на Дечко Узунов
Образование
Съпричастност: в ПГМЕТ замениха униформите с розови дрехи
Образование
Ученици в 11 клас вече са студенти в Стопанската академия
Образование
Обучение по роботика за деца провеждат в Библиотеката
Образование
Министър Вълчев: „Недостигът на специалисти е предизвикателство“
Образование
Над сто ученици рецитираха като един "Опълченците на Шипка"
Образование