СУ "В. Левски" е четвърто по успех на изпита след 7-ми клас в областта
снимка: Pia-news.com

СУ "Васил Левски" в Севлиево си остава училището в общината с най-високи резултати на учениците си на така наречените малки матури - националното външно оценяване след 7-ми клас. В конкуренция с училищата от цялата област училището е на 4 място по резултат, с което бележи напредък, тъй като миналата годино оценките на седмокласниците го поставиха на пета позиция в област Габрово. 

Най-високи резултати и по двата предмета - български език и литература и математика са показали седмокласниците на Природоматематическата гимназия в Габрово. 

За първи път от началото на този формат на изпитване, учениците показват явно занижаване на резултатите по български език, сподели инспектор Елена Григорова от Регионалното управление на образованието в Габрово. Тенденцията е една и съща за цялата страна, габровска област и община Севлиево не са изключение. 

Класирането в областта на изпита по български език е следното: ПМГ Габрово, СУ "Райчо Каролев" - Габрово, ОУ "Ран Босилек" - Габрово, СУ "Васил Левски" - Севлиево и ОУ "Васил Левски" в Плачковци. 

Класирането за община Севлиево на същия изпит: СУ "Васил Левски", ОУ "Стефан Пешев", ОУ "Емилиян Станев", с. Ряховците, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. Градница, ОУ "Св. Солунски братя", с. Крамолин, ОУ "Христо Ботев" в Севлиево, следват основните училища в селата Петко Славейков, Добромирка, Душево и Шумата. 

Покачване в успеваемостта отчитат за училището в с. Градница, запазва стойностите си от миналата година училището в с. Ряховците. 

С 20% повече са оценките "много добър" на тазгодишния изпит по математика, който се оказа по-лесен за децата. Както оповестиха от МОН, геометричните задачи тази година са били по-лесни за решаване от седмокласниците, в сравнение със задачите по алгебра, на някои от тях има над 80% верни решения. 

При три училища от областта има понижаване на резултатите спрямо миналата година - в ОУ "Цанко Дюстабанов" в Габрово, училището в севлиевското село Крамолин и ОУ "Христо Ботев" в Севлиево. 

С най-високи оценки са седмокласниците на СУ "Васил Левски", ОУ "Емилиян Станев" в Ряховците, ОУ "Стефан Пешев" в Севлиево и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Градница. С най-ниски оценки са учениците на училището в с. Добромирка.  

автор: Емилия Димитрова

Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Лятна академия на "Заедно в час" вече и в област Габрово
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита
Образование
И за трето класиране останаха незаети места в гимназиите
Образование