СУ „В. Левски" първо в страната обучи децата да спасяват близките си от инсулт

Средно училище „Васил Левски“ в Севлиево е първото в България, което реализира здравната програма за инсулт FAST Heroes 112 / БЪРЗИ ГЕРОИ 112.

Това е програма за здравно образование, създадена от Световната организация по инсулт, Инициатива Angels и подкрепена от Световната здравна организация. Насочена е специално към обучение на деца от 6 до 9 години, които прекарват много време с бабите и дядовците си - най-рисковата възрастова група. Програмата разчита на детския ентусиазъм за учене и споделяне на животоспасяващи знания в семейството.

Севлиевската гимназия включи в образователната програма общо 160 деца от начален курс. За 5 учебни часа в рамките на 1 месец децата бяха обучени от своите преподаватели как да разпознават безпогрешно 3-те симптома на инсулт и как да се обадят адекватно на 112, ако някой от техните близки пострада. Ангажирани бяха и родителите, за да може децата по-лесно да предадат знанията си вътре в семейството.

Един от всеки четирима възрастни ще получи инсулт през живота си, според проучвания на Световната организация по инсулт. Инсултът е най-честата причина децата да загубят преждевременно своите баба и дядо.

Инсултът е лечим, но трябва да се реагира бързо. Ако в рамките на три часа бъде предприета медицинска интервенция, шансът да няма последици от него са над 90%.  Изследванията показват, че хората често не разпознават ключовите признаци на инсулт и не търсят веднага спешна медицинска помощ. Неотдавнашно проучване, публикувано в списание BMC Emergency Medicine, показа, че само 23% от пациентите правилно са осъзнали, че са получили инсулт. Интересното е, че 6 от 10 души (63%) се обаждат на близък или приятел, за да поискат съвет какво да правят, а само трима от всеки десет (32%) се обаждат веднага за линейка.

За да бъдат спасени хората от тежките последици на инсулта, първо трябва да се разпознаят правилно симптомите – ето на това програмата FAST Heroes 112 / БЪРЗИ ГЕРОИ 112 обучава децата.

Учителите, снимка: СУ "Васил Левски"

Кинка Иванова, преподавател в 3 А клас споделя: „Радвам се, че успяхме да се включим в тази благородна кауза. Приобщихме децата и техните родители към нея. В началото на обучението при приемане на мисията имаше няколко деца от класа, които споделиха , че техен дядо е загубил битката инсултът. Това още повече засили интереса към темата. Реализирахме всички часове съгласно указанията. Изпълнихме всички дейности. Нашият клас е иновативна паралелка. Изпълняваме различни мисии. Имаме много ангажименти, но съм щастлива, че успяхме да реализираме мисия "Бързи герои 112", да бъдем част от международния проект и да сме съпричастни към това благородно начинание“

С участието си в програма за здравно образование FAST Heroes 112/ БЪРЗИ ГЕРОИ 112, Гимназията се включи в жизненоважна кауза и подкрепи инициативата на Световната здравна организация и ЮНЕСКО, насочена към „Превръщането на всяко училище в училище за насърчаване на здравето “(HPS).

Децата от СУ „Васил Левски“ получиха важни житейски умения и знания, които реално могат да спасят живота на техните баби и дядовци в случай на инсулт.

 

Снимки и текст: СУ "Васил Левски"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Езиков център "Видима" през новата учебна година
Образование
В Учебен център "Аристотел" започна записването за учебната 2021/2022 г.
Образование
2365 ученици в община Севлиево влизат в клас, от тях 248 за първи път
Образование
Преди началото на учебната година, какво предлагат школите на Читалището
Образование
Започва записването за новия сезон в групите на ансамбъл "Развитие"
Образование
Учител и малките му художници рисуват по училищни стени
Образование
Ученици и учители от Севлиево бяха в Италия за работа по проект на „ЕРАЗЪМ+“
Образование
До 15 лв. от държавата за профилактика на учители, преболедували Covid-19
Образование
До 25 август абитуриентите трябва да платят здравни осигуровки за юли
Образование
В осем гимназии има свободни места след третото класиране
Образование
Училищна Телерик Академия отвори приема за ИТ обучения в Севлиево
Образование
Близо 9 хил. студенти ще се обучават безплатно, реши правителството
Образование
Само в краен случай ще се затварят детски градини и училища
Образование
Телерик Академия отваря приема за първите програми за 2022 г.
Образование
УЧЕНИЦИТЕ ДО IV КЛАС БЕЗ МАСКИ В ЧАС
Образование
Шест гимназии запазват статута си на училища с национално значение
Образование