Тамплиерите връчиха годишните си отличия на деца художници

"Рицарството е ковачница, в която в която горещото сърце се оформя като меч, след като e подложено на много удари" - с тези думи Командерът на Командерия „Св. Лазар Български” Богомил Петков се обърна към участниците в регионалния етап на конкурса за детска рисунка „Рицарят в мен”, преди да връчи наградите на отличените художници и техните преводаватели.

За четвърта година Командерия „Св. Лазар Български”, част от Ордена на Рицарите тамплиери Велик Приорат България, награди участниците в регионалния конкурс „Рицарят в мен”. В габровската художествена галерия бяха изложени творбите на всички участвали деца от областта - над 70 малки художници изследваха рицарството в миналото и днес и пресъздадоха усещанията си върху рисунка.

От Габрово в конкурса се включиха ученици от ОУ „Ран Босилек“ и СУ „Райчо Каролев“, а Севлиево представиха СУ „Васил Левски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“ и школата по изобразително изкуство „ВВ Арт“. В тазгодишната надпревара се включиха и децата от ОУ „Христо Ботев“ с. Добромирка.

Основната цел на конкурса е приобщаването на учениците към рицарските и християнски ценности и идеали, осигуряване на условия за откриване, стимулиране и развитие на способностите на деца с изявени дарби, повишаване на социалните умения на децата и учениците, формиране на нагласа за творческо развитие през целия живот. Инициативата беше подкрепена от МОН,  Регионалното управление на образованието в Габрово, Синдиката на българските учители и Министерство на културата.

След прецизна селекция на професионалното жури 17 рисунки са допуснати до националния кръг на конкурса. Техните автори ще се борят и за  най-големите награди - годишна стипендия от Фонда за подпомагане на даровити деца на Велик Приорат България. Материални награди получиха финалистите, грамоти за участие бяха връчени на всички участници, техните преподаватели и директорите на училища, чиито ученици участваха в конкурса.

Командерът Богомил Петков благодари на малките художници и техните преподаватели. „Щастлив съм, че този конкурс се превърна в традиционен и идеята беше на нашата Командерия. Рицарството е ковачницата, в която горещото сърце се оформя като меч, след като e подложено на много удари. След това то се закалява в хладната вода на реалността. Подобно на стоманата това закалено сърце е способно не само да мечтае за по-добър свят, но и притежава силата да изкоренява злото. Да служиш на обществото, да помагаш на възрастни, слаби и беззащитни хора, да проявиш смелост и себеотрицание, да спасяваш и да помагаш на хората в нужда – това е неподвластният на времето рицарски идеал, който не е продукт на природата, а е лична потребност и необходимост”, каза в своето приветствие Богомил Петков.

Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
През юли в областта са издадени 12 заповеди по Закона за защита от домашно насилие
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество