„Там не се търпи“ – какво се случва зад стените на дома за стари хора в с. Добромирка
Дома за стари хора в с. Добромирка отвън, снимка: "За истината"

източник: "За истината" 

На 30 септември 2021 г. в Дома за стари хора в с. Добромирка, община Севлиево, пламва огнище на Covid-19. От 44 изследвани възрастни хора, 21 дават положителен резултат, а по-късно шестима от тях почиват. От персонала са изследвани 22 души, но само тестът на един се оказва положителен.

Четирима от настанените в дома веднага са приети в най-близката болница – многопрофилната за активно лечение в Севлиево. От тях трима не успяват да се преборят с болестта. Умират и други трима от оставените да се лекуват в дома. Той е поставен под карантина, а една медицинска сестра не издържа и напуска.  

Разказът за случилото се в дома за стари хора в с. Добромирка само на пръв поглед прилича на суха статистика. В него има отношения, които поставят тежки въпроси, стават основание за обвинения в неглижиране на работата и внушения, че Община Севлиево като принципал на дома покровителства директора му.

След като пламва Covid-19

На 30 септември, веднага, след като става ясно, че домът за възрастни в севлиевското село е огнище на зараза, Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово изолира  заразените и указва да им се осигури десетдневно наблюдение, а при поява на характерните за Covid-19 симптоми незабавно да се уведоми личният лекар и да се подаде информация към инспекцията.

Две седмици по-късно домът в с. Добромирка влиза в новините, и едва два дни след това Общинският кризисен щаб в Севлиево нарушава мълчанието и съобщава, че заразата е плъзнала в общинското социално заведение.  

На 25 октомври т.г. РЗИ за втори път влиза на проверка в с. Добромирка. Този път изследвани са 32 от възрастните хора и 14 души персонал. Всичките са с отрицателен PCR тест. Проверката завършва с констатация, че противоепидемичните мерки се спазват, а персоналът, който в момента на проверката е на работа, е със завършен ваксинационен курс от поставени две дози, става ясно от протокола на проверяващите, който РЗИ предостави на „За истината“.

Изглежда, че ситуацията е овладяна, макар това да е станало с цената на шест жертви. Тогава обаче започват да валят обвиненията срещу директорката на дома Галина Рачева – в некомпетентност, небрежност и неспособност да управлява заведението. Това твърдят напуснали служители, с които „За истината“ разговаря. Според тях положението е изтървано, защото Община Севлиево толерира Рачева и не контролира работата в Дома. Тя отрича всички обвинения и казва, че си е спечелила мястото с конкурс.

Трансформацията на квалификацията

Всъщност квалификацията на директорката е първото, на което „За истината“ се натъква при проследяване на конкурсите, обявени от Община Севлиево за длъжността „Директор на дом за възрастни хора в с. Доромирка“.

За директор на въпросния дом през 2015 г. са обявени три конкурса. Обявата за първия е публикувана на сайта на Общината на 3 юни 2015 г. Кандидатите за длъжността според тази обява трябва да са завършили една от следните специалности: „Социални дейности“, „Социална педагогика“, „Психология“, „Икономика“, „Медицина“, „Здравен мениджмънт“ или друга сродна.

На 10 юли отново на сайта на Община Севлиево е публикуван протокола от работата на комисията по оценка на кандидатите. От него става ясно, че е имало две кандидатури – на Милена Петкова и Галина Рачева, като Рачева не е допусната до събеседване „поради несъответствие на завършената образователно-квалификационна степен с изискуемата“, т.е. според този протокол Галина Рачева няма квалификация да ръководи социалната институция. Въпреки това само половин година по-късно тя е одобрена за директор. 

Целия текст може да прочетете оттук. 

Само през юли 12 жени в Габрово са били жертва на домашно насилие
Общество
24 ноември е обявен за Ден на национален траур
Общество
"Коледа за всички" и къде в Севлиево са "елхите на доброто"
Общество
В търсене на истината развиваме имунната си система като граждани
Общество
Мадлен Алгафари и дъщеря ѝ Александра говорят за зависимостите в живота
Общество
Хиляди лева струва раздялата на градския оркестър с тубата и флейтата
Общество
„По всички правила“ – в Севлиево започна ремонт на току-що ремонтиран тротоар
Общество
Денят на Св. Архангел Михаил е ден на българската полиция
Общество
Осемнайсет мигранти задържа полицията край Трявна
Общество
До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодател
Общество
Изключителен интерес към първия конкурс за комикс за пътна безопасност
Общество
Четвърта зима един държавен служител си играе с нас на руска рулетка
Общество
На проф. Надежда Драгова бе присъдена държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“
Общество
Ремонтът на читалищния салон тече с пълна сила, за нова техника няма да има пари
Общество
Ремонт по севлиевски - първо се завършва, после се довършва
Общество
Мечката, която влизаше в дворове в габровския квартал „Бакойци“, е преместена
Общество