Търговка от кв. Балабанца събори частично акт на митниците
снимка: Pixabay

Собственичката на хранителен магазин в квартал Балабанца в Севлиево успя да постигне по-малка имуществена санкция от първоначално наложената й за продажба на цигари с надпис Duty free. Срещу жената имаше издадено наказателно постановление от началника на Митница Свищов за 4000 лв., но Районният съд в Севлиево, позовавайки се на последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове, влезли в сила на 1 януари 2018 г., намали глобата на 1000 лв.

На 8 февруари м.г. митнически и полицейски служители извършили проверка

в хранителен магазин на ул. "Светлина" в кв. Балабанца в Севлиево. При влизането им в магазина собственичката била в сервизното помещение. След като проверяващите се легитимирали и проверката започнала, жената станала видимо притеснена, взела една картонена кутия от сервизното помещение и поискала да я скрие. Тогава проверяващите видяли, че в кутията има 9 кутии цигари, като на всяка пишело Duty free. За констатираното проверяващите съставили нарочен протокол, в който подробно описали намерените цигари без бандерол.  

Цигарите били за лична употреба, не за търговия

По време на същата проверка собственичката на магазина казала, че цигарите са за нейна лична употреба. Пред съда обаче полицейските служители обяснили, че "магазинът за хранителни стоки е самостоятелен търговски обект, който по никакъв начин не е свързан с къщата, в която живее жената". От показанията на униформените станало ясно, че това не е първият случай, в който същата търговка била залявана да продава стоки без бандерол, а въпросната проверка била в резултата на данни за наличие на стоки без бандерол. Ето защо "съдът намира за несъстоятелно твърдението, че цигарите били за лична употреба, тъй като по делото безспорно се установи, че те са намерени в кутия в самия търговски обект".

Актът за нарушение - без възражения

Около месец след въпросната проверка, магазинерката била поканена в Митническо бюро Севлиево за да й бъде връчен акт за административно нарушение. Тя се явила в митницата, прочела акта и не направила възражения по него, става ясно от документацията по делото, което в последствие жената завела срещу наложеното й на основание въпросния акт с наказателно постановление наказание - санкция в размер на 4000 хил. лв., която жената поискала с жалба пред съда да бъде отменена.  

Когато законът "помага"

В крайна сметка глобата действително бе намалена като съдът се позовава на изменение в Закона за акциза и данъчните складове от края на миналата година, което казва, че "който избегне пълното или частичното заплащане или обезпечаване на дължимия по този закон акциз, се наказва с глоба в двойния размер на избегнатия акциз, но не по-малко от 1000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция в двойния размер на избегнатия акциз, но не по-малко от 2000 лв". В случая става дума за акциз в размер на малко над 70 лв., това е двойният размер на сумата, с която би била ощетена държавата от продажбата на деветте кутии безбандеролни цигари, заради което съдът намали глобата от 4 хил.лв. на 1000 лв. 

Решението подлежи на обжалване. 

         

 

Мъж на 20 г. седнал зад волана след коктейл от наркотици
Криминални
Иззеха от магазин в Габрово дрехи, носещи защитени марки
Криминални
Хванаха двама крадци, обрали вила край Севлиево
Криминални
Севлиевка е задържана от полицията във В. Търново заради дрога
Криминални
Откраднаха пари от пенсионерски клуб и кабелите за тока на с. Буря
Криминални
Задържаха мъж с дрога край с. Малък Вършец
Криминални
Навръх Нова година откраднаха 60 л ракия от къща в Богатово
Криминални
Крадец разбил и ограбил бунгало в местността Малауча
Криминални
Жител на с. Крамолин е заловен с камион с подменени номера
Криминални
Жена на 58 г. стана жертва на измамници
Криминални
Източиха 60 л дизелово гориво от фирмен автомобил
Криминални
Откраднаха паркиран на улицата лек автомобил ВАЗ
Криминални
Обран е апартамент, крадецът имал подбран или подправен ключ
Криминални
Севлиевец, занимавал се с лихварство, е в ареста за 24 часа
Криминални
Възрастен мъж "даде" 8850 лв., "за да помогне на полицията"
Криминални
Претърсен е апартамент в Севлиево, иззети са наркотици
Криминални