Световно в Севлиево, ако държавата изчисти дълговете си

Догодина най-доброто трасе по мотокрос в света - „Горна Росица“, ще домакинства отново кръг от Световния шампионат. Това бе съобщено по време на извънредна пресконференция преди старта на Европейското на севлиевския полигон днес. „Гран При България“ обаче ще има, ако държавата помогне да се издължат натрупаните между 2011-а и 2014-а година дългове от такси към промоутърите за провеждането на състезания от такъв ранг.

На срещата с медиите присъстваха д-р Волфганг Сръб, президент на Европейския мотоциклетен съюз /УЕМ/, Румен Петков, председател на Организационния комитет за провеждане на „Гран При България“, кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, генералният секретар на Българската федерация по мотоциклетизъм /БФМ/ Иво Цветанов и президентът на международното жури Николета Лозари.

Световното през 2018-а на полигона край Севлиево ще е безплатно, без да се плащат каквито и да било такси. За това се е договорил президентът на БФМ Богдан Николов. Условието обаче остава – издължаване на досегашните дългове. Самият Николов за първи път не се срещна с журналистите. „Всеки има праг на търпимост. И държавата потроши този праг“, каза в тази връзка Румен Петков. Той припомни, че благодарение на лични средства  на Богдан Николов /от ипотекиран собствен имот/, е платена част от натрупаната досега сума, за да се върнат правата на българските мотокрос състезатели, за участие в кръгове от Европейското и Световното. Ако не беше така, по време на Европейското в Севлиево тези дни нямаше да видим родни пилоти, които да карат под българския трибагреник.

„Кой не иска на тази световноизвестна писта да има Световно? Не само феновете в Севлиево, но и в цялата страна желаят да наблюдават зрелищните кръгове от най-добрия шампионат на планетата. Надявам се да се намери разумно решение и най-доброто трасе в света - „Горна Росица“, отново да домакинства „Гран При“. Ще е жалко да загубим зрителски интерес и елитни домакинства“, сподели кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

 

Ето как кметът на Севлиево отговори на въпросите на репортер на Севлиево онлайн по повод новините, че Световно в Севлиево ще има, но Федерацията затваря врати:

Г-н Иванов, май не знаем сега да се радваме или не, че догодина тук може да се проведе Световно по мотокрос? Все пак има условие? А и Федерацията затваря?

Трябва да се радваме, защото в крайна сметка ние продължаваме да поддържаме този мотополигон и то в състояние, в което да посрещнем отново кръг от Световното първенство. Не са малко средствата, които Общината отделя за тази дейност. Има много разходи.

Разходи, които са неоправдани, ако на този полигон не се повеждат елитни състезания?

Разбира се. Знаете, че в последните две години тук се провеждаха само кръгове от Републиканския шампионат. По-скоро да се радваме от новината, че за догодина е уговорен кръг от Световното за нашето трасе. Относно другата новина – затварянето на Мотоциклетната ни федерация, надявам се тази ваканция да приключи бързо.

Само с излизането във ваканция ли Федерацията се надява да привлече вниманието на държавата?

Мотоциклетният спорт е много скъп, но вижте колко млади състезатели има, включително и от Севлиево. Въпреки всичко, те продължават да карат. Нашите момчета продължават да карат и е жалко, че в последните години карат с чужд лиценз. Мисля, че трябва да гледаме оптимистично на нещата. Когато повече хора са оптимистично настроени, решение трябва да се намери.

Вие като кмет на общината, в която се намери най-доброто трасе в света, имате ли лоби и начини финансовият проблем да бъде решен?

Не е работа само на един кмет да се занимава с това. В страната ни има доста колеги, които обръщат внимание на мотоциклетния спорт, поддържат трасета и помагат на състезатели. Усилията трябва да се обединят. Цялата спортна общественост да се опита да убеди институциите, че този спорт се нуждае от подкрепа. Вижте, днес, на Европейското стартират 110 момчета. Те са деца. Това показва, че интересът към мотокроса не е намалял.

Само липсата на финансова възможност ли е причината в последните години държавата да не помага на мотоциклетния спорт?

Трудно ми е да определя каква е причината. Както в общинския бюджет, така и в републиканския средствата все не стигат. Винаги е въпрос на приоритети. Големият зрителски интерес към мотокроса , а и традициите, които той има в България трябва да ни карат да мислим в правилната посока. Надявам се на положително решение на този проблем. Въпреки че дължимите средства от такси досега са доста. Но в името на децата, които продължават да се занимават с мотоциклетизъм, трябва да се излезе от тази ситуация.

 

автор: Татяна Мизинова

 

Отварят залите за спортуващи, но само за тренировки, без публика
Спорт
Шест медала спечелиха плувците ветерани
Спорт
Стоичков показва Златната топка в Габрово на 17 декември
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
Петър Петров излезе на пистата във Франция с комоцио
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Единайсет медала донесоха плувците от турнира „Водно конче“
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
Мач по шахмат с живи фигури изиграха в СУ „Васил Левски“
Спорт
Клубът по самбо и джудо стана отборен първенец в турнир в Елена
Спорт
Осемдесет плувци се включиха в областна надпревара
Спорт
Сребро и бронз за Севлиево от международния турнир „Гладиатор“
Спорт
Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Спорт
Сребърен и бронзов медал завоюваха джудистите в Панагюрище
Спорт
Хакан Халми остава състезател на МСК Севлиево и през 2020 г.
Спорт
Зали за тенис и бойни спортове правят в Габрово по "Красива България"
Спорт