Търсене

СУ "Васил Левски" в Севлиево е домакин на националния фестивал "Наука на сцената"

Севлиево онлайн
СУ

Средно училище "Васил Левски" в Севлиево е домакин на националния фестивал "Наука на сцената". Фестивалът ще се проведе от 20 до 22 октомври и е под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Организатори на научния форум са организационен комитет „Наука на сцената – България“, Съюзът на физиците в България и училището - домакин, със съдействието на фондация „Еврика“, Българският технологичен гигант SAP и фондация „Работилница за граждански инициативи“. 

Откриването на фестивала е в 17.30 ч. на 20 октомври в актовата зала на СУ "Васил Левски". За същия ден са планирани три пленарни лекции и демонстрация "Ракети", която е насрочена за 19.30 ч. ред сградата на училището.

Представянето на отделните щандове от различните участници е планирано за целия ден на 21 октомври, а на 22 октомври е награждаването на отличените и наградени проекти и закриването на фестивала.  

Фестивалът „Наука на сцената“ стартира в далечната 2000 г. като "Физика на сцената", а първото му издание е в Севлиево. Негов първи инициатор и съорганизатор е учителката по физика в СУ "Васил Левски" Росица Конова.

До момента има проведени единадесет събития на различни места в Европа. От „Физика на сцената“, на която са посветени първите му три издания, фестивалът се превръща в поле за изява на млади учени във всички науки. От 2005 г. нататък инициативата продължава под името “Science on Stage” („Наука на сцената“).

Целта на фестивала е  непрекъснато да се повишава нивото на образованието по научните дисциплини, с което да се подобрява научната грамотност и на цялото общество, както и повече млади хора да се ориентират към кариери в научните, инженерни и технологични дисциплини. Основна роля в този процес имат учителите, ръководени от девиза на международната програма: „От учители – за учители”.

На европейския фестивал „Наука на сцената“ всяка страна се представя от собствена делегация на преподаватели по STEM дисциплините. Затова всеки Национален ръководен комитет организира своя национален предварителен подбор година преди фестивала. От всички предадени и представени проекти националните жури подбират преподавателите по STEM дисциплините с най-иновативните проекти, които да бъдат част от техните делегации.

България участва в Европейската мрежа и програма „Наука на сцената” още от самото ѝ създаване като „Физика на сцената”. По тази причина основните организатори на всички национални и участието ни в международните фестивали са Съюзът на физиците в България и Министерство на образованието и науката.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!