Тамплиерите връчиха годишните си отличия на деца художници

"Рицарството е ковачница, в която в която горещото сърце се оформя като меч, след като e подложено на много удари" - с тези думи Командерът на Командерия „Св. Лазар Български” Богомил Петков се обърна към участниците в регионалния етап на конкурса за детска рисунка „Рицарят в мен”, преди да връчи наградите на отличените художници и техните преводаватели.

За четвърта година Командерия „Св. Лазар Български”, част от Ордена на Рицарите тамплиери Велик Приорат България, награди участниците в регионалния конкурс „Рицарят в мен”. В габровската художествена галерия бяха изложени творбите на всички участвали деца от областта - над 70 малки художници изследваха рицарството в миналото и днес и пресъздадоха усещанията си върху рисунка.

От Габрово в конкурса се включиха ученици от ОУ „Ран Босилек“ и СУ „Райчо Каролев“, а Севлиево представиха СУ „Васил Левски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“ и школата по изобразително изкуство „ВВ Арт“. В тазгодишната надпревара се включиха и децата от ОУ „Христо Ботев“ с. Добромирка.

Основната цел на конкурса е приобщаването на учениците към рицарските и християнски ценности и идеали, осигуряване на условия за откриване, стимулиране и развитие на способностите на деца с изявени дарби, повишаване на социалните умения на децата и учениците, формиране на нагласа за творческо развитие през целия живот. Инициативата беше подкрепена от МОН,  Регионалното управление на образованието в Габрово, Синдиката на българските учители и Министерство на културата.

След прецизна селекция на професионалното жури 17 рисунки са допуснати до националния кръг на конкурса. Техните автори ще се борят и за  най-големите награди - годишна стипендия от Фонда за подпомагане на даровити деца на Велик Приорат България. Материални награди получиха финалистите, грамоти за участие бяха връчени на всички участници, техните преподаватели и директорите на училища, чиито ученици участваха в конкурса.

Командерът Богомил Петков благодари на малките художници и техните преподаватели. „Щастлив съм, че този конкурс се превърна в традиционен и идеята беше на нашата Командерия. Рицарството е ковачницата, в която горещото сърце се оформя като меч, след като e подложено на много удари. След това то се закалява в хладната вода на реалността. Подобно на стоманата това закалено сърце е способно не само да мечтае за по-добър свят, но и притежава силата да изкоренява злото. Да служиш на обществото, да помагаш на възрастни, слаби и беззащитни хора, да проявиш смелост и себеотрицание, да спасяваш и да помагаш на хората в нужда – това е неподвластният на времето рицарски идеал, който не е продукт на природата, а е лична потребност и необходимост”, каза в своето приветствие Богомил Петков.

Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество